1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘BÜYÜK KORKU YAŞADIK’
‘BÜYÜK KORKU YAŞADIK’

‘BÜYÜK KORKU YAŞADIK’

2005’te ‘Ada’ya barışı getirmek için’ Cumhurbaşkanlığına aday olan Zehra Cengiz, Lefkoşa’nın güney kesiminde kızıyla birlikte fanatik Rumların saldırısına uğradı

A+A-

Aytuğ TÜRKKAN
Kıbrıs’ta iki toplumun birlikte ve barış içinde yaşaması için büyük uğraşlar veren ve 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı’na aday olan Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) üyesi Zehra Cengiz, Lefkoşa’nın güney kesiminde kızıyla birlikte fanatik Rumların saldırısına uğradı.

Başından geçenleri anlatan Zehra Cengiz; Hilton Otel yakınlarında bir motosikletli tarafından önlerinin kesildiğini, daha sonra 30 kişilik bir grup olduklarını belirterek, kızının kullandığı araca sert cisimlerle saldırıp, hasar verdiklerini söyledi. Büyük korku yaşadıklarını belirten Cengiz “Kızım pasaportunu almak için dahi yeniden güneye geçmek istemiyor” dedi.

“Bu saldırı Türklere yapıldı…”
Zehra Cengiz, kendilerine yapılan saldırının şahsında Kıbrıslı Türklere yapılmış bir saldırı olduğunu belirtti. Cengiz başından geçen dehşet dakikalarını şu ifadelerle anlattı, “Lefkoşa’daki Hilton Otel’in yolu üzerindeki APOEL Kulüp Binası önüne gelmeden önceki ışıklarda bir araç kızımla benim içinde olduğumuz ve kızımın kullandığı aracımızın önünü kesmeye çalıştı. Bunda başarılı olamayınca köşeye dönüp durdu. Diğer trafik ışıklarına gidene kadar birkaç dakika içerisinde nasıl toplandılar hiç bilemiyorum yaklaşık 30 kişi bizi bekliyordu. Tam ışıkların yanında içlerinden bir tanesi İsa gibi kollarını açtı ve elindeki cisimle aracın camına ve üzerine darbe indirdi. O an yeşil de yanıyordu ve kızım aracı hiç durdurmadan hızlı bir şekilde yola devam etti. Allah’tan cam kırılmadı. Büyük korku yaşadık.”

“Rum polisi sınır kapısına geldi”
Zehra Cengiz, bu tip faşist saldırıyı yapanlar karşısında sesiz kalınmaması gerektiğine inandıklarını ifade ederek, kızının şikayetçi olduğunu belirterek, “Kızım bu kişilerin cezasız kalmasını istemedi. Ancak Güney’e geçmekten de korktu. Polisle irtibata geçtik, “Can güvenliğimiz yok” dedik ve polisinin sınır kapısına gelip ifademizi almasını istedik. Onlar da geldi ve ifademizi aldılar. Biz “Kıbrıs Cumhuriyeti” makamlarının bu işin üzerine gitmesi taraftarıyız” dedi.


KSP’nin Kadın ve Basından Sorumlu Merkez Yürütme Kurulu üyesi olduğunu da anımsatan Cengiz,  “Partimiz de devreye girdi. Hem İçişleri Bakanlığı’na hem de Adalet Bakanlığı’na mektuplar gönderiyoruz. Bu olayları yapanların cezalandırılmasını istiyoruz. Bu tür olaylara karşı sesiz kalınmamalı” ifadelerini kullandı.


APOEL taraftarlarının yalnız Kıbrıslı Türklere değil, Rumlara da saldırdığını duyduklarını söyleyen Cengiz, “Burada bu olaylar sürekli oluyor, insanlar dayak yiyor ve polis müdahale etmiyor. Polis tanık veya emare bulamadığını söylüyor. Eğer gerçekten samimiyseler, buraya kamera koyabilirler” diye konuştu.

“Çok ağrıma gitti…Kızım korkuyor”
Ömrünü Kıbrıs’ta barışı tesis etmeye harcağını söyleyen Cengiz, “Bu yapılanlar çok ağırıma gitti. Biz bu coğrafyada barışı nasıl tesis edeceğimizin mücadelesini verirken, onlar nasıl “savaş ederiz” derdinde” diyerek fanatiklere tepki gösterdi.
Zehra Cengiz, kızının yurt dışına çıkışı için pasaport çıkaracaklarını ve bu amaçla Güney’e geçtiklerini belirterek, yaşanan bu olay sonrasında kızının yeniden Rum tarafına geçip yeni pasaportunu alamadığını anlattı.

Cengiz, “O günden bu yana geçemedik başka. Pasaport için yeniden geçmemiz gerekiyor.  Ancak kızım şu an o psikolojide değil. Ama geçmemiz gerekiyor. Acaba arabayı “Mimlediler mi?” diye korkumuz var. Herhalde taksi tutup gitmek zorunda kalacağız” dedi.

“Irkçı bir hükümet!”
Son dönemde artan saldırıların barış görüşmelerini baltalamak için yapıldığına inandığını söyleyen Cengiz, “Ya bu sebepten dolayı saldırıyorlar ya da faşist faşisttir. Kendilerine engel olamayıp bunu yapıyorlar” dedi.
Rum hükümetinin saldırıları ciddiye alması gerektiğini söyleyen Cengiz, gerekirse APOEL  yöneticilerine de ceza verecekler. Bu saldırıların son bulması için adım atmalıdırlar. Biz Güney’deki hükümetin ırkçı bir hükümet olduğunu savunuyoruz” diye konuştu.

“Rumlardan destek mesajı aldık”
Yapılan saldırıların tüm Rumlara mal edilemeyeceğine de dikkat çeken Zehra Cengiz,  “Aralarında APOEL taraftarı da olan dostlarımız bana ulaştı ve yaşananlara tepki gösterdi. Bu gibi saldırıları yapanlara “kafasız” diyen dostlarımız oldu. Çok sayıda destek mesajı aldık” dedi.
Arabada da hasarlar oluştuğunu söyleyen Cengiz, bu konuda Rum polisinin nasıl bir değerlendirme yapacaklarını beklediğini de sözlerine ekledi.

Haberi sadece Haravgi gazetesi yayımladı
Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Haravgi gazetesi, Rum polisinden elde ettiği bilgiye dayanarak yayımladığı haberde meselenin “Likavitos Polis Karakolu” tarafından soruşturulduğunu yazdı.
Gazete haberinde Zehra Cengiz ve kızının, “Ayios Dometios” (Aydemet) Polis Karakolu’na giderek ifade verdiğini bildirildi.
Haberde, olayın aydınlatılması için Rum polisine talimat verildiği belirtildi.

AKEL’den saldırıya kınama
Öte yandan Haravgi gazetesi, AKEL’in, Cengiz ve kızına yapılan saldırıyı kınadığını yazdı. AKEL saldırıyı “şovenist bir saldırı” olarak nitelendi.
Habere göre AKEL, APOEL kulübü binası önündeki trafik ışıklarında Kıbrıslı Türklere yapılan saldırılar konusunda tehlike çanlarını çalarken, bu gibi saldırıların, adadaki iki toplum arasındaki ilişkileri zedelediği ve çözüm çabalarını kösteklediğini kaydetti.
AKEL ayrıca, şovenizm ve milliyetçilik ”zehrinin” egemen olmaması için her türlü çabayı göstereceğini ifade etti.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.