1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇAĞ-SEN: “ASGARİ ÜCRET GERÇEKÇİ ŞEKİLDE BELİRLENSİN..."
ÇAĞ-SEN: “ASGARİ ÜCRET GERÇEKÇİ ŞEKİLDE BELİRLENSİN..."

ÇAĞ-SEN: “ASGARİ ÜCRET GERÇEKÇİ ŞEKİLDE BELİRLENSİN..."

ÇAĞ-SEN Başkanı Mehmet Davulcu, zamların dar gelirli vatandaşın alım gücünü azalttığını ifade ederek,

A+A-

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN) Başkanı Mehmet Davulcu, zamların dar gelirli vatandaşın alım gücünü azalttığını ifade ederek, hükümetin asgari ücreti yeniden ve gerçekçi olarak belirlemesini, eşel mobil sisteminin 2 ayda bir uygulanmasını ve özel sektör çalışanlarının işinden kovulmadan sendikalaşmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Davulcu yazılı açıklamasında, “Toplumun elit kesimi kaynağı izah edilemez zenginlik ve bolluk içinde debdebeli bir yaşam sürerken, dar ve sabit gelirli büyük çoğunluk yoksulluk sınırının altında yaşamaya itilmiştir” ifadelerini kullandı.

Yılın ikinci yarısına geçilmiş olmasına karşın asgari ücretin yenilenmediğini kaydeden Davulcu, şöyle devam etti:

“Yılın başında dönük olarak 1650 TL olarak belirlenen asgari ücret uygulamada işçinin eline 1300 TL civarında geçmektedir ve alım gücü önemli oranda gerilemiştir.

Türkiye’de yapılan bilimsel bir çalışmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1956 TL olarak belirlenmiştir. Açık bir şekilde ortadadır ki, Kuzey Kıbrıs’ta çalışanların çok büyük bir kısmı yoksulluk sınırının altında ücret karşılığı çalışmaktadır. Sadece bu tespit bile toplumumuz adına utanç vericidir.

Kuzey Kıbrıs’taki yaşam şartlarının Türkiye’ye göre daha pahalı olduğu gerçeğinin de altını çizerek Türkiye’de yapılan bilimsel araştırmada açlık sınırının 1507 TL olarak belirlendiğine dikkat çekmek isteriz. Bu rakamlar da ortaya koymaktadır ki, Kuzey Kıbrıs’ta bir işçinin gün boyu çalışarak elde ettiği ücret yoksulluk sınırının altında olmakla kalmıyor, açlık sınırının da altına düşmüş bulunuyor.”

Başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere hükümeti asgari ücreti yeniden ve “gerçekçi” olarak belirlemeye çağıran Davulcu, eşel mobil sisteminin 2 ayda bir uygulanmasını ve özel sektör çalışanlarının işinden kovulmadan sendikalaşmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.