1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇARK TERSİNE DÖNDÜ
ÇARK TERSİNE DÖNDÜ

ÇARK TERSİNE DÖNDÜ

Güneyde ayda 350 Euro’ya çalıştırılan yabancı uyruklu bakıcılar, 550 Euro’ya kuzeye kaçıyor

A+A-

 Paranın bol olduğu dönemde aylık 700 Euro’ya yabancı bakıcı ve hizmetçi kadın getiren Kıbrıslı Rumlar, ekonomik kriz nedeniyle, çalıştırdıkları insanların maaşlarını yarı yarıya azaltmaya başladılar. Sigorta primleri de yatırılmayan ve kendilerine vadedilen maaşı alamayan çoğunluğu Filipin ve Sri Lankalı kadınlar ise bir fırsatını bularak kuzeye kaçmaya başladı.

   Türk ve Rum ortaklığına dayalı iki şirketin de, kuzeyde çalışmak isteyen yabancılara 400 Euro karşılığında yardımcı olduğu öğrenildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Kıbrıslı Türk “son bir yıldan beri çok sayıda yabancının kuzeyde iş bulmasına yardımcı olduk. Onlar daha fazla maaş aldıkları için kuzeye geçiyor ve bir daha geri dönmüyorlar”dedi.

   Elde edilen bilgilere göre, güneyden gelen işçilerin, çalışma izni alabilmeleri, Ercan’dan giriş yapanlardan daha kolay. Bunların yeniden yurt dışına çıkış yapmaları gerekmiyor. Ön izinleri alındıktan sonra herhangi bir sınır kapısından giriş yaparak, kuzeydeki işverenin yanında çalışmaya başlıyorlar.

Bankaya teminat yatırılıyor

   Güneyde, yurt dışından getirilen yabancı bakıcı veya hizmetkarlar için bankaya 800 Euro teminat parası yatırılıyor. Yabancı işçi ülkeden ayrıldığı zaman ise bu para geri çekilebiliyor.

   Kuzey Kıbrıs’ta ise teminat miktarı bin Euro. Güneyde olduğu gibi, izinli olarak çalışan bir yabancı ülkede kaldığı sürece teminat parası çekilemiyor.

   Rum basınında yer alan haberlerin anımsatılması üzerine, kuzeydeki maaşların iş durumuna göre değiştiğini söyleyen ‘aracı firma yetkilisi’ şöyle dedi:

   “Ayda 400 Euro’ya çalışan olduğu gibi 700 Euro’ya kadar maaş alan da vardır. Çalışma koşullarına göre maaşlar da değişiyor. Ayrıca bazı kişiler çok memnun kaldıkları bakıcılarına maaş dışında prim de veriyor.”

 

Barikatlarda kontrol yapılacak

   Rum Yönetimi, Larnaka üzerinden giriş yapan ve güneyde çalışan yabancıların, ‘gezi amaçlı’ kuzeye geçişlerine engel olamıyor. Ancak, eşyaları ile birlikte geçmeye çalışanların niyeti ortaya çıkıyor ve onları geri çevirme şansını elde ediyor.

   Kuzeye geçişleri önlemek için çeşitli çareler üzerinde duran Rum Yönetimi’nin, bundan böyle sınır kapılarındaki eşya denetimini artıracağı, bu şekilde işçilerin kuzeye geçişini kısmen önlemeye çalışacağı  iddia ediliyor.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.