1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. CADI AVI BAŞLADI
CADI AVI BAŞLADI

CADI AVI BAŞLADI

Mısır’da Mursi’yi deviren darbe sonrası geçici cumhurbaşkanı Adli yemin etti. Adli ulusal uzlaşı vaat etti ancak Mursi’nin örgütü Müslüman Kardeşler, 300 üyesine karşı tutuklama kararıyla sarsıldı.

A+A-

Tutuklananlar arasında Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii’nin de bulunması tepki çekti. Devrik cumhurbaşkanı Mursi gözaltındayken, örgüt ‘Ret Cuması’ adıyla gösteri çağrısı yaptı. 

Mısır, ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin muhaliflerin taleplerini dikkate almadığı gerekçesiyle yapılan askeri darbe sonrası kaynıyor. Ordunun geçici hükümetin başkanı olarak ‘atadığı’ Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli El Mansur dün yemin töreninde Müslüman Kardeşler’i ulusal uzlaşı sürecine katılmaya davet etti. Ancak Mursi’nin mensubu olduğu örgütün lideri Muhammed Bedii dahil 300 üyesi hakkında tutuklama kararı çıkarılması büyük tepki çekti. 
‘60 yıl geriye gittik’
Adli El Mansur dün sabah saatlerinde, “Cumhuriyet sistemini koruyacağıma, anayasa ve hukuka saygı duyacağıma” ifadesiyle yemin etti. Konuşmasındaysa, Mısır’ın en örgütlü hareketi olarak geçen yılki seçimlerde iktidara gelen Müslüman Kardeşler’e “Bu grup, bu halkın parçası. Onları, kimsenin dışlanmayacağı ulus inşası sürecine katılmaya davet ediyorum” diye seslendi. Fakat askerin bu konuşmayla eşzamanlı olarak yaklaşık 300 Müslüman Kardeşler üyesi hakkında çıkardığı tutuklama kararı, günlerdir Tahrir’i dolduran liberal ve laikler dahil, birçok kesimin tepkisini çekti. Mursi’nin ev hapsine alındığı belirtilirken, hakkında tutuklama kararı çıkarılanlar arasında Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii’yle yardımcısı Hayrat el Şatır da var. İki lider de, geçen pazar günü Müslüman Kardeşler’in Kahire genel merkezindeki çatışmalarda halkı şiddete teşvik etmekle suçlanıyor. 
Üst düzey Müslüman Kardeşler üyesi Amr Darrag, bu duruma “Bir gecede 60 yıl geriye gittik” tepkisini verdi. Darrag, “Bütün liderlerimiz gece yarısı tutuklanıyor, çocukları korkutuluyor. Dün hükümetin parçası olarak Mısır için en iyi olduğunu düşündüklerimizi yapıyorduk. Bizimle aynı fikirde olmasanız da, bu iş fazla ileri gitti” dedi. Müslüman Kardeşler, barışçıl gösteri çağrısı yaptı. ‘Ret Cuması’ adı verilen gösterilerin sloganı ‘Askeri darbeye ve askeri tutuklamalara hayır’ olarak belirlendi. Liberal muhalefetin partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi’yse, yaşananların ‘darbe olmadığını’ savunsa da, bütün grupların görüşlerini özgürce ifade etmesi vurgusu yaptı. Açıklamada, “Özellikle de İslami grupların dışlanmasına karşıyız” denildi. Ülke çapında çıkan çatışmalarda 16 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var. 


ESKİ LİDER İLE AYNI HAPİSHANEDELER

Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, darbenin ardından ordu tarafından ‘önleyici sebepler’den ötürü ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor. Müslüman Kardeşler, Mursi’nin darbe gecesinde bilinmeyen bir yerde çekilmiş videosunu yayımladı. Müslüman Kardeşler’in önde gelen birçok üyesiyse dün tutuklandı. Bu kişiler arasında, örgütün siyasi kanadı olan ve parlamentoda çoğunluğu oluşturan Hürriyet ve Adalet Partisi’nin lideri ve eski meclis başkanı Saad el Katatni’nin yanı sıra örgütün lider yardımcılarından Raşid el Bayumi de bulunuyor. Tutuklananlar, 2011’de halk ayaklanmasıyla devrilen eski lider Hüsnü Mübarek’le oğulları Ala ve Cemal’in de bulunduğu Tora Hapishanesi’ne götürüldü.   

