1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ÇAKICI: “TDP’NİN EKONOMİK PROGRAMA İLİŞKİN DURUŞU NET VE DEĞİŞMEZ”
ÇAKICI: “TDP’NİN EKONOMİK PROGRAMA İLİŞKİN DURUŞU NET VE DEĞİŞMEZ”

ÇAKICI: “TDP’NİN EKONOMİK PROGRAMA İLİŞKİN DURUŞU NET VE DEĞİŞMEZ”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, TDP ve bakanlarının Başbakan Sibel Siber’in TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya ekonomik protokolle ilgili olarak yazdığı ve “seçim yasaklarına girmeyen bazı maddelerinin uygulanacağı” bilgisi

A+A-

ÇAKICI, TDP’NİN SİBER’İN BÜYÜKELÇİ AKÇA’YA YAZDIĞI MEKTUBU TANIMADIĞINI VE KABUL ETMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

ÇAKICI: “TDP’NİN EKONOMİK PROGRAMA İLİŞKİN DURUŞU NET VE DEĞİŞMEZ”

“BÜYÜKELÇİLİĞE VERİLEN YAZIDA BAKANLARIMIZIN İMZASI YOK. BİZİM DÖNEMİMİZDE BU PROTOKOLDEKİ HİÇBİR MADDE UYGULANAMAZ”

“BU MEKTUBUN BAĞLADIĞI TEK ADRES CTP’DİR, KAMUOYUNA HESAP VERMESİ GEREKEN DE ONLARDIR”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, TDP ve bakanlarının Başbakan Sibel Siber’in TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya ekonomik protokolle ilgili olarak yazdığı ve “seçim yasaklarına girmeyen bazı maddelerinin uygulanacağı” bilgisini verdiği mektubu tanımadığını ve kabul etmediğini söyledi.

TDP’nin ekonomik programa ilişkin duruşunun net ve değişmez olduğunu vurgulayan Çakıcı “Bu mektubun bağladığı tek bir adres vardır. O da Cumhuriyetçi Türk Partisi ve bu yazıyı kaleme alan Bakan ve Başbakan’dır” dedi. Çakıcı, bu konuda kamuoyuna hesap vermesi gerekenlerin de onlar olduğunu belirtti.

Çakıcı, “Biz bu mektubu tanımıyoruz, kabul etmiyoruz, istifa edecekse Başbakan istifa etsin. Büyükelçiliğe verilen yazıda Bakanlarımızın imzası yok. Bizim dönemimizde bu protokoldeki hiçbir madde uygulanamaz” diye konuştu.

TDP Genel Başkanı Çakıcı, basın toplantısı düzenleyerek Başbakan Sibel Siber’in, “TC Lefkoşa Büyükelçisi’ne yazdığı belge” konusunda değerlendirmelerde bulundu ve CTP’ye bazı sorular yöneltti.

CTP’YE SORULAR…

Çakıcı’nın soruları şöyle:

“Bu imzayı atan CTP, bu durumda Türkiye ile uygulanacak ekonomik programa bağlı kalacağını taahhüt etmiş midir?”; “CTP seçim sonrası mevcut protokolü aynen devam ettireceğini söyleyen Ulusal Birlik Partisi ile bir koalisyon gerçekleştirecek midir?; “CTP yetkilileri, şeffaflık ve hesap verebilirlik derken, sadece kendilerine hesap vermeyi mi algılıyorlar? Bu yaşanan CTP’nin bundan sonra izleyeceği tutuma ilişkin bir veri değil midir?”

Mehmet Çakıcı’nın Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da yer alan basın toplantısına, Mili Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Tarım Bakanı Sami Dayıoğlu ile TDP’nin bazı milletvekili adayları da katıldı.

“GÖSTERGE”

Kısa hükümet döneminde çok donanımlı olduğunu söylediği TDP’li Bakanların çok başarılı işler yaptıklarını halkın duyarlılıklarına kulak vererek adım attıklarını söyleyen Çakıcı, tüm bunların seçim sonrasında hükümette yer almaları halinde TDP’li bakanların atabileceği adımlar ve icraatlarıyla ilgili gösterge olduğunu vurguladı.

Geçmiş CTP-BG ve UBP hükümetlerini eleştiren, “yolsuzluk, hortumlama, bütçe açıkları ve birçok kurumun batırılmasıyla peşkeş çekilmesi” konusunda suçlayan TDP Genel Başkanı Çakıcı, birçok yolsuzluk dosyasının hasıraltı edildiğini savundu.

