1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇAM KESE BÖCEĞİYLE BİYOLOJİK MÜCADELE ANLATILDI
ÇAM KESE BÖCEĞİYLE BİYOLOJİK MÜCADELE ANLATILDI

ÇAM KESE BÖCEĞİYLE BİYOLOJİK MÜCADELE ANLATILDI

“KKTC Ormanlarında Çam Kese Böceği ile Havadan Biyolojik Mücadele”, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda anlatıldı.

A+A-

BAKIRCI: “ÜLKEDEKİ GENÇ AĞACIN ÇOK FAZLA OLMASINDAN DOLAYI BAKIM VE KORUMA OLDUKÇA ÖNEMLİ”

“KKTC Ormanlarında Çam Kese Böceği ile Havadan Biyolojik Mücadele”, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda anlatıldı.

Toplantıya Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, TC Yardım Heyeti Uzman Müşaviri  Nebi Çelik, Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, Envirotek Cyprus Direktörü İlkay İlseven de katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Envirotek Cyprus Direktörü İlkay İlseven, çam kese böceğine “dumansız yangın” ismi verilmesinin, ormanlarda büyük kayıplara neden olmasından kaynaklandığını ifade ederek, insanlarda da alerjik reaksiyonlar yarattığını bildirdi.

Ülkedeki yüzde 64’lük kızılçam oranının bu mücadeleyi daha önemli kıldığını kaydeden İlseven, daha önce yapılan mücadelelerde insan ve diğer canlıların sağlığını da tehdit eden kimyasallar kullanıldığını anlattı.

KKTC Orman Dairesi Müdürlüğü ile Fransız ve Kanadalı uzmanlarıyla işbirliği içinde 2007, 2008 ve  2012’de yapılan biyolojik mücadelede ortalama yüzde 97.6 başarı sağlandığına işaret eden İlseven, 2013 itibarıyla mücadeleye yeniden başlandığını hatırlattı.

İlseven, uygulama yapılan alanlarda elde edilen yüksek larva ölüm oranı sayesinde çam kese böceklerinin ağaçlara vereceği tahribatın durdurulduğunu söyleyerek, uygulama devam ederken bir de helikopter kazası yaşandığını ve uygulamaya bir süre ara verilmek zorunda kalındığını anlattı.

KARZAOĞLU

İlseven’in konuşmasının ardından KKTC Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu çam kese böceğine karşı yapılan biyolojik mücadelede alınan sonuçlar hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Karzaoğlu, aynı şevk ve inançla ülke için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

BAKIRCI

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, orman alanları oluşturulurken ağaçların olgun hale getirilmesi için yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini kaydetti. Bakırcı, orman konusunun ciddi bir konu olduğuna işaret ederek, yangınlar ve zararlılarla mücadelede en küçük ihmalin felaketle sonuçlanacağını ifade etti.

Bir emek sonucu dikilen fidanların bakım olmadan hiçbir anlam ifade etmeyeceğini söyleyen Bakırcı, ormanlardaki ağaç çeşitliliğini artırarak, çam kese böceğinin görüldüğü kızıl çam miktarını azaltmak için yeni bir kampanya başlattıklarını belirtti.

Badem, ceviz, harnup gibi ağaçların ekonomiye de fayda sağlayabileceğine işaret eden Bakırcı, bunun yanında yine kızıl çam, fıstık çamı ve ardıç fidanlarının da dikilmeye devam edeceğini söyledi.

Yetişkin ağaçlarda böcek sorununun nispeten daha düşük olduğuna işaret eden Bakırcı, genç ağaç nüfusunun ülkede çok fazla olmasından dolayı bakım ve korumanın oldukça önemli olduğunu belirtti.

Bakırcı, son yağmurların 3 gün sürmesinin çiftçiyi olumsuz etkilemesine rağmen, ağaç bakımından bu yılı kurtaracak yağışı sağladığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından verilen kısa aradan sonra Envirotek Teknik ve Projeler Direktörü Didem Özkan, projenin sunumunu gerçekleştirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.