1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 137 milyon 960 bin 940 TL olarak öngörülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini oyçokluğu ile kabul etti.

A+A-

GÜRPINAR: “75 BİN AKTİF, 30 BİNDEN FAZLA MAAŞ ALAN SİGORTALI VAR…”

“13. MAAŞIN PRİM KARŞILIĞI YOK… KAYIT DIŞININ ÖNLENMESİ GEREKİR”

“ÇALIŞMA İZİNLİ İŞÇİ SAYISI 32 BİN”

“KAYITLI ENGELLİ SAYISI 4 BİN 800”

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 137 milyon 960 bin 940 TL olarak öngörülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini oyçokluğu ile kabul etti.

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında yapılan komite toplantısında soruları ve eleştirileri yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, sosyal sigortaların tüm toplumu ilgilendirdiğini, 75 bin aktif sigortalı, 30 binden fazla maaş alan sigortalı olduğunu ifade etti. Gelir gider dengesi ve yatırımların büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürpınar,  sigortaların devlet bütçesi üzerinde büyük yük olduğunu kaydetti.

Devletin işveren olarak bunun içinde yer aldığını, her sigortalı için yüzde 6 oranında yatırım yaptığını, özel uygulamalar denen katkı payı bulunduğunu anlatan Gürpınar, özel uygulamalarda Rum kesimine yapılan yatırımların emeklilik kapsamında olduğunu anlattı, bunun geçen yıl 67 milyon TL olduğuna işaret etti.

Gürpınar, sigortalıların 12 aylık prim yatırdığını ancak 13 maaş aldığını, bu 13. maaşın prim karşılığının olmadığını ifade ederek, bunlar ortadayken ne yapılabilir diye bakıldığında kayıt dışılığın düşürülmesi gerektiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Bu konuda sadece yurtdışından gelen kişiler değil vatandaşların da bulunduğunu,vatandaşların da kayıt dışı çalıştığını ifade eden Gürpınar, gerekli olanın tüm kayıt dışı olanların kayıt altına alınması ve gerçek kazancın yatırımının yapılmasını sağlamak olduğunu anlattı.

Gürpınar, belediyelerin de sosyal sigorta borçlarının biriktiğini, bu nedenle ödenemeyecek duruma geldiğini ve sıkıntı yaşandığını belirterek, yatırımların yapılıp yapılmadığının sürekli denetlenmesi gerektiğini, bu yıl bunu yapacaklarını kaydetti.

Engelliler konusuna da değinen Gürpınar, “Özel İstihdam” birimi olarak geçen birimde çalışan sıkıntısı bulunduğunu, ülkede kayıtlı engelli sayısının 4 bin 800 olduğunu, istihdamların ve nakit yardımların yapıldığını, ancak istihdam dendiğinde sadece devletin anlaşıldığını, ancak özelde de istihdamların artırılması gerektiğini ifade etti.

Gürpınar, engelli dernekleri ile engelliler için yaptıkları yasa çalışmalarını paylaşacaklarını ifade ederek, özel sektörde istihdam edilecek engelliler için katkı verileceğini, ayrıca özelde istihdam edilecek engellilere yardım verileceği bir sistem kurmaya çalıştıklarını anlattı.

Özürlüleri Koruma Yasası ile engellileri daha çok korumayı hedeflediklerini, devlete engelli istihdamı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Gürpınar, devlete istihdam için odaklanılmaması gerektiğini, özele de teşvik yapılmasının daha doğru olacağını vurguladı.

Gürpınar, Engelli Yaşam Evleri’nin de önemli bir konu olduğunu, bu evlerin bulunduğunu, bunların geliştirileceğini, ancak bu insanların yakınlarının ölümü durumunda kalabilecekleri bir yer bulunmadığına işaret ederek, bunun TC kaynaklı projelerle yapılmasının planlandığını kaydetti.

Huzur evlerinin geliştirilmesi gerekliliğine de değinen Gürpınar, yaşanan sıkıntıları anlattı, düşünülen alternatifler hakkında bilgi verdi.

Çalışma izinleri hakkında da bilgi veren Gürpınar, ülkede 32 bin civarında çalışma izinli işçi bulunduğunu söyledi.

Gürpınar, Genel Sağlık Sigortası konusunda son derece temkinli olduğunu, müsteşarlığı döneminde de bu konuyla ilgilendiğini ancak ortaya çıkaramadıklarını ifade ederek, Genel Sağlık Sigortası konusunda ciddi bir çalışma yapılması, çalışma grupları oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Gürpınar, Kadın Çalışmaları Dairesi’nin aktif hale gelmesi için yeni bir anlayışla organize edileceğini, yasasının değiştirileceğini de belirtti. 
Gürpınar, bütçeye konan rakamların sembolik olduğunu, ileride ihtiyaç doğrultusunda farklı kalemlerden aktarma yapılabileceğini ekledi.

Komite, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin ardından Dışişleri Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.