1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. Büyük Tehlikeye Dikkat Edin!
Büyük Tehlikeye Dikkat Edin!

Büyük Tehlikeye Dikkat Edin!

Hemen engelleyin!

A+A-

Avataria: Facebook'ta çocuğunuzu bu oyundan uzak tutun!

Avataria... Son günlerde Facebook'ta daha sık boy gösteren binlerce oyun arasında yer alan ve 'soguk ulke' isimli yazarın paylaşımıyla Ekşi Sözlük'te de büyük ses getiren Avataria isimli oyun, özellikle çocuklar için oldukça sakıncalı içerikler barındırıyor. Çocukları olumsuz yönde etkileyen Avataria'ya hemen her yaşta kullanıcı girebiliyor.

Avataria isminde son günlerde hızla yaygınlaşan bir oyun var. Özellikle çocuklar için büyük bir tehdit unsuru haline gelen ve Ekşi Sözlük'te paylaşılan bir yazı ile birlikte gün yüzüne çıkan Avataria'nın bugün için 500 bini aşkın abonesi bulunuyor. Yaş farkı gözetmeksizin isteyen herkes oyuna girebiliyor, tabii çocuklarımız da! Oyunu ilk açtığınızda kendi avatarınızı oluşturuyor, saçlarınızı, göz renginizi ve isminizi kendiniz belirliyorsunuz.

AVATARIA'DAKİ KİŞİLER GERÇEK!

Oyuncu Avataria'ya girdikten sonra ise yepyeni bir alemle tanışıyor. Oyun online olarak oynanıyor ve kullanıcıların hepsi 'bot' değil, yani bizzat diğer Facebook kullanıcılarıyla oynanan bir oyundan bahsediyoruz. 

Bu noktaya kadar bir sorun yok; ancak iş oyunun çocuklara hiç de hitap etmeyen yanlarına geldiğinde sıkıntı başlıyor. Oyunda kullanıcıların yanına gelen biri evlilik teklifi edebildiği gibi, doğrudan 'benimle sevgili olur musun' sorusuna muhattap olabiliyorsunuz. Oyunda işi daha ileriye de götürmek mümkün: Sevgili olarak ikna edilen karşı taraf oyundaki eve çağrılabiliyor ve soyunup aynı yatağa yatan iki karakteri görebiliyoruz. 

571477da18c7735668c2d7cb.jpg

YouTube üzerinden 'avataria'da yatağa kız atma teknikleri' gibi videoları da bulunan Avataria'da çocukların hiç de görmemesi, duymaması gerekenler bir bir karşısına çıkıyor. 

AVATARIA EKŞİ SÖZLÜK'TE KIYAMET KOPARDI

Ekşi Sözlük yazarı 'soguk ulke'nin tehlikeye dikkat çeken paylaşımı sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Söz konusu yazıda Ekşi Sözlük yazarı 9 yaşındaki yeğeninin oyunda maruz kaldığı tacizi ve o diyalogları paylaştı. Bu diyaloglar şöyle:

***-tamam ne zaman doğum günün

ben- temmuzdaa

*** tamam eğer annen almazsa ben sana alırım

ben-telfon mu

***-evet ama burda sadece benimle konuş bir de bana sana gönderebileceğim bi adres lazım

ben- tamam

***-tamam sex oynayalım mı

ben- nasıl oynucaz

***- sen şimdi külodunu çıkar onun içindeki .........

AVATARIA'YI ŞİKAYET EDİN

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın İnternet Bilgi İhbar Merkezi ihbarweb.org.tr adresi üzerinden kullanıcılar bu tip oyunları şikayet edip Türkiye'de erişime kapattırmak için hareket alanı bulunuyor. Bunun için oyunun adresini paylaşmanız yeterli. 

571478d918c7735668c2d7da.jpg

AVATARIA'YI FACEBOOK'TA ENGELLEYİN

İhbar etmek dışında oyunu Facebook'tan tamamen kaldırmak da mümkün. Facebook'ta ilgili hesaba giriş yaptıktan sonra Ayarlar>Engelleme kısmına girin. Ardından 'Uygulamaları Engelle' kısmına girin ve boş alana Avataria veya rahatsız bulduğunuz oyun veya uygulamaların adını yazın. Bu engellemeyle birlikte artık oyun o hesapta açılmayacaktır. Ancak çocuğunuz kendine yeni bir Facebook hesabı açtığında bu oyuna tekrar girebileceğini de unutmayın.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.