1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. CAMERON’A MEKTUP VERDİLER
CAMERON’A MEKTUP VERDİLER

CAMERON’A MEKTUP VERDİLER

Londra’da, Taksim Gezi Parkı’na destek için düzenlenen yürüyüşe 5 bin kişi katıldı

A+A-

Taksim Gezi Parkı’na Destek amacıyla, Londra’da 9 sivil toplum örgütünün düzenlediği yürüyüşe 5 bine yakın kişi katıldı. Belgrave’deki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin önünde başlayıp, İngiliz Başbakanlığı 10, Downing Street’in üzerindeki bakanlıklar caddesi Whitehall’da biten yürüyüşte, binlerce kişi Türk bayraklarıyla Hükümet, başbakan aleyhinde sloganlar attı.

Yürüyüşe CHP Milletvekili Ercan Karakaş da katılarak, katılanlara destek verdi Mitinge katılanların 2 saate yakın başbakanlığın bulunduğu 10, Downing Street’in karşısında slogan atıp, marş söylediği destek mitingi sonrası, Britanya Başbakanı David Cameron’a konuyla ilgili mektubu bırakıldı. Başbakan Cameron’un sloganlar atılırken, G8 Zenginler Zirvesi öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğü saatlere rastlayan gösteri, İngiliz polisinin geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. 100’den fazla polisin görev aldığı yürüyüşte, kortejin 2 saat süren Whitehall’daki protestosunda bir o kadar daha ekstra güvenlik gücünün bulunduğu görüldü.

Londra’da, 2 haftadır devam eden protestolarda ilk defa İngiliz polisinden resmi izinle düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi geldi. Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk portreleri, sloganlar yazılı pankartlarla toplanan çok sayıda her yaştan Türk, İngiliz polisinin geniş güvenlik önlemleri arasında, kesilen trafikle boşalan yollarda yürüdüler.Türkiye Büyükelçiliğinin bulunduğu Belgrave Square’de toplanan binlerce kişi, saat 2’de yürüyüşe başladılar.

Polisin yaya olarak eşlik ettiği, araçlarla da izlediği yürüyüş kortej, kentin en turistik caddelerini izleyerek, Victoria yoluyla Westminster Katedrali, Big Ben saat kulesi , Wesminster Meydanı ve Bakanlıklar caddesi yoluyla Whitehall’a geldiler. Bir saatlik yürüyüş bölgedeki turist ve İngilizlerin büyük ilgisini çekti, çok sayıda kişi yürüyüşü kameralarıyla kaydetti.

‘MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ’
İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Gençlik Birliği İngiltere, Anadolu Kültür Merkezi, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Azerbeycan Evi, CHP Dayanışma Derneği, CHP İngiltere, Genç Türkler Kulubü, Türk Yaşlılar Kulubü’nün ortaklaşa düzenlediği yürüyüşte, “ Tayyip İstifa, Faşizme Geçit Yok, Her Yer Taksim, Her Yer Direniş, Ya İstiklal Ya Ölüm, Mustafa Kemal’İn askerleriyiz, “ gibi sloganlar atıldı. Kadınların da çok sayıda katıldığı yürüyüşe her yaşta kişinin geldiği görüldü. İngiliz polisinin yürüyüşçülere eşlik ettiği destek eyleminde Whitehall’da saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı hep bir ağızdan okundu.

Milletvekili Ercan Karakaş yaptığı konuşmada, Londra’dan Türkiye’ye büyük mesajlar ve destek verildiğini belirterek, “ İnsanlar yaşam biçimlerine kimsenin karışmasını istemiyor. Türkiye’nin büyük illerinde direniş var. Siz onlara buradan büyük güç veriyorsunuz. Bu dava sadece yeşili korumak değil. Özgürlük, demokrasi davasıdır. İnsanlar özgür olana kadar devam edecektir” diye konuştu.Daha sonra İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Timur Doğruyol, Britanya Başbakanı David Cameron’a bırakılan mektubun Türkçe ve İngilizcesini okudu. BU arada birkaç dakika uzaklıktaki Trafalgar meydanında toplanan sol fraksiyonların da bakanlıklar caddesine gelmesiyle kalabalık 5 bin kişiyi aştı. Guruplar birbirlerine sloganlar atarak, destek oldular ve “ Birleşe birleşe kazanacağız” diye bağırdılar.Gösteri daha sonra saat 5’de bitti ve katılanlar da sessizce ayrıldılar.

Cameron’a mektup
Londra’da Taksim Gezi Parkı’na destek vermek için yürüyüş gerçekleştiren bir grup destekçi, İngiltere Başbakanı David Cameron’a da yaşanan olaylarla ilgili tepkilerini anlatan bir mektup iletti. Downing Street’e bırakılan mektupta, Taksim Gezi Parkı’ndaki polisin orantısız güç kullandığını ifade eden eylemciler, bunun insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Cameron’a iletilen mektupta şu sözler kaydedildi;” Sayın Başbakan, Britanya Türk Toplumunun temsilcileri olarak sizi, Türkiye’deki Erdoğan Hükümetinin Antidemokratik uygulamalarını kamu önünde şiddetle kınamaya davet ediyoruz. Böyle bir kınamanın, sizin demokrasi ve insan hakları konusundaki duyarlılığınız ve Türk-İngiliz İlişkilerinin sürdürülebilirliğine vermiş olduğunuz önemin bir göstergesi olacağına inanıyoruz. AKP Hükümetinin otoriter uygulamaları ve barışçı protestoculara karşı gösterilen aşırı polis şiddeti bütün dünyada şiddetle kınanmıştır. Parlamenter Demokrasinin beşiği olarak tanınan bir ülkenin başbakanı olarak, Erdoğan Hükümetinin gittikçe diktatörleşen rejimi destekleyen demeçlerinizden büyük raharsızlık duymaktayız ve yanlış bilgilendirildiğinizi düşünmekteyiz. AKP rejimi altında, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı,üniversitelerin , kamu kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin bağımsızlıkları ortadan kalkmıştır.

İçlerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik olarak seçilmiş 8 milletvekilinin de bulunduğu yüzlerce muhalif gazeteci, bilim adamı, akademisyen, avukat, öğrenci ve askeri personel, terör kanunları istismar edilerek senelerce hapishanelerde tutulmaktadır. Türkiye ve bütün dünyadaki protesto gösterileri, Türk Halkı’nın baskıya tahammül etmeyeceğini ve Mustafa Kemal Atatürk’ün doksan sene önce kurmuş olduğu laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetini koruma azminde birleştiğini göstermiştir.

Dolayısıyla bütün dünyada olduğu gibi, sizin de Erdoğan Hükümetinin gerçek yüzünü görmenizi, Britanya Türk toplumunu rencide etmemek ve Türk-İngiliz ilişkilerine zarar vermemek için gerekli adımları atmanızı bekliyoruz. Bizler, Britanya'da demokratik bir toplum içerisine yaşamaktan büyük mutluluk duymaktayız ve size, Türkiye'de demokrasi ve insan haklarının yeniden tesis edilmesi amacıyla başlatmış olduğumuz eylemimize destek vermeniz çağrısında bulunuyoruz. Saygılarımızla, Britanya Türk Toplumu Temsilcileri: İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği İngiltere, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Anadolu Kültür Merkezi, Azerbaijan Evi.”

Kaynak:Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.