1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜK YAĞMA
BÜYÜK YAĞMA

BÜYÜK YAĞMA

İskele Kalecik’te Caesar Beach ve Four Vision Development Şirketlerinin Deniz Kenarında Sahili katlederek yaptığı inşaatlarda ne ÇED raporu alındı ne de Şehir Planlama Dairesi’nin yıkım kararı uygulandı.

A+A-

YENİ ÇED RAPORU ALINMADI

İSKELELE Kalecik bölgesinde denize 15-20 metre mesafede villalar yaparak, kumsalı katleden 'CAESAR BEACH' sitesinin 'ÇED' raporu olmadığı ortaya çıktı. İsrailli inşaat firması, çok önceden aldığı 'ÇED Raporunu' bahane ederek, sahile yaptığı binalar için ayrı bir 'ÇED Raporu” almadı. İskele Belediyesi de şirketten ÇED raporu talep etmedi.

YIKIM EMRİ UYGULANMADI

Gazimağusa Şehir Planlama Dairesi İse Four Vision Development'ın deniz kıyısına yasaya aykırı yaptığı site restoranı inşaatı için yıkım kararı verdi. İskele Belediyesi geçtiğimiz Nisan ayında bir yazıyla uyarıldı. Ancak bugüne kadar İskele Belediyesi yetkililerinin, bu yazıyla ilgili bir adım atmak şöyle dursun cevap bile vermedi.

İskele Kalecik sahilinde, denize 15-20 metre mesafede yapılan lüks villa ve havuzları hakkında İskele Belediyesi 'Sahilleri Koruma Yasası'na uygun hareket etmesi gerekirken, neden gözlerini kapadı? Kamuoyu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu'ndan açıklama bekliyor.

İskele sahilindeki yağma durdurulsun

Kalecik sahilinin iki inşaat şirketi tarafından yağmalanması haberi Meclis’te gündem oldu. Star Kıbrıs’ın haberi Meclis kürsüsüne taşıyan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “En son yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında plajlar ve sahillerle ilgili bir karar alınmıştı. Turizm Bakanı’na da bu konuda bir görevlendirme yapılmıştı. Ama bugün sahillerimizin ve plajlarımızın anayasanın ilgili maddesine rağmen nasıl yağmalandığını acıyla seyrediyoruz. Bugün bir gazetemizde İskele bölgesinde denize 20 metre kala bazı müteahhitlerin bina inşa ettiğini, İskele Belediye Başkanı’nın da adeta övünerek ‘izni ben verdim’ dediğini dehşetle okuduk. Yani anayasa bu kadar kolay çiğnenebiliyorsa, bir belediye başkanının anayasa ve kanunlar ortadayken bu izni verebilmesi anlamak mümkün değil. Bakın 32/2008 sayılı kanuna göre bir konutun yapılabilmesi için sahil şeridine 100 metre mesafe olması gerekiyor. Burada ise 20 metre. Hangi yetkiyle bu yapılıyor. Anlamak mümkün değil. Demek ki seçim dönemine girildiğinde herkes belirli çıkarlar, ya da duygusal (!) düşüncelerle bu kararları verebiliyor. Ben bu haberi ihbar kabul ederek, kaymakamlığı ve ilgili bakanlıkları göreve çağırıyorum.”

Ne ÇED raporu var Ne yıkım emri uygulandı

İskele Kalecik bölgesinde, kumsala 15-20 metre mesafede villalar yaparak, kumsalı katleden 'CAESAR BEACH' sitesinin inşaat firmasının 'ÇED' raporu olmadığı ortaya çıktı. Çevre Koruma Dairesi ile yaptığımız temas sonucunda, İsrailli inşaat firmasının çok önceden aldığı 'Çed Raporunu' yenilemediği, sahile yaptığı binalar için ayrı bir 'ÇED Raporu' almadığı öğrenildi.

BELEDİYE NEDEN ÇED RAPORUNU İSTEMEDİ

İnşaat ruhsatı olayında yetkili belediye olan İskele Belediyesi'nin devam eden site inşaatlarında gerekli kontrolleri yapmadığı, şirketten yeni 'ÇED Raporunu' neden istemediği ve inşaatların devamına neden göz yumduğu anlaşılamadı.

ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ UYARMIŞ

Şehir Planlama Dairesi yetkilileri ile yapılan görüşme sonrasında, Gazimağusa Şehir Planlama Dairesi Şubesinin FOUR VISION DEVELOPMENT'ın deniz kıyısına yasaya aykırı yaptığı site restoranı inşaatının ise yıkılması hakkında geçtiğimiz Nisan ayında İskele Belediyesi'ne bir yazı yazarak uyardığı öğrenildi. Ancak bugüne kadar İskele Belediyesi yetkililerinin, bu yazıya karşılık hiç bir adımı atmadığı ve yazıya cevap vermediği de ortaya çıktı.

BELEDİYE NEDEN DUYARSIZ DAVRANIYOR

İskele Kalecik sahilinde, denize çok yakın 15-20 metre mesafede adeta sahilde kumun içine yapılan lüks villa ve havuzları hakkında İskele Belediyesi'nin 'Sahilleri Koruma Yasası' uygun hareket etmesi gerekirken, üstelik Şehir Planlama Dairesi uyarılarına rağmen adeta çevre katliamına göz yummasının nedeni anlaşılamadı.

BELEDİYE TÖHMET ALTINDA

İskele Belediyesi hakkında konuşulan daha doğrusu belediye içerisinde yetkili bazı kişilerin, yasalara aykırı davranan bu iki inşaat şirketi ile maddi bağları olabileceği, bu inşaat şirketlerinin yaptıkları bu katliama göz yumarak menfaat sağlayabileceği iddiaları konuşulmakta. İddiaların belediye içerisinde huzursuzluklara sebep olduğu da ileri sürülüyor.

BELEDİYE BAŞKANI NE YAPACAK

Yasaya aykırı davranan bu iki inşaat şirketi hakkında Şehir planlama Dairesi uyarı yazısına yanıt vermeyen, 'ÇED RAPORU' almadan inşaatlarına devam eden ama kontrolünü yapmayan İskele Belediyesi imar yetkilileri ve Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu'nun bundan sonra ne yapacağı merak ediliyor.

Kaynak: Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.