1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇANGAR İSYAN ETTİ
ÇANGAR İSYAN ETTİ

ÇANGAR İSYAN ETTİ

LTB’nin Çangar Finans’a olan borcu yüzünden davada taraf olan Mehmet Çangar, topluma yanlış lanse edildiklerini belirterek, “Kan emici değiliz” dedi

A+A-

LTB’nin Çangar Finans’a olan borcu yüzünden davada taraf olan Mehmet Çangar, topluma yanlış lanse edildiklerini belirterek, “Kan emici değiliz” dedi
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanlığı’nın, Maliye Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu aleyhine açtığı ara emri başvurusunda gözler yarın gerçekleştirilecek duruşmaya çevrildi. Ekonomik gerekçeler öne sürülerek 2010 yılında Çangar Finans’tan borç alınan 12 milyon sterlin ile ilgili başlatılan yargı sürecinde davada taraf olan finans kuruluşu sahibi ile davacı LTB’ye uzlaşı çağrısında bulunulmuştu. Uzlaşı çağrısı yapan Yüksek İdare Mahkemesi, ara emri duruşmasını 7 Ekim tarihine ertelemişti. Star Kıbrıs’a açıklamalarda bulunan Çangar Finans sahibi Mehmet Çangar, davacı taraf ile görüşme ortamı sağlanamadığını, zaman olmadığını söyledi.
LTB’nin, borçlanmasının yasa dışı olduğuna dair savunmasını değerlendiren Çangar, 2010 yılında iki başkan ve 11 üyenin imzası ile hukuka dayalı yasal bir anlaşma yapıldığını söyledi.
“Madem yasal değildi neden 3 yıldır ödemeler durdurulmadı, iki avukat belediye başkanını maceraya sürükledi” ifadesini kullanan Çangar, “Bizi topluma yanlış lanse etmeye çalışıyorlar. Başkan 6 ay önce göreve başladı, sorunları çözeceğine bunlarla uğraşıyor” şeklinde konuştu.

YARGIDA MÜCADELE
Ekonomik sorunlarla boğuşan LTB, Çangar Finans’a olan borç nedeni ile yargı arenasında mücadele veriyor. Çangar Finans’tan 2010 yılında yüzde 9 faiz 60 ay vade ile alınan 12 Milyonun 11.031.607.70 sterlinlik kısmı ödendi. Ancak borcun geri kalan kısmı ile 4. 5 milyon sterlin tutarında faiz borcu belediyeye sağlanan devlet katkı payından kesilerek Çangar Finans’ın hesabına aktarılıyor. Davacı taraf olan LTB Başkanlığı, Cemal Bulutoğulları döneminde alınan borç paranın yasalara aykırı olduğunu; Belediyeler Yasası’na göre finans kuruluşlarından borç para alınamayacağını ve Devletin Mali Denetim organı olan Sayıştay’ın borçlanmaların kanunsuz olduğuna dair rapor hazırladığını öne sürerek yargıya başvurdu.

LTB’NİN BİR TEKLİFİ VAR
Çangar Finans’a aylık olarak ödenen paranın esas mahkeme tamamlanıncaya kadar durdurulmasını talep ederek ara emri başvurusunda bulunan LTB, diğer yandan finans kuruluşu ile uzlaşmaya varmak istiyor. Borç alınan parayı vadesinden 20 ay erken ödemeyi teklif eden LTB, bunun karşılığında finans şirketinin 4,5 Milyon STG olan faiz borcunun 3,5 Milyon STG’ye indirilmesini talep ediyor.

MEHMET ÇANGAR, “ZAMAN YETERLİ DEĞİLDİ
Yüksek İdare Mahkemesi’nde gerçekleştirilen son duruşmada taraflara uzlaşı çağrısı yapılsa da şu ana kadar herhangi bir anlaşmaya varılamadığı öğrenildi. Star Kıbrıs’a konuşan Çangar Finans sahibi Mehmet Çangar, karşı taraf ile bir masaya oturduklarını ancak kendilerine herhangi bir teklif sunulmadığını ve buna zaman olmadığını söyledi.

