1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜK BAŞ HAYVANLAR KIYMA YOLUNDA
BÜYÜK BAŞ HAYVANLAR KIYMA YOLUNDA

BÜYÜK BAŞ HAYVANLAR KIYMA YOLUNDA

Büyük baş hayvanlar kıyma yolunda

A+A-

Bahadır AYNA

Büyük baş hayvanların Türkiye’ye damızlık veya kasaplık olarak satılması dedikoduları hayvancıları rahatsız etti. Hayvancılar Birliği Mustafa Naimoğluları böyle bir konunun gündemde olduğunu fakat resmi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Hayvancılar ise süt paralarını alamadıklarını dile getirerek birçok hayvancının hayvanlarını satmaya hazır olduğunu kaydetti.

Hayvancılar Birliği Mustafa Naimoğluları, özellikle son günlerde Türkiye Et ve Süt Kurumu’nun KKTC’de Tarım Bakanlığı ve Veteriner Dairesi ile görüşmeler yaparak KKTC’den Türkiye’ye damızlık ve kasaplık hayvan satışı yapılmasını hedeflediklerini söyledi. Tarım Bakanlığı’nın görüşmelerinden Hayvancılar Birliği’nin gayri resmi bir şekilde haberi olduğunun altını çizen Naimoğluları, böyle bir projenin gündemde olduğunu Hayvancılar Birliği’nin de bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.
“Kaçak etin önüne geçilemez”

Tarım Bakanlığı’nın bu yıl süt fazlalığından dolayı böyle bir çözüm bulduğunu aktaran Naimoğluları “Zannediyorlar ki hayvanlar azalınca süt azalacak önemli olan süte pazar bulmak, hayvanı satmak değil” dedi. Kasaplık hayvanların KKTC’ ye anca yettiğini belirten Mustafa Naimoğluları Türkiye’ye satış olması halinde Güney Kıbrıs’tan kuzeye geçirilen kaçak etlerin önüne geçirilemeyeceğini söyledi.

“Hayvancılar tepkili”

Hayvancıların gelişmelerden habersiz olduğunu belirten Mustafa Naimoğluları görüşmelerin sonunda kendilerinin de ne olacağını bilmediklerini söyledi. Naimoğluları henüz ortada kesin bir şey olmadığını da ekledi.
“Sütümüzü ödeyemeyince hayvanımızı satacaklar”

Havadis’e konuşan hayvancılar hayvanlarının satılacağını kendilerinin de duyduğunu fakat orta kesin bir şey olmadığını söyledi. Süt paralarının ödenmediğinden dolayı hükümetin böyle bir çözüm ürettiğinin altını çizen hayvancılar “Eğer sütümü satamıyorsan hayvanlarım bana para kazandırmıyorsa el mahkum satacağız” dedi.

 
Hayvancılar ne dedi? Hayvancılar ne dedi? Hayvancılar ne dedi?

Mustafa Şaban: “Süt kurumu veya Tarım Bakanlığı önce imalatçılardan ay bazından isteyecekleri sütün miktarını öğrenecek. Bakanlık o ay istenen sütün miktarını öğrenecek ve biz hayvancılara bu ay bu kadar süte ihtiyacım var diyecek. Bizde istenilen limitin üzerine çıkmayacağız. Eğer sütünü satamayacaksam hayvanlarımı damızlık olarak veya kasaplık olarak satarım. Tarıma olan teşvikin imalatçı yerine hayvancıya yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Mehmet Ekmekçi: “ En iyisi süte kota konulmasıdır o zaman üretim dengelenir. Büyük baş hayvanların Türkiye’ye satışı gündemde süt vermeyen ıskarta hayvanlarımı satarım hiç düşünmem.”

Yavuz Ceyda: “ Hükümet süt paralarını ödemede sıkışınca hayvanlarımızı satma yolunda ilerliyor. Bence en büyük problem hellim imalatçıları onlar hellimi süt yerine süt tozu ile yapıyor bu da bizim elimizde süt kalmasına neden oluyor. Bizim istediğimiz bu imalathaneler sıkı bir denetimden geçirilmesidir aksi halde sütümüz elimizde kalmaya devam edecek. Hayvancılar hayvanlarını satmayı düşünüyor. Birlik başkanımız Mustafa Naimoğluları’da bizim yanımızda değildir.

Mehmet Dumanlı: “ Sütlerimizi satıyoruz fakat parasını 3 ay sonra alıyoruz. Bu durum hayvancının belini büktü. Hükümet hayvancıyı ödeyemeyince hayvanını satmaya kalkıyor.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.