1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇAVUŞOĞLU: “SUYU GETİRENİN İNEBİLECEĞİ RAKAM BUYDU”
ÇAVUŞOĞLU: “SUYU GETİRENİN İNEBİLECEĞİ RAKAM BUYDU”

ÇAVUŞOĞLU: “SUYU GETİRENİN İNEBİLECEĞİ RAKAM BUYDU”

“Su Protokolünün Gereğini Yaptık”

A+A-

“SU PROTOKOLÜNÜN GEREĞİNİ YAPTIK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, su konusunda “Üzerimize düşen her şeyi ortaya koyduk. Çünkü suyu getirenin inebileceği rakam buydu” dedi.

Nazım Çavuşoğlu, TC tarafından 6.63 TL olarak belirlenen rakamın, Türkiye tarafı da dahil olmak üzere yatırımların tümünü kapsadığını, ancak kendilerinin Güzelyalı’dan itibaren olan yatırımları karşılamak kaydıyla rakamı 2.30’a düşürdüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, söz konusu fiyatın Güzelyalı’dan itibaren yapılan yatırımlar, yapılacak yatırımlar ve idamesiyle ilgili yatırımları kapsadığını söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, katıldığı TV programında su konusunu anlattı.

KKTC’ye su temin projesi kapsamında adaya ulaşan suyun fiyatının nasıl belirlendiğinin sorulması üzerine, söz konusu fiyatın Güzelyalı’dan itibaren yapılan yatırımlar, yapılacak yatırımlar ve idamesiyle ilgili yatırımları kapsadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, belediye meclislerinin karar üretmesi halinde, bir-iki saat içinde Lefkoşa ve Gönyeli’ye su verilebileceğini de kaydetti.

Çavuşoğlu, KKTC’ye su temin projesi kapsamında adaya ulaşan ve ek protokolle fiyatı 2.30 olarak belirlenen su fiyatının nasıl belirlendiğinin sorulması üzerine sürece ilişkin bilgiler verdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nı üstlendikten sonra su konusunda herhangi bir çalışma veya çalışma grubu bulmadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, öncelikle su konusunda söyleyecek sözü olan herkesi bir araya getirmek amacıyla parti rozeti gözetmeksizin bir danışma kurulu oluşturduğunu anlattı.

2010 yılında bir çevre protokolü, 2 Mart 2016 tarihinde de su protokolünün imzalanmış olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, kendisinin İstanbul’da Veysel Eroğlu’yla imzalamış olduğu ek protokolün ise daha önce imzalanmış olan su protokolünün 22. Maddesinin bir gereği olduğunu vurguladı.

Suyun dağları, denizleri aşarak adaya ulaşmış olmasına rağmen, vatandaşlara ulaşmasının önünde duracak kişinin kendisi olamayacağını dile getiren Çavuşoğlu, halkın en kısa zamanda kullanmak istediği bu suyun halkla buluşturulması için gereğini yaptığını kaydetti.

“FİYAT GÜZELYALI’DAN İTİBAREN YAPILAN YATIRIMLARI KAPSIYOR”

Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Sudan Sorumlu Bakanlar Toplantısı’na katılmak için gittiği İstanbul’da ikili görüşme gerçekleştirdikleri TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yla suyun en erken zamanda halka ulaştırılması konusunda vardıkları mutabakat sonrasında, Ankara’dan DSİ yetkililerinin, Kuzey Kıbrıs’tan da Su Danışma Kurulu’nun İstanbul’a çağrılarak çalışmalara hemen başlandığını anlattı.

Çavuşoğlu, TC tarafından 6.63 TL olarak belirlenen rakamın, Türkiye tarafı da dahil olmak üzere yatırımların tümünü kapsadığını, ancak kendilerinin Güzelyalı’dan itibaren olan yatırımları karşılamak kaydıyla rakamı 2.30’a düşürdüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, söz konusu fiyatın Güzelyalı’dan itibaren yapılan yatırımlar, yapılacak yatırımlar ve idamesiyle ilgili yatırımları kapsadığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Üzerimize düşen her şeyi ortaya koyduk. Çünkü suyu getirenin inebileceği rakam buydu” şeklinde konuştu.

“SU HAYAT PAHALILIĞINA ENDEKSLENSEYDİ BUGÜN 4 TL’LERE ULAŞIRDI”

Çavuşoğlu,1999 yılında çıkan tüzükle her yeni bütçe yılında su fiyatının yeniden belirlenmesi gerekliliği olduğunu kaydederek, 2000 yılında 25 kuruş olan su fiyatının hayat pahalılığına endekslenmiş olması halinde bugün 3.50- 4.00 TL’ye ulaşmış olacağını ifade etti.

Bu nedenle su fiyatının belirlendiği ek protokolde yer alan 2.30 TL’lik miktarın yüksek olduğu düşüncesine katılmadığını dile getiren Çavuşoğlu, bu güne kadar aradaki fiyat farkının devlet tarafından finanse edilmiş olduğunu kaydetti.

Suyun pahalı olduğu yönünde demeçler veren bazı belediye başkanlarını da eleştiren Çavuşoğlu, KKTC’nde devletten 25 kuruşa aldıkları suyu on katına 4 TL’ye varan rakamlara satan belediyelerin bu fiyatlarla istihdam artırma yoluna gittiğini söyledi.

İyi bir belediyecilik yapılması halinde suyu 2.30 TL’ye alan bir belediyenin  %50 kar payıyla bile suyu 3.40 TL’ye satabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, iki kat üç kat karla bir yönetim anlayışı olamayacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, belediyelerin su fiyatını belirlemesi ile ilgili kendisinin önerisinin kademenin kaldırılarak tek su fiyatı uygulaması olduğunu belirterek, sistemin zaten suyun sürekli akacağı şekilde kurulduğunu, kullanılmasa dahi denize akacağını söyledi.

“GEÇİŞ SÜRECİ BOYUNCA SUYUN FİYATI DEĞİŞMEYECEK”

Bakan Çavuşoğlu, geçiş süreci boyunca su fiyatının değişmeyeceğini de belirterek, geçiş süreci boyunca belediyelerin iyi çalışması ve kaçaklara neden olan boruları değişmeleri halinde geçiş dönemi sonrasında da fiyatların daha makul olabileceğini dile getirdi.

Suyun tarımla ilgili kısmı ile ilgili soruya yanıt veren Bakan Çavuşoğlu, tarımla ilgili adaya gelecek olan su için fiyat da dahil tüm kriterlerin belirlenerek adaya getirilmesi için çalışacağını söyledi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.