1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CAMİDEN YÜKSELEN EZAN SESİ GERGİNLİK YARATTI
CAMİDEN YÜKSELEN EZAN SESİ GERGİNLİK YARATTI

CAMİDEN YÜKSELEN EZAN SESİ GERGİNLİK YARATTI

Hoparlörü söker eve koyarım! “Komutan gelse de anahtarı vermem” “Polis bir şey yapamadı”

A+A-

 

Lefke’de yaşanan ‘ezan’ gerginliğinden sonra bu kez Kırıkkale, Gaziler köyü sınırındaki cami, bölge sakinlerini karşı karşıya getirdi.

Cami’ye en yakın ev 20 metre mesafede... İddiaya göre ev sahibi, özellikle sabah ezanı nedeniyle uyuyamadığı için, hoparlörün sesinin kısılmasını istiyor. Diğer sakinler ise buna karşı çıkıyor.

Din İşleri Dairesi hoparlörün sesini ayarladıktan sonra, bundan rahatsızlık duyan ev sahibi caminin avlusunda bulunan elektrik şalterini indiriyor ve ses kesiliyor. Mustafa Miralay isimli köy sakini ise camiyi bizzat kendisinin tamir ettirdiğini belirterek, anahtarını cebinde taşıyor ve ezan saati şalteri kaldırıyor.

İki taraf arasında kalan Köy muhtarı Hüda Nalbantsoy ise ne yapacağını şaşırmış durumda. Nalbantsoy “eğer uzlaşma sağlanamazsa yetkimi kullanarak hoparlörü söküp, eve götüreceğim” diyor.

Miralay: Kilit taktım camı kırdılar

Muhabirler, Ercan Havalimanı yakınlarındaki Kırıklale ve Gaziler köyü sınırında bulunan camiyi gidip yerinde gördü.  Konu ile ilgili olarak muhabire konuşan 80 yaşındaki Mustafa Miralay, kendi çabalarıyla zar zor tadilat ettiği camiye kimliği belirsiz kişiler tarafından zaman zaman zarar verildiğini söyledi. Daha önceden atıl durumda olan camiyi onarıp yeniden ibadete açan hayırsever, Dilekkaya köyünden ricayla bir imamla da anlaşarak burada namaz kılınmasına vesile oldu. Din İşleri Başkanlığı’ndan yetkililerin gelip bu camiye hoparlör sistemi taktığını ifade eden Miralay,” Camiden yükselen ezan sesi nedeniyle rahatsız olan bazı kişiler gelip ses cihazının fişini çıkarıyorlardı. Ben bu durumu fark ederek camiyi asma kilitle kilitledim. Sonra da kimliği belirsiz kişiler tarafından caminin camlarının kırıldığını gördükten sonra polis merkezine gidip şikâyetçi oldum.” diye konuştu.

“Polis bir şey yapamadı”

Şahitleri olmadığı için şikâyet başvurusunun değerlendirmeye alınmadığını aktaran Mustafa Miralay, daha sonra olayın bu nedenle kapandığını belirtti. Polisin bu hususta bir şey yapamadığını anlatan hayırsever vatandaş, “ Cami anahtarını gelip benden muhtar istedi vermedim. Din İşleri Başkanlığı yetkilileri geldi onlara da vermedim.  Ben buldum ben ilgilendim kimseye de vermeyeceğim” şeklinde konuştu.  

“Komutan gelse de anahtarı vermem”

Komutan gelse bile anahtarı kimseye vermeyeceğim” diyen Miralay şunları söyledi: “Ezan sesinden rahatsız olanlar varsa gitsinler Rum tarafında yaşasınlar. Hoca geldi cami hoparlörünün sesini kıstı ve gitti. Herkesin duyacağı şekilde yaptı. Ama onlar inat ettiler bu konuyu, çocuğu korkarmış uyurken diye sesi şalterden kapattılar. Bir gün ezan sesi var bir gün yok. Anahtarlar bendedir ve bu sorunu çözeceğim. O kapatacak, ben açacağım. Ömrüm ne kadar yeterse… Hem Faik Beyler de Cami’ye yakın onlar niçin şikâyetçi değil, bu çocuk inat etti mesele budur.”

Burçaklı: Ezan sesi bizi rahatsız etmiyor
Yine gazeteye konuşan Faik Burçaklı da, kimsenin şahsıyla bir işimiz yok. Ama ezan sesi bizi rahatsız etmiyor. Aksine biz ezan sesini duymak istiyoruz. Burası Türk topraklarıdır. Burası Müslüman ülkesidir. Bizlerin talebi buraya bir görevli atanması ve bu tartışmaların köylüler arasından çıkmasıdır” dedi.

“Burası Müslüman bir ülke”
İbadette inatlaşma olmayacağını dile getiren Burçaklı şöyle devam etti: “Burası Müslüman bir ülkedir benim aklım almıyor ezan sesinden rahatsız olunabileceğini. Mustafa Miralay geliyor açıyor yaşlı bir insan elinden geldiği kadar bakıyor ama ezanımız bir gün duyulur, bir gün duyulmaz. Birileri gelip şalteri indiriyor veya hoparlörü kapatıyor. Bu inatlaşmaya çözülebilecek bir durum değil. Bana göre birileri bu cami mademki restore edildi ve ibadete açıldı bir de görevli atansın kimse kimseyle tartışmasın inatlaşmasın.”

Muhtar:  İnatlaşma sürerse, hoparlörü söküp ede götüreceğim
Köy muhtarı Hüda Nalbantsoy ise, yaşanan gerginlikten duyduğu üzüntüyü aktardı. Nalbantsoy, konuyla ilgili konuşmak istemediğini belirterek, sorunun devam etmesi halinde, yetkili makamların olaya müdahale etmemesine karşı muhtarlık yetkisini kullanacağını aktardı. Nalbantsoy, inatlaşmaya son vermek için hoparlörleri minareden söküp eve koyacağını belirtti.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum