1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''BÜYÜK AKTÖRLER DEVREDE''
''BÜYÜK AKTÖRLER DEVREDE''

''BÜYÜK AKTÖRLER DEVREDE''

‘Büyük aktörler devrede’

A+A-

Gazimağusa’daki “Ay.Yeorgios İkserinos” Kilisesi’nde gerçekleşen dini ayine katılımın yüksel olması, Kıbrıslı Rumlara moral verdi. Rum basını, ikinci adım olarak Maraş’ın iadesinin beklendiğini yazdı.

   Alithia gazetesi, binlerce Rum’un katıldığı ayinde, herkesin aklında “Maraş’ın, ne zaman iade edileceği’ sorusunun bulunduğunu yazdı.
   Gazete, 58 yıldan sonra ilk defa “Ay. Yeorgios Eksorinos” Kilisesi’nde düzenlenen ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı ayinin büyük bir duygu yoğunluğu içerisinde geçtiğini belirterek, bu etkinliğin iki toplum arasındaki güvene katkı sağladığını iddia etti.
    Ayine katılan Rumların, gerek otobüslerle, gerekse kendi araçlarıyla Gazimağusa’ya gittiklerini ve BM Barış Gücü’nün (UNFICYP), geçiş kapılarında herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli düzenlemeleri yaptığını belirten gazete, sabah saatleri itibarıyla “gönüllü” Kıbrıslı Türk güvenlik görevlilerinin de kilise etrafında beklediklerini yazdı.
   Resmi seremoninin saat 17.00 sularında başladığını ve “Konstantia-Mağusa Metropoliti” Vasilios tarafından yönetildiğini belirten gazete, ayin alayının kilise etrafında, yaklaşık 200 metrelik bir bölge içerisinde gerçekleştiğini kaydetti.

 

Çanlar çalmadı

 

   Kilise çanlarının güvenlik gerekçesiyle çalmadığını da belirten gazete, çan kulesinin inşaat mühendisleri tarafından kontrol edilmediğini yazdı.
    Gazete, seremoniye, her iki toplumun halklarının yanı sıra, çok sayıda Büyükelçinin, siyasinin, dini yetkilinin ve Din İşleri Başkanlığı temsilcisinin katıldığını belirterek, katılımcılar arasında DİSİ Başkanı Averof Neofitu, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, BM Gnel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, sözde “Girne Belediye Başkanı” Glafkos Kariolu, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Slovakya ve İrlanda Büyükelçileri ve “Maraş Belediye Meclisi üyelerinin” katıldığını aktardı.

 

Naklen yayın


   Haberde, Vatikan’ın, ayin alayını resmi listesine alması nedeniyle, birçok Avrupalının bunu izlediği ifade edildi.Gazete, ayinin yerel kanallardan olduğu kadar, CNN gibi uluslararası kanallar tarafından da naklen yayınlandığını yazdı.
   Ay. Yeorgios Eksorinos Kilisesi’ndeki ayin ve ayin alayının, Başpiskopos II. Hrisostomos ile Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay arasındaki dini diyalogla bağlantılı olarak, KKTC’deki diğer kiliselerde de ayin yapılması yolunu açtığını belirten gazete, yaratılan olumlu havanın, KKTC’deki kilise ve dini anıtların korunması için gösterilen çabalara katkı yaptığını kaydetti.

Dipkarpaz ve Sipahi’de ayin

   Dipkarpaz’daki “Ay.Sinesios Kilisesi” ile Sipahi’deki “Agia Triada Kilisesi”nde de “Kutsal Cuma”nın idrak edildiğini yazan gazete,  dünkü “diriliş ayinine” dikkat çekti.

   Fileleftheros gazetesi ise, geçiş kapılarındaki izdiham nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
Gazete, otobüsler dışında kendi araçlarıyla ayine katılacak olanların, park yeri bulmada da sıkıntı yaşadıklarını, ancak bu durumun önceden bilindiğini yazdı.
   Haber, Politis gazetesinde “Kalabalık Aydınlandı… Vatandaşlar Maraş’tan Mesaj Gönderdi”, Haravgi gazetesinde de “Ayios Yeorgios Eksorinos Kilisesi’nde Binlerce Kişi” başlığıyla aktarıldı.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.