1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Büyük ilgi gördü

A+A-
 
Büyük ilgi gördü

MASDER’in, “Deniz Atıkları: Temiz Sahiller için El Ele” projesi kapsamında planlanan başlangıç etkinliklerine geçtiğimiz hafta boyunca devam etti

Mağusa Suriçi Derneği’nin (MASDER), “Deniz Atıkları: Temiz Sahiller için El Ele” projesi kapsamında planlanan başlangıç etkinliklerine geçtiğimiz hafta boyunca devam etti.

Avrupa Birliği’nin “Kıbrıslı Sivil Toplum Harekette” programı tarafından finanse edilen ve güneyden AKTI ile Enalia Physis, kuzeyden Scuba Divers Association işbirliğiyle uygulanan proje, büyük ilgi gördü.

Mağusa-Boğaz bölgesinde dalgıçların deniz tabanı temizliği sırasında topladıkları ve yine proje gönüllülerinin aynı gün Glapsides-DAÜ Beach Club arasındaki sahil temizliğinden derledikleri atık numunelerinden oluşturulan ve AB’nin Marlisco Projesi’ne taraf ülkelerin kullandığı İnteraktif  Eğitim İstasyonu ile desteklenen sergi, bölge okullarının ziyaretine açık tutularak yoğun ilgi gördü.

Kıbrıs’taki liderler gözetiminde faaliyetini sürdüren Çevre ile ilgili Teknik Komite üyeleri Michalis Loizidou ve Burak Çelik tarafından açılışı yapılan “Toplumsal Farkındalık ve Karşılıklı Sorumluluk” temalı Marlisco Sergisi’ni, çoğunluğunu okul çocuklarının oluşturduğu 400’e yakın kişi ziyaret etti.

Türkçe, Rumca, İngilizce posterlerden oluşan, deniz atıklarının oluşumu, etkileri ve çözümüne yönelik detaylı bilgi sunulan sergide, en dikkat çekici bölüm, su kaplarında sergilenen ve değişik maddelerin denizlerdeki yok olma sürelerini oldu.

Ziyaretçiler, sergiyle ilgili izlenimlerini dağıtılan anket formları aracılığıyla paylaşma imkânı da buldu.

“Deniz Atıkları: Temiz sahiller için El Ele” Projesi, önümüzdeki 2 yıl süresince devam edecek ve proje esnasında ilgili otoritelere, Gazimağusa Limanı’ndaki işletmelere, Gazimağusa-Boğaz bölge balıkçılarına, turizm işletmeleri ile plaj büfelerine, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve İspanyol Biyoçeşitlilik Kurumu’ndan uzmanlar eşliğinde eğitim verilecek.

Dünyadaki en iyi uygulamaların aktarılacağı seminerlerle ve üretilecek el kitapçıkları, posterler ve stickerlerle, Deniz Araçları’ndan Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Protokolü (MARPOL) standartları benimsetilmeye çalışılacak.

Yine okullara yönelik çalışmalar çerçevesinde, “Deniz Atıkları” konulu kompozisyon yarışması, deniz atıklarından tasarlanmış sanat eseri yarışması ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecek. Denizle buluşma etkinlikleri doğrultusunda, çocuklar ve gençlerle deniz tabanında ve sahillerde temizlik etkinlikleri gerçekleştirilerek bu hususlarda bilinçlenmelerine katkı konacak.

AWARE projesi kapsamındaysa, deniz tabanında var olan “enkaz” benzeri atıkların deniz yaşamına zarar vermeden nasıl kaldırılacağının tatbikatı yapılacak. Proje süresince yapılacak tüm çalışmalar, bugüne kadar oluşturulmamış Kıbrıs Deniz Atıkları Veritabanı’nın oluşumunda kullanılarak, proje bitiminde de sürdürülebilirliği mümkün olan kalıcı bir eser bırakılacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.