HATA BİZİM DEĞİL, BELEDİYENİN HATASI
LTB’nin borçlanmasının yasa dışı olduğuna dair savunmasını değerlendiren Çangar, 2010 yılında iki başkan ve 11 üyenin imzası ile hukuka dayalı yasal bir anlaşma yapıldığını söyledi. Belediyeler Yasası’nın ve sayıştaylığın raporunun öne sürülerek borçlanmanın yasa dışı olduğuna dair söylemlere içerlediğini ifade eden Çangar, “Yapılan anlaşma yasa dışı değil, hukuka uygundu ama eğer yasa dışı dahi olsa bu hatayı biz değil belediye yaptı. Ayrıca Sayıştay raporunda belediyelerin bankalardan borç alabileceği belirtilmiş. Peki kimse finans kuruluşlarından borç alınıp alınmayacağı sorusunu sordu mu?” dedi.

KANUNSUZ İŞİMİZ YOKTUR
Belediyenin borç para talep ettiği dönemde Maliye Bakanlığı’nın, “Bir banka ya da bir finans kuruluşundan borç alınabileceğine” dair tavsiyede bulunduğunu dile getiren Çangar, “Bizim hiç bir kanunsuz işimiz yoktur. Yüzde 9 faizle borç verdik, bunun yüzde 3’ü vergiye gidiyor. Fazi oranımızda da bir yasa dışılık ya da fahiş oran yoktur. Hatta bizim faizlerimiz bankaların faizlerinden bile daha uygundur” dedi.
HERKES FEDAKÂRLIK YAPSIN BEN DE YAPARIM
“Madem yasal değildi neden 3 yıldır ödemeler durdurulmadı, iki avukat belediye başkanını maceraya sürükledi” ifadesini kullanan Çangar, Belediye Başkanının mahkemeye çıkıp “para yok, işler aksıyor” demesinin kendisini üzdüğünü dile getirdi. Çangar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben başkana bir teklifte bulundum. Dedim ki, siz bu borcun altından kalkamayacaksınız. Ne belediyenin ne de devletin öyle bir bütçesi yok. Bütün iş adamları, bankalar 300 ya da 500’er bin TL versinler, ben 2 milyon TL vereceğim.En çok vergi verenler, zengin iş adamları ve bankalar böyle bir fedakârlık yaparsa ben de yaparım.”

YARDIMA HAZIRIZ ANCAK
Belediyenin sorun yaşamasını istemediklerini ifade eden Çangar, yardıma hazır olduklarını, peşin ödemeleri durumunda faiz indirimi yapabileceklerini ya da borç vadesini uzatabileceklerini söyledi.
Çangar şöyle dedi;
“Yardıma hazırız ancak yapılanlar bizi üzüyor. Bana göre onlar bizi topluma yanlış lanse etmeye çalışıyor. Başkan 6 ay önce göreve başladı, sorunları çözeceğine bunlarla uğraşıyor. Mahkemede ‘maddi imkânsızlıklardan dolayı belediyelerin çöpleri toplayamadığını’ söyledi.


KAN EMİCİ DEĞİLİZ
Sanki belediyede yaşanan aksaklıkların sorumlusu bizmişiz gibi gösterildik. Canları istemiyorsa ödemesinler ama bir yerden borç alınmışsa ödenmesi gerekir. O zaman bütün insanlar borcunu ödemesin. Bizi topluma yanlış lanse etmesinler. Kan emici olmadık, üstelik binlerce kişiye finans sağladık. Kimseye haksızlık yapmadık. Bizim faiz oranlarımız bankaların faiz oranından daha uygun.“
Mehmet Çangar, belediyenin bankalara da borçlu olduğunu ifade ederek, “bize ödeme yapmak istemiyorlarsa bankaları da ödemesinler” ifadelerini kullandı.

StarKıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.