1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BÜYÜK BİR SKANDAL”
“BÜYÜK BİR SKANDAL”

“BÜYÜK BİR SKANDAL”

“YDÜ’NÜN GEÇERSİZ DİPLOMA VERMESİNE EĞİTİM BAKANLIĞI İLE YÖDAK GÖZ YUMUYOR”

A+A-

KTÖS GENEL SEKRETERİ ELCİL: “YDÜ’NÜN GEÇERSİZ DİPLOMA VERMESİNE EĞİTİM BAKANLIĞI İLE YÖDAK GÖZ YUMUYOR”

“BU GİDİŞAT GİDİŞAT DEĞİL, BÖYLE GİDERSE ÜNİVERSİTE SEKTÖRÜ DE ÇÖKECEK”

AÖA ÖĞRENCİLERİ: “ÖĞRETMEN YETİŞTİRME CİDDİ BİR İŞTİR, AÖA DEVLET ELİYLE BU İŞİ ÜCRETSİZ OLARAK NİTELİKLİ BİR ANLAYIŞLA YAPIYOR”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) öğrencileri, bugün Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak, YDÜ’ye verilen sınıf öğretmenliği açma iznini protesto etti, diğer sektörler gibi ilkokul öğretmenliğinin de işsizliğe sürükleneceği uyarısında bulundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, burada yaptığı konuşmada, YDÜ Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun olan KKTC uyruklu bir kişiye verilen diplomanın, bakanlık tarafından onaylanmadığını ifade ederek, “YDÜ’nün geçersiz diploma vermesine Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK göz yumuyor” dedi.

Elcil, bunun skandal ve usulsüzlük olduğunu ifade ederek, bu gidişatın gidişat olmadığını, böyle giderse ülkedeki diğer çoğu sektör gibi üniversite sektörünün de çökeceğini savundu ve YÖDAK üyelerini atayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakanlık Denetleme Kurulu’nu göreve çağırdı.

AÖA öğrencileri adına konuşan Derman Paça da, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ın YDÜ’ye verdiği sınıf öğretmeni yetiştirme ön iznini eleştirerek, öğretmen yetiştirme gibi ciddi bir işin AÖA’da devlet eliyle ve ücretsiz olarak nitelikli bir anlayışla yapıldığını, bu tip izinlerin diğer sektörlerdeki gibi ilkokul öğretmenliğinde de istihdam fazlası yaratacağını kaydetti.

“KURUMU EZME, ÖZELE YOL VERME” PANKARTIYLA YÜRÜDÜLER

AÖA öğrencileri bugün Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyüş düzenledi ve “Kurumunu ezme özele yol verme”, “Gökçekuş İstifa”, “Sermaye Bakanlık el ele eğitim zibile”, “AÖA’yı kapattırmayacağız”, “Planlı öğretmen yetiştirilmeli planlı eğitim verilmeli” yazılı pankartlar açıp, basın açıklaması yaptı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ile sendika yetkilileri de burada öğrencilere destek verdi, basın açıklaması yaptı.

Elcil, basına, YDÜ’den, eğitimini tamamlayan bir kişiye “YDÜ Sınıf Öğretmenliği bölümünden” verilen ancak Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürlüğü tarafından “İlgili bölüm KKTC vatandaşı ve KKTC kökenli bir liseden mezun öğrenci alınmaması kaydı ile YÖDAK tarafından akredite edilmiştir. İlgili karar gereği YDÜ bünyesinde faaliyette bulunan bu bölümde kaydınızın olmamasını gerektirir. Bu bağlamda verilen diploma bakanlığımız tarafından onaylanamaz” denilerek onaylanmayan diploma ile bakanlık yazısını dağıttı.

Bu durumu “skandal ve usulsüzlük” olarak niteleyen Elcil, ülkenin devlet eliyle yozlaştırıldığını, bunun ciddi bir suç olduğunu belirterek, KTÖS olarak her zaman belgelerle ortaya çıkmaya ve mağdurların yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Elcil, sadece Türkiye vatandaşlarının alınabileceği ilgili bölüme YDÜ’nün KKTC vatandaşı aldığını, 2009 yılından diplomanın verildiği 2013 yılına kadar ilgili şahıstan okul ücreti alındığını anlatarak, mezuniyet dönemi de söz konusu şahsa geçersiz bir diploma verildiğini, bu diplomaya imza atan profesörlerin akademik kariyerlerinin de “yerlerde süründüğünü” savundu.

YÖDAK ile Bakanlığın da buna göz yumduğunu iddia eden Elcil, sendika olarak bunların üzerine gitmeye devam edeceklerini, bu konuda Cumhurbaşkanı ile Başbakanlık Denetleme Kurulu’nu da göreve davet ettiklerini kaydetti.

Elcil, mağdur insanların yanında olduklarını, bugün söz konusu mağdur gencin babası ve eşinin de bu eyleme katıldığını ifade ederek, ailenin hakkını aramak için gerekirse hukuk yoluna gideceğini kaydetti.

PAÇA: “BÜYÜK BİR SKANDAL”

AÖA öğrencileri adına basın açıklamasını okuyan Derman Paça da, YDÜ’ye verilen sınıf öğretmenliği izninin ve mezun vermesinin büyük bir skandal olduğu görüşünü ifade ederek, bugün yaptıkları eylemde sadece kendi haklarını değil toplumun da haklarını aradıklarını vurguladı.

Paça, haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, kimsenin bir toplumun nitelikli, planlı, ücretsiz öğretmen yetiştirme anlayışını yıkamayacağını kaydetti.

Ülkede özel üniversitelere verilen sınıf öğretmenliği yetiştirme izninin, diğer mesleklerdeki gibi istihdam fazlası ve işsizler ordusu yaratacağını işaret eden Paça, hükümeti ve YÖDAK’ı bu yanlıştan dönmeye çağırdı.

Paça, bu “yanlış” ortadan kalkana kadar eylemlerin devam edeceğini belirterek, ayrıcalık değil, eşit ve adaletli bir düzen istediklerini vurguladı. Paça, bu iznin; yıllardır ülkede nitelikli ve planlı öğretmen yetiştiren AÖA’nın statüsünü yitirmesine kadar gidecek bir sebep olma tehlikesi bulunduğunu da savundu.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.