1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜKKONUK’TA İPTAL SÜRECİ BAŞLIYOR
BÜYÜKKONUK’TA İPTAL SÜRECİ BAŞLIYOR

BÜYÜKKONUK’TA İPTAL SÜRECİ BAŞLIYOR

Büyükkonuk’ta iptal süreci başlıyor

A+A-

 

Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti tarafından finansmanı sağlanan ve Büyükkonuk Belediyesi tarafından Büyükkonuk bölgesine kazandırılan The Pine View Sosyal Tesisleri, ile ilgili tartışma devam ediyor. Büyükkonuk Belediyesi, Özok Grup altında bir şirkete kiralanan ve bu nedenle kamuoyunda tepki çeken “Pine View Sosyal Tesisleri”nin belediyeye iadesi için imza kampanyası tamamlanarak Belediye Meclisinde dün akşam görüşüldü.

OYBİRLİĞİ
Toplantıda 6 kabul oyu ile karar oy birliği ile geçerken  Pazartesi günü İçişleri Bakanlığına konunun Bakanlar Kuruluna götürülmesi için dilekçe verileceği açıklandı. UBP’li meclis üyeleri toplantıya katılmazken konunun bakanlar kurulunun gündemine getirilmesi ve kararın iptal edilmesi kararlaştırıldı.

İPTAL İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Büyükkonuk Belediye Meclisi’nin, The Pine View Sosyal Tesisleri’nin tekrar belediye bünyesine kazandırılması için bir süre önce Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu’nu tam yetkili kılmış ve Bakanlar Kurulu tarafından alınan kiralanma kararının iptali için girişimde bulunulması istenmişti. Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu belde halkına yaptığı çağrıda belediye meclisinin, köy Muhtarları ile birlikte toplantı yapacağını ve 49 yıllığına Özok Grup altında faaliyet gösteren Red-Ten Cyprus LTD. şirketine kiralanan tesislerin geri alınması için karar üretileceğini bildirdi.

İPTAL KAVGASI DEVAM EDİYOR
Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti tarafından finansmanı sağlanan belediyeye ait tesislerin 49 yıllığına Özok Grup’a kiralanma işleminin iptali için mücadelemiz devam ediyor. Belediyeye ait tesislerin dönemin İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu önergesiyle kiralanması ve bölge halkının kendi öz malı olan tesislerden yararlanamaması birçok kesimin tepkisine neden oluyor” dedi.

Belediye başkanı “Bir süre önce tesislerin belediyeye iadesi ile ilgili imza kampanyası başlattık. 2000 imza atıldı. Halk, Büyükkonuk Belediyesi’ne bağlı köylerin muhtarları ve Büyükkonuk Belediyesi Meclis Üyeleri bir araya geldik ve karar oy birliği ile geçti” dedi. Sennaroğlu, “49 yıllığına kiralanan tesisin iptali için Pazartesi günü İçişleri Bakanlığına dilekçe vereceğiz. İçişleri Bakanından konuyu Bakanlar Kuruluna götürerek kira sözleşmesinin Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edilmesini isteyeceğiz” yorumunu da yaptı.

PAZARTESİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAŞVURULUYOR
Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu açıklamasına devamla, dönemin İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun önerisi ile Özok şirketine kiralanan belediyeye ait tesislerin iptali ile ilgili görüş almak için Başsavcılığa başvurduk. Başsavcının verdiği mütalaa raporunda kiralama ile ilgili bazı hataların olduğunu,  belediyenin bu tesisi kiralayamayacağı çünkü yerin Köy Encümenliğine ait olduğunu, kısacası belediyeye ait olmayan bu yerin belediyenin kiralama hakkının da olmadığını belirtti. Bu noktada bizde bazı eksikliklerin olduğu ve kiranın geçersiz olduğu kanaati uyandı. Birkaç hatanın daha olduğu dile getirilirken, geçersiz olan sözleşmenin iptalinin Bakanlar Kurulu tarafından yapılabileceğini öğrendik. Müracaat edip gerekenin yapılmasını isteyeceğiz dedi.

BAŞSAVCILIK GÖRÜŞÜ NE DİYOR?
“Büyükkonuk Belediyesi Köy Komisyonunun mülkiyetinde ve tasarrufunda bulunan ve TC Yardım Heyetinin finansmanı ile Eko-Köy kimliğinin güçlendirilmesi amacına yönelik ve kamu yararına kullanılmak üzere inşa edilen Sosyal Tesislerin yasal olarak mülkiyeti veya tasarrufu olmamasına rağmen topluluk malı olarak mevzuata uygun bir şekilde kullanılabilmesine ve idare edilmesine yetkili olanlara olanak sağlamadan ve/veya köy sakinlerinin izni olmadan tasarrufuna alarak mevzuat hiçbir yetki vermediği halde ihaleye çıkmak suretiyle uzun vadeli olarak kiralanmış ve özelin tasarrufuna devredilmiştir.

Belediyenin özel kuruluş ile yapmış olduğu kira mukavelesi için mukavelenin süresi maksatları için Bakanlar Kurulunca alınan K(11) 64-2013 sayılı kararın yapılan kira mukavelesine yasallık kazandırmayacağı kanaatindeyim Fasıl 224 madde 19 bir topluluk malının hangi hallerde topluluk malı olarak kullanımdan çıkarabileceğini açıkça belirtmekte. Ve Bakanlar Kuruluna yetkiler vermektedir. Bakanlar Kurulu köy sakinlerinin istemi ve kararı olmadan topluluğun malından topluluğun yararlanmasını engelleyecek karar almaya yetkili değildir.

Yukarıdaki hususlardan da anlaşılacağı üzere belediyenin konu yeni ihaleye çıkarak özele kiralanması kararı ile Belediyeler Yasasının 61’nci maddesinin (15) ‘inci fıkrası gereği Bakanlar Kurulunun kira mukavelesinin 49 yıl yapılabilmesi şeklindeki kararı hukuken alınması mümkün olmayan kararlardır”.

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.