1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ÇANLAR ÇALIYOR
ÇANLAR ÇALIYOR

ÇANLAR ÇALIYOR

KKTC'de gelmiş, geçmiş tüm hükümetler ağır itham altında...

A+A-

İhtiyat Sandığı’nın 1.5 milyarını kamu maaşları için dağıtan ve tek kuruşluk geri ödeme yapmayan gelmiş, geçmiş tüm hükümetler ağır itham altında...

Özel sektörde çalışan memur ve işçilerin, çiftçi, köylü, hayvancı ve esnafın tek güvencesi olan İhtiyat Sandığı’ndaki birikimlerin yüzde 70’ten fazlası, gelmiş, geçmiş hükümetler tarafından memur ve emekli maaşları ile 13’üncü maaşların ödenmesinde kullanıldı.

   Kamuoyunda infial uyandıran itiraflar sonrasında, bunca yıl gizlenen icraatlar da Diyalog’un yayınları sonrasında aydınlık kazandı. Eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer’in, sırf 13’üncü maaşlar ödensin diye İhtiyat Sandığı’na ait paraların vadesi kırılarak çekildiğini açıklaması sonrasında, ilgili kurumdan bir düzeltme geldi. Kurum müdürü “sözü edilen uygulama 2013’te değil 1999 yılında yapıldı” dedi.
   Dönemin hükümeti; yüzde 100 faizle bankada tutulan İhtiyat Sandığı’na ait bir milyon 400 bin TL’yi (1999 yılında bir trilyon 400 milyar) vadesinin dolmasına sadece 2 gün kala kırdırıp 13’üncü maaş ödemesi yaptı. Bakanlar Kurulu kararında “talep edilen paraya yüzde 100 oranında faiz garantisi’ verildi.
   Ancak, toplamda 1.5 milyar TL’ye ulaşan borçla ilgili olarak bugüne dek tek kuruşluk bir ödeme yapılmadı.

 

İşçi temsilcileri rahatsız
   İhtiyat Sandığı yönetim kurulunda yer alan işçi sendikalarının temsilcileri, bunca yılsonunda gelinen aşamadan oldukça rahatsız.
   Diyalog TV’ye konuk olan ve Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtlayan İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu üyesi, Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, özellikle Sosyal Sigorta Kurumu’ne verilen borçlarla ilgili sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti. Latifoğlu, bazı borçların sigorta yönetimi tarafından reddedildiğini belirterek, konunun mahkemeye götürüldüğünü ve 17 Şubat’ta karar beklediklerini söyledi.
   İhtiyat Sandığı’nın devlete verdiği borç miktarının 1.5 milyarı aştığını, kurumun kasasında ise 340 milyon TL bulunduğunu açıklayan Latifoğlu, “bugün 81 bin üyemiz vardır. Bunlardan 30 bini bizden parasını talep edecek olursa onlara ödeme yapamayız” diyerek, durumun vehametini ortaya koydu.
   Latifoğlu, devlet kefaletiyle Sosyal Sigortalara verilen borçların yanı sıra, belediyelerden 76 milyonluk alacak olduğuna dikkat çekti.
   Alınan borçlarla ilgili olarak bugüne dek herhangi bir ödemenin yapılmadığını vurgulayan Latifoğlu, şimdiki hükümetten bir ödeme planı talep ettiklerini kaydetti. 
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.