1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜK TEHLİKE!
BÜYÜK TEHLİKE!

BÜYÜK TEHLİKE!

Şimdi ne olacak?

A+A-

Avrupa’da ‘zehirli yumurta’ skandalına yol açan ‘Fipronil’ adlı ilacın, KKTC’de ‘Bit, Pire ve Keneye karşı’ yaygın bir şekilde kullanıldığı öğrenildi

Teoman TURAN

Avrupa ülkelerinde ‘Bit, pire ve Keneye’ karşı kullanılan ‘Fipronil’ adlı zehirli ilacın, Kuzey Kıbrıs’ta da yaygın bir şekilde satıldığı öğrenildi.

Diyalog’un yaptığı araştırmaya göre; özellikle hayvancılar damla halinde 100 cc Fipronil veya muadili zehirli ilaç için 80 TL ödüyor. Hayvanları haşereye karşı korumak amacıyla satın alınanj bu ilacın, tavuk çiftliklerinde veya köylerdeki tavuk besleyicileri tarafından kullanılıp, kullanılmadığı konusunda Tarım Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın bugünden itibaren ciddi bir araştırma başlatması bekleniyor.

 

Tahlil yapılamıyor

 

Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, yumurtalarda ‘Fipronuil’ zehirli madde bulunup, bulunmadığını öğrenebilmek için ileri derecede araştırması yapılması gerektiğini belirtirken “Bildiğim kadarıyla bizde bu olanak yok”dedi.

Sucuoğlu, Türkiye’nin de henüz bu konuda ayrıntılı bir açıklama yapmadığını, gerekli araştırmaların devam ettiğini vurguladı.

Tarım Bakanı nazım Çavuşoğlu ise, bugün uzmanlarla birlikte bir toplantı yapacaklarını ve değerlendirmelerin ardından açıklamalarda bulunacağını söyledi.

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da Diyalog’a yaptığı açıklamada Fipronil adlı ilacın KKTC’de yaygın bir şeklide kullanıldığını doğruladı. Naimoğluları “Biz bu ilaçları hayvanları bit, pire ve keneden korumak için kullanıyoruz. Bu doğrudur. Fakat

tavuk çiftliklerinde kullanılıp, kullanılmadığını bilmiyorum. Bakanlık bu konuyu çok ciddi olarak araştırmalı ve kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmalıdır”dedi.

Avrupa’da yaşanan paniğin yayıldığına dikkat çeken Naimoğluları “Eğer bizdeki yumurtalarda da sorun varsa, gerekli tedbirler alınmalıdır” diyerek, konu üzerinde hassasiyetle durulmasını istedi.

 

Hüdaoğlu: Daha geniş bir laboratuvar lazım

 

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Dr.Suphi Hüdaoğlu “Kimyasal zehirlerin saptanabilmesi için daha geniş bir laboratuvara ihtiyaç var” dedi. Hüdaoğlu şunları kaydetti:

“Laboratuvardaki yangından sonraki gıda güvenliği ile ilgili kontrollerde daha büyük sorunlar var. Zaman zaman hiç çalışılmadan piyasaya sunulan gıdalar olduğunu Tarım Dairesi açıkladı geçen gün. Bence araştırmaya ihtiyaç olan bir konu. Sadece bu yumurtada kanatlı hayvanların bitlenmesine karşı kullanılan Fipronil denilen ilaç bulundu. Yaygın olarak yasa dışı olarak kullanıldığını belirlediler Avrupa’da ve bunu yapanlar da tutuklanarak cezai kovuşturmaya alındılar.

Bir kere temel mantık olarak bizde bulunsa bile böyle bir şey kovuşturma ve bir ceza yok ne yazık ki yaptırım gücü yok bu uygulamaların. Kimyasal zehirlerin saptanabilmesi için daha geniş bir laboratuvara ihtiyaç var. Ne yazık ki daha önceden yapabildiği kapasitesinin altında yapılıyor yaptıklarını. Zaman zaman da kontrolsüz bir şekilde piyasaya sürüldüğünü yetkililerimiz söylüyor. Bunun bir başka sakıncası da hafta sonları böyle bir uygulamayı kirli ürünlerle ilgili olarak bizim ülkemizi yönlendirecek şekilde ticaret yapanlar seçebilirler. Biz burada laboratuvarımız zayıf yeterince tetkik edemiyoruz algısı yaratıldığı için daha kirli ürünleri başka pazara sunamayanlar Kuzey Kıbrıs’a yönlendirebilirler. Bu da çok büyük bir sıkıntı yaratır. O yüzden bu konuda çok daha fazla araştırmaya olanak yaratmaya ihtiyaç var toplumun.

Yumurtaya hangi kimyasal maddenin geçip geçmediğini tetkik etmemiz lazım.

Yumurta üreticilerinin mümkün olduğunda kimyasal kullanmadan üretmeleri gerekiyor ürünlerini. Ve devletin bu konuda yol gösterici olması lazım. Devletin ürünleri alarak kontrol etmesi lazım. “

 

İzbul: Bilinçlendirme çalışması yapılmalı

 

Sağlık Eski Bakanı Salih İzbul ise konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:

“Bu konuda bir şey duymadım. Biliyorsunuz buraya ithal yumurta çok fazla gelmiyor zannedersem burada daha ziyade yerli üretim yumurta kullanılıyor. Şu anda bilgime gelen bir şey yok.

Şimdi bir sürü şeyin tahlili yapılıyor laboratuvarda Bunun spesifik olarak yumurtanın tahlili yapılır yapılmaz onu şu anda bir şey söyleyemem . Gelişmiş bir laboratuvar muhtemelen yapılır.

Aslında tüm sebze ve meyvelerde kullanılacaksa bile bilinçli ilaç kullanılması lazım. Çünkü biliyorsunuz kullanılan böcek ilaçlarının belirli bir süreleri vardır ve üzerlerinde uyarıları muhakkak vardır. Bu ilacı attıktan 15 gün sonra gibi veya 20 gün sonra gibi bunlara üreticilerin uyması gerekiyor.

Bunun için Tarım Bakanlığının bilinçlendirme çalışması yapması gerekiyor. Herşey bundan başlar. Bu olaylar olmadan önlem almak gerekiyor. Tıpta da aynıdır. Koruyucu hekimlik var. Hastalık ortaya çıkmadan önlemler almak gerekiyor. Bunda da aynı şekilde olması gerekiyor. Herkes kullandığı herşeyin ilacın veya böcek ilacını özelliklerini bilip de kullanması gerektiği kanaatindeyim. Öyle olması gerekiyor. Bilinçli bir şekilde kullanılması gerekiyor. Bu eğitim meselesidir. Bu konuda eğitim almaları araştırma yapmaları gerekiyor.

Tarım Bakanlığı’nın da buna öncü olması gerekiyor. Her konu böyle olmalı. Maalesef ülkemizde bu tür olaylara pek dikkate alınmıyor.”

 

FİPRONİL NEDİR?

Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Bu tip hayvanlara temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini 'orta derecede tehlikeli' olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.