TDP’nin bugüne kadar hep halkın yanında olduğunu, net tavırlar ortaya koyduğunu ve halkın ve sivil toplum örgütlerinin verdiği mücadeleye destek olduğunu ifade eden Çakıcı, özellikle çevre konusunda son derece büyük bir duyarlılık ortaya koyduklarını dile getirdi.

Çakıcı, Mili Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris sayesinde, sivil toplum örgütleriyle uzlaşıldığını ve yeni eğitim döneminin sorunsuz başlayacağını da kaydetti.

“HÜKÜMET PROGRAMI YAZIMINDA HER PARTİNİN HASSASİYETİ DİKKATE ALINDI”

Erken seçim tarihi kararı alınması ve bu tarihe kadar geçiş hükümeti kurulmasıyla ilgili hatırlatmalarda bulunan Çakıcı, hükümet programı yazımında her partinin hassasiyetlerinin dikkate alındığını, program içerisinde hiçbir şekilde TC ile imzalanan protokole atıfta bulunulmadığını kaydetti.

Tüm partilerin geçiş hükümetinin seçim yasakları nedeniyle, bu programın esasını oluşturan konularda değişiklik yapılamayacağının farkında olarak çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Çakıcı, “Bu programın ana hedeflerini oluşturan özelleştirme konularında, geçiş hükümetinin herhangi bir fonksiyonunun olamayacağı herkes tarafından da bilinmektedir” dedi.

“SİBER’E SORULDU, SÖZLÜ İZAHAT VERİLDİĞİNİ SÖYLEDİ”

Çeşitli örgütler ve kamuoyu tarafından dillendirilen Başbakan Sibel Siber’in bir belgeye imza attığı yönündeki duyumların hükümette bulunan bakanlarında rahatsızlık uyandırdığını ve herhangi bir belgenin imzalanıp imzalanmadığı sorusunun Siber’e sorulduğunu anlatan Çakıcı, Siber’in de konuyla ilgili olarak sözlü izahat verdiğini ve herhangi bir yazılı taahhüt verilmediği bilgisini Bakanlar Kurulu’nda söylediğini savundu.

“BELGE VERİLDİĞİNİ KABUL ETMEK DURUMUNDA KALDILAR”

Daha sonra hem CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, hem de Başbakan Siber’in bir belge verildiğini kabul etmek durumunda kaldıklarını ifade eden Çakıcı, şöyle konuştu:

“Olayın daha vahim boyutu tüm bakanlardan gizlenen bu belgenin CTP-BG Genel Başkanı tarafından ‘tüm bakanların haberi vardı’ şeklinde açıklanması olmuştur. Yorgancıoğlu’nun bilerek veya bilmeyerek, Sibel Siber’in hiçbir bakana izahat vermeden imza attığı belgenin, tüm bakanlar tarafından bilindiği şeklinde açıklaması, aslında hem suçlu olup, hem de güçlü nasıl olunuru hem de nasıl siyasi bir anlayışa sahip olduklarını açıkça belgelemektedir. Aslında burada tek açıklama yapması gereken parti Cumhuriyetçi Türk Partisi’dir.”

“SEÇİM YASAKLARINA GİRMEYEN BAZI MADDELERİN UYGULANACAĞI BİLGİSİNİ VERDİĞİNİ TEYİT ETTİ”

Bakanlarının dün bir kez daha Bakanlar Kurulu’nda bakanların haberi olmadan Siber’in Büyükelçi Akça’ya 26 Haziran tarihinde Maliye Bakanı Zeren Mungan ile birlikte bir mektup kaleme aldığını ve ekonomik protokole ilişkin seçim yasaklarına girmeyen bazı maddelerinin uygulanacağı bilgisini verdiğini teyit ettiğini söyleyen Çakıcı, Bakanların belgenin içeriğini dahi dün öğrenebildiklerini kaydetti.

Siber’in bu mektubun resmi bir mektup olmadığını da bakanlarına ifade ettiğini dile getiren Çakıcı, atılan imzanın CTP’yi ve Başbakan Siber’i bağladığını vurguladı.

“TDP’NİN EKONOMİK PROGRAMLA İLGİLİ DURUŞU NET VE DEĞİŞMEZ”

Belgenin ne TDP’li bakanları, ne Bakanlar Kurulunu, ne de TDP’yi bağladığını söyleyen Çakıcı, TDP’nin ekonomik programa ilişkin duruşunun net ve değişmez olduğunun altını çizdi ve CTP’den açıklama beklediklerini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.