1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇALIŞMA SAATLERİNDE ACİL ÖNLEM ŞART!
ÇALIŞMA SAATLERİNDE ACİL ÖNLEM ŞART!

ÇALIŞMA SAATLERİNDE ACİL ÖNLEM ŞART!

Güneyde turuncu alarm bizde yok!

A+A-

Aşırı sıcaklar özellikle açık alanlarda çalışanların sağlığını ve iş kazalarını gündeme getirdi.Konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan yetkililer hükümetin bu konuda bir an önce önlem alması gerektiği üzerinde durdu.

Eniz ORAKCIOĞLU

Aşırı sıcakların hakim olduğu ülkede kapalı alan dışında çalışanların yaşadıkları sıkıntıyı gündeme getirdi. Yeni Bakış’a konuşan yetkililer  40-45 derece sıcak altında çalışmanın insan sağlığı açısından büyük sakıncalar doğurduğuna dikkat çekerek hükümet çalışma saatleriyle ilgili düzenlemeye gitmesi gerektiği üzerinde durdu.

Güneyde turuncu alarm bizde yok

Üç gün önce hava sıcaklıklarının artması ile Güney Kıbrıs, Kıbrıs Hava Durumu Servisi, Pazar ve Pazartesi günü adanın yüksek sıcaklık tahminleri nedeniyle Turuncu Alarm verirken ve vatandaşlarına “Gerekli tedbirler alınmadan özellikle 11:00 - 16:00 saatleri arasında 10 dk. dan fazla güneş altında kalınmaması gerekmektedir” şeklinde duyuru yaparken. Kuzey Kıbrıs’ta hiçbir tedbir alınmaması sendikaları, doktorları ve bazı yetkilileri isyan ettirdi. Diğer yandan 2 gün önce Güney Kıbrıs’ta iki kişinin sıcak çarpması nedeniyle öldüğü bildirilirken, KKTC’de tedbir alınmaması  tepkiye neden oldu                                                          

DEV-İŞ Genel Başkanı Felek;

“Yüksek risk taşıyor”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (DEV-İŞ) Genel Başkanı Hasan Felek, İşçi Sağlığı ve İş güvenliği yasasına göre sıcaklarda güneş altında çalışanların özellikle 11,00 ile 16,00 saatleri arasında beyin kanamasından tutun, iş kazalarına neden olabilecek kadar çok yüksek riskler taşıdığını söyleyerek, “Bu saatler arasında işçi çalıştırılmaması gerekmektedir. Girne’de geçtiğimiz günlerde bir işçi 5’inci kattan düşerek hayatını kaybetti. Hükümet ve Çalışma Bakanlığı bu kafa ile giderse bu ne ilktir nede son olacaktır. Bugün bütün dünyada işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında 15 ile 40 derece sıcaklığın üzerinde işçi çalıştırılamayacağı yasalarla düzenlenmiş ve uygulanmaktadır. Ülkemizde de yasalarla belirlenen bu durumun denetimleri yapılmamakta, iş kazaları devam etmekte ve yine güneş altında inşaatlarda işçi ve emekçilerimiz çalışmaya devam etmektedir. Bu durumda kazaya her an olsun sebebiyet verebilecek koşullardır” dedi.

“Saatler düzenlenmeli”

Hükümetin ve Çalışma Bakanlığının birinci görevinin işçilerimizin, emekçilerimizin hem sağlıklarını, hem iş güvenliklerini, hem de gelecekleri ile ilgili acil kararlar almasının önemini vurgulayan Felek, “Bu konu uzmanların, doktorların ve Tabipler Birliği odasının görüşüdür, sadece DEV-İŞ’in ve benim görüşüm değildir. Bu nedenle de bu uyarılara kulak verip 11,00 ile 16,00 arasında açık havada, güneşe mazur kalınabilecek ortamlarda işçilerin çalıştırılmaması ortak talebimizdir. Hükümetten de bu noktada beklentimiz saat düzenlenmesi yapılıp o saatlerde işçi çalıştırmasının yasaklanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tabipler Birliği Başkanı Arifoğlu,

“Düzenlemeler yapılmalıdır”

Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu, Yıllarca ülkemizde siesta uygulamasının olduğunu söyleyerek, “Son zamanlarda yine bu sisteme doğru geri dönüş olmaya ve bu sistem yine benimsenmeye başlandı. Bilindiği üzere 45 derecenin üzerindeki  ısılarda insan vücudundaki proteinlerde bozulmakta ve bunun yanında belli bir seviyenin üzerinde sıcaklığa maruz kalındığı zaman sıcak çarpması da meydana gelmekte. Bu sebeple de işçilerin belli koşullarda çalıştırılması gerekmektedir. Yasaların da bu duruma göre düzenlenmesi, çalışma saatlerinin daha erkene ve belirli bir saat sonraya alınması ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

“Tedbir alınmalı”

Tedbir alınmasının ve belirli düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu anlatan Arifoğlu, “Sıcak havalarda inşaatlarda çalıştırılan işçiler bayılıp yüksekten düşme ve iş kazası yaşanmasına sebep de olabilir. Çalışma koşulları dışında ve yasa dışında işçi çalıştıran işverenlere cezai muayedenin uygulanması şarttır. Bunun yanında sadece yasa çıkarmakla da iş bitmemekte yasaların denetimlerinin de yapılması çok önemli bir noktadır.

İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Erçal;

“İnsani bir durum değildir”

Milletvekili ve İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Hüseyin Erçal, Çalışanların güneş alında 11,00 ile 14,00 saatlerinde açık havada çalışmaması ve çalıştırılmaması sağlık açısından, da insanı açından da önemli olduğunu belirterek, “çalışanları 40-45 derecede çalıştırmak insanı bir durum olmamakla birlikte sağlıklı da değildir.  CTP’nin iktidarda olduğu sürede tedbirler alınmasına rağmen bugün uygulanmaya devam edilmemiştir” diye konuştu.

“İşçi kazalarının artmasına sebep oluyor”

Erçal, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sağlık açısından öğle saatlerinde 40-45 derece sıcak havalarda çalışılmasının zararlarına bakıldığında aşırı terlemeden dolayı tansiyon düşüklükleri, beyinde aşırı sıcaktan dolayı bazı sorunlar, baş dönmeleri gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu nedenle de inşaatlardan, inşaat iskelelerinden düşme riski ve iş kazalarının artması riski yaşanıyor.”

“İş saatleri ayarlanmalıdır”

Kamuda mesailerin çalışanların işlerine göre hazırlandığının altını çizen Erçal, “ Özel sektörde de dışarda çalışanların sağlıklarına göre iş saatleri ayarlanmalıdır. Amaç iş saatlerini doldurmaksa mesaiyi 5’den sonrasına alarak da çok rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Kaldı ki başka ülkelerde dışarda çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği için güneş altında çalıştırtılmamaları konusunda yasalar var ve tam olarak uygulanmaktadır. Eskiden ve yıllarca uygulanan siesta diye bir sistem vardı ve bu sisteme göre sadece dışarda çalışanlar değil, çarşılar, dükkanlar bile öğle saatlerinde kapatılmak durumundaydı.”

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Zorba;

“10,00 ile 16,00 saatleri arası dışarda çalışılmamalı”

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Şerife Zorba, 40 ve üzeri sıcak havalarda saat 10,00 ile 16,00 arası işçilerin çalışmaması gerektiğini söyleyerek, “Bu saatler arasında güneş ışınlarının yani ultraviyolenin deriye en çok zarar verdiği saatlerdir. Bu saatler arasında dışarda yani güneş altında çalışan işçiler için sadece güneş yanıkları ve lekelenme tehlikesi değil, cilt kanserine yakalanma riski de taşımaktadır. 40-45 derece sıcak havalarda devletin güneyde uygulandığı gibi turuncu alarm vermesi ve işçilerin belirli saatlerde dışarda çalıştırılmalarının önüne geçilmesi bir nevi tedbir olabilir” diye konuştu.

Çalışma Dairesi Müdürü Önderol:

“Bugünkü toplantıdan sonra tedbirler açıklanacak”

 

Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, konunun gündemlerinde olduğunun altını çizerek, “Son 2 gün var Meteoroloji dairesi müdürü ile görüşmeler yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta içerisinde sıcaklık 45 dereceye kadar çıkmıştı. Bugünden itibaren meteorolojinin önümüzdeki 10 günlük hava tahminlerinde sıcaklığın 37 ile 40 derece arasında olacaktır. İnsan sağlığına zararlı diye tanımlanan derece ise 41 ve üzeri sıcaklıklar arasıdır ki geçmiş dönemlerdeki işçi çalıştırma yasakları da 43 derece civarlarında yapılmıştır. İş yasasında Bakanlığa verilen yetkiye göre tüm iş yerlerinde veya belirlenecek bölgelerde uygulanmak üzere 15 Mayıs ile 30 Eylül tarihleri arasında yaz dönemi süresinde 12 ile 16 saatleri arasında belirlenecek bir sürede iş yerlerinin kapalı bulundurulması resmi gazetede yayınlanacak bir kararla saplayabilir. Bizde bu noktada gerek Taşeronlar, gerekse Müteahhitler Birliği ile bugün bir toplantı yapacak ve ortak bir karar alınacaktır” dedi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.