MÜBAREK'İN DE MURSİ'NİN DE SAVCISI

Seçimlere kadar Mısır’ın geçici devlet başkanlığı görevini yürütecek olan Adli Mansur, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na sadece iki gün önce, bizzat Mursi tarafından atanmıştı. 67 yaşındaki Mansur, Hüsnü Mübarek döneminde de uzun süre savcılık yaptı. Mansur, devlet bağlı ve fetva verme yetkisi olan dini mahkemelerin yanı sıra hem sivil hem ağır ceza mahkemelerinde görev aldı. 1992’den beri Anayasa Mahkemesi başkan yardımcılığını yapan Mansur, Mursi’yi 2012’de iktidara taşıyan seçimlerdeki geçici seçim yasasını hazırlayan kişiler arasındaydı. Yorumcular, Mansur’un bütün kesimleri memnun edebileceği beklentisiyle tercih edilmiş olabileceğine işaret ediyor. Fransa’da eğitim gören Mansur’un, üç çocuğu var. 

ARAPLAR KUTLADI BATI ELEŞTİRDİ

Mısır’daki önceki gece yapılan darbenin ardından dünyadan gelen tepkiler şöyleydi: 
SUUDİ ARABİSTAN: Kral Abdullah, geçici devlet başkanını kutlayan ilk lider oldu.
KATAR EMİRİ: Geçen hafta görevi babasından devralan Şeyh Tamim bin Hamad el Tani, Mansur’u telgrafla kutladı.
BAE: Memnunuz.
TUNUS: Devrim sonrası seçimle iktidara gelen Devlet Başkanı Monsef Marzuki, “Demokratik sürece karşı askeri darbeyi kınıyoruz” dedi.
İSRAİL: Komşusu Mısır’la barış anlaşmasını korumak isteyen İsrail’den resmi açıklama gelmemesi dikkat çekti.
İRAN: Dışişleri Bakanlığı, “yabancıların ve düşmanların fırsatçılığı”na karşı uyarıda bulunup, “Halkın meşru taleplerinin karşılanması” çağrısı yaptı.
İNGİLTERE: Başbakan David Cameron, “Askeri darbeleri hiçbir zaman desteklemeyiz. Şu an Mısır’da demokrasinin gelişmesine ve gerçek bir demokratik sürecin gerçekleşmesine ihtiyacımız var” dedi.
ALMANYA: Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “Yaşananların ardından Mısır’da demokrasi ciddi biçimde geriledi. Anayasal düzene en hızlı şekilde dönülmesi hayati önemde” dedi.
RUSYA: Dışişleri Bakanlığı, “Mısır halkının özgür ve demokratik biçimde, meşru yollardan daha iyi yaşam taleplerini destekledik. Bu pozisyon devam ediyor” açıklaması yaptı.
FİLİSTİN YÖNETİMİ: Umarız yeni yönetim halkın özgürlük taleplerini yerine getirebilir.
HAMAS: Yaşananlar askeri müdahale olsa da, hiçbir ülkenin içişlerine karışmak istemeyiz. 

1.6 MİLYAR DOLARLIK İKİLEM

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır’da yaşananlar konusunda ‘endişe’ beyan etse de ‘darbe’ sözcüğünü kullanmaması tartışma yarattı. Yorumcular bu konuda, Washington’ın Kahire’ye her yıl yaptığı 1.6 milyar dolarlık askeri yardıma işaret ediyor. Zira Amerikan yasalarına göre, Beyaz Saray ordunun iktidara darbeyle el koyduğu tüm ülkelere yönelik yardımları kesmek zorunda. Ancak Obama ‘darbe’ ifadesini kullanmasa da, Amerikan yardımlarının gözden geçirileceğini açıkladı. Fakat Obama’nın bu yardımı kesmesi Mısır ordusuyla arasının bozulması anlamına geliyor. Mısır-ABD ittifakının bozulması, İsrail açısından da bölgesel dengeleri potansiyel olarak değiştirebilir. 

 

Akşam

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.