1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇALIŞMA BAKANI'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA!
ÇALIŞMA BAKANI'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA!

ÇALIŞMA BAKANI'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA!

13. Maaşlar Gecikecek mi? ...Sosyal Sigortalarda Af Gündemde mi?

A+A-

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, öteden beri Sosyal Sigortalar fonunun mali bir sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

Sosyal Sigortaların 200 Milyon Türk Lirası açığı olduğu şeklindeki iddiaların gerçekle alakası olmadığına dikkati çeken Gürpınar, özel bankalara şuan 80 Milyon Türk Lirası borç olduğunu söyledi.

Gürpınar, “Her yıl Maliye Bakanlığı’nın aktardığı bir katkı var. 2014 yılı içerisinde öngörülen katkı miktarı 70 milyon TL idi. Bu katkının şuan itibarı ile biz 54 Milyon TL kullanmış durumdayız. Özel bankalara 2010 yılından itibaren alınan borçlar vardır. Taksitlendirilerek ödeniyor. Belli sıkıntılar var ancak 2015 yılı için çok daha sağlam ve sürdürülebilir bir temele oturtacağız. Kısa vadeli borçlanmalar yapıldığı için hem faiz miktarı yüksek oluyor. Biz Maliye Bakanlığı ve Borç Yönetim Komitesi ile görüştük. 2015 yılı öngörülen toplam borçlanma ihtiyacının borçlanma komitesi ile danışarak topyekün ve uzun süreli borçlanması yönünde çalışmamız oluyor” dedi.

Gürpınar, Sosyal Sigortalar sisteminde affın gündemde olmadığını da açıkladı.

Aziz Gürpınar, Sosyal Sigorta borçlarını ödemekte güçlük çeken kesimler için 2015 yılının Ocak ayında yeni kredi programını hayata geçireceklerini söyledi.

Gürpınar, “Taksitlendirme ve yapılandırma imkanı şuan için mevcut. İkincisi 2014 yılı özellikle Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı ödemelerine yönelik 45 bin TL’ye varan düşük faizli kredi programları hazırlandı. Bir kısım bundan yararlandı ancak bu yeterli olmadı.Biz 2015 yılı başında Sosyal Sigorta borçlarının ödenebilmesine dönük geçmiştekinden daha uygun koşullarda daha çok insanın faydalanabileceği imkanları sağlayacak yeni bir kredilendirme paketi üstünde Maliye Bakanı ile birlikte çalışıyoruz. 2015 yılı başında bu kredi programını da hayata geçiririz” dedi.

13’üncü maaşların herhangi bir prim karşılığı olmadan ödendiğini de söyleyen Gürpınar, “Kurumun kendi kaynakları ve Maliye Bakanlığı’nın katkısı ile 13 maaşlar karşılanıyor. 13’üncü maaş konusunda bu yıl da ödemeyi geciktirecek veya yapılmamasını gerektirecek bir sıkıntı olmayacak” dedi.

Bakan Gürpınar, asgari ücretin yürürlüğe girmesiyle sigorta alt ve üst primlerinin de yeniden belirlendiğini söyledi.

Gürpınar, Sigorta alt priminin bir asgari ücret, üst priminin ise asgari ücretin 5 katı olarak düzenlendiğini ifade etti.

Brtk

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.