1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇAVUŞOĞLU 'İİT ÜLKELERİNİN KKTC’YE DESTEĞİ RUM TARAFINI ÇÖZÜME MOTİVE EDER'
ÇAVUŞOĞLU 'İİT ÜLKELERİNİN KKTC’YE DESTEĞİ RUM TARAFINI ÇÖZÜME MOTİVE EDER'

ÇAVUŞOĞLU 'İİT ÜLKELERİNİN KKTC’YE DESTEĞİ RUM TARAFINI ÇÖZÜME MOTİVE EDER'

Çavuşoğlu ''Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi Kıbrıslı Türkler için gurur vesilesidir''

A+A-

İİT ÜYE DEVLETLERİNE, SU KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ YAPMA VE İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI YÖNÜNDE SOMUT ADIM ATMA ÇAĞRISI YAPTI

“ÜYE ÜLKELERE YAPILAN ÇAĞRININ, SOMUT ADIMLARA DÖNÜŞMESİ BU NOKTADA ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

“ASRIN PROJESİ OLARAK ADLANDIRDIĞIMIZ BU PROJE, SU KONUSUNDA DEVLETLERARASI İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMLİ BİR ÖRNEĞİ OLARAK TÜM MİLLETLER İÇİN ÖZENDİRİCİ OLMALIDIR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) üye devletlerine, su konusunda işbirliği yapma ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde somut adım atma çağrısında bulundu.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Nazım Çavuşoğlu,  İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı’na katılmak için gittiği İstanbul’da,  İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerine hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.

Nazım Çavuşoğlu, konuşmasında, su konusunda tüm ülkelerin işbirliğinin zaruri olduğunu, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi’nin Kıbrıslı Türkler için gurur vesilesi olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, İİT ülkelerine, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı izolasyonun kaldırılmasına katkıda bulunacak somut adımlar atmaları çağrısında da bulundu.

SU KONUSU

Pek çok nedenden dolayı suyun dünyada kıt ve stratejik hal aldığını belirten Çavuşoğlu, su sıkıntısı yaşayan İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin de bulunduğunu, su konusunda da bilgi ve deneyim paylaşımı, işbirliği ve dayanışma içerisinde olunması gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Teşkilat’a üye ülkelerin bir önceki toplantıda oluşturulan vizyonu hayata geçirebilmeleri için bir yol haritası oluşturulması bakımından bu konferansın çok faydalı olacağı inancını dile getirdi.

“MEVCUT SU KAYNAKLARI YETERSİZ”

Kuzey Kıbrıs’ın su eksikliğini fazlasıyla hisseden bir ülke olduğunu belirten Çavuşoğlu, içme ve kullanma suyunun hemen hemen tamamı yeraltından sağlanan Kuzey Kıbrıs’ta yer altı su kaynaklarında azalma ve tuzlanma yaşandığını belirtti. Çavuşoğlu, bu kaynaklardan yıllık olarak 27 milyon metre küp su çekilip, 28 belediye ile 166 köye dağıtıldığını ifade etti.

Su Master Planı kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde KKTC’de 2025 yılı içme ve kullanma suyu ihtiyacının yılda 44 milyon metre küp, 2035 yılında ise 54 milyon metre küp öngörüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu,  mevcut su kaynaklarının öngörülen ihtiyaç için hem miktar hem de kalite açısından yetersiz olduğunu vurguladı.

SU TEMİN PROJESİ

Türkiye ile KKTC arasında inşa edilen, boruların büyük bir bölümü denizin 250 metre derinliğinde olan ve yılda KKTC’ye 75 milyon metre küp su akışı sağlayacak, TC-KKTC Su Temin Projesi’nin “bir mühendislik örneği” ve “dünyada bir ilk” olduğu ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, “Bu, biz ve Türkiye Cumhuriyeti için gurur vesilesidir” dedi.

Çavuşoğlu, cesaretiyle ve vizyonuyla projede talimatı olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve “bu yolculukta” büyük önemi olan TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na teşekkür etti.

“ASRIN PROJESİ DEVLETLERARASI İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMLİ BİR ÖRNEĞİDİR”

Türkiye’den KKTC’ye gelecek olan suyun yarısının kullanım suyu, diğer yarısının ise tarımsal amaçlı olarak kullanılacağını anlatan Çavuşoğlu, su sayesinde bir taraftan ülkedeki yaşam standardının yükseleceğini, bir taraftan da tarımsal üretimde çeşitliliğin artması ve rekabet edebilir ürünlerin yetiştirilmesinin mümkün kılınacağının altını çizdi.

Bu durumun başta İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleri ile olmak üzere Kıbrıslı Türklerin ticaret yapma potansiyelini artıracağını belirten  Çavuşoğlu, “Ülkemiz açısından doğuracağı olumlu sonuçların yanı sıra asrın projesi olarak adlandırdığımız bu proje, su konusunda devletlerarası işbirliğinin önemli bir örneği olarak tüm milletler için özendirici olmalıdır” dedi.

ÇAVUŞOĞLU KIBRIS KONUSUNA DA DEĞİNDİ: “SON ŞANS”

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Çavuşoğlu,  11 Şubat 2014 tarihli Kıbrıs’taki liderlerin ortak açıklamada da öngörüldüğü üzere, adadaki iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu ve iki eşit statüde kurucu devletten oluşan bir federasyon kurulması amacıyla yürütülen müzakerelerin söz konusu zeminde bir anlaşmaya varılması bakımından son fırsat olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Rum tarafı gerekli siyasi iradeyi gösterir ve görüşme sürecine bağlı kalırsa, 2016 yılı içerisinde bir anlaşmaya varılması beklentisinde olduklarını belirtti.

“SOMUT ADIMLARI ATMALARINI BEKLİYORUZ”

Kıbrıslı Türkler olarak, İİT üye ülkeleriyle pek çok alanda uzun süredir devam eden ilişkiler olmasına rağmen, izolasyonların Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “İİT kararlarında Müslüman Kıbrıslı Türklerle etkin dayanışmanın güçlendirilerek yakın ilişkiler kurulması, Kıbrıslı Türklere maddi ve siyasi yardım sağlamak amacıyla onlara uygulanan insanlık dışı izolasyonun önüne geçilmesi ve her alanda ilişkilerin artırılması; ayrıca ekonomik işbirliği, ulaşım ve turizm gibi alanlarda yatırım fırsatlarını araştırma amaçlı karşılıklı ziyaretler yapmaları ve Müslüman Kıbrıslı Türklerle kültür ve spor alanlarında ilişkilerini geliştirmeleri, öğrenci ve akademisyen değişimleri dahil, Kıbrıs Türk üniversiteleri ile işbirliğinin teşvik edilmesi yönünde üye ülkelere yapılan çağrının, somut adımlara dönüşmesi bu noktada önem arz etmektedir”  dedi.

“İİT ÜLKELERİNİN KKTC’YE DESTEĞİ RUM TARAFINI ÇÖZÜME MOTİVE EDER”

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, aldığı kararlar çerçevesinde Kıbrıs Türk Devleti’ne  verecekleri somut desteğin Rum tarafını bir çözüme motive etme yönünde etkili olacağını belirten Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda “Kıbrıs Türk halkı olarak tüm üye ve gözlemci üye ülkelerdeki kardeşlerimle yakın işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim” dedi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.