1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. CAYDIRICI CEZA İSTİYORUZ
CAYDIRICI CEZA İSTİYORUZ

CAYDIRICI CEZA İSTİYORUZ

CAYDIRICI CEZA İSTİYORUZ

A+A-

Motosikletiyle normal yolunda seyrederken bir kamyonetin çarpması sonucu hayatını kaybeden Tahsin Akıner’in sevenlerinin gerçekleştirdiği eylemde, tüm yetkililere çağrı yapıldı

Lapta-Girne anayolunda yaklaşık iki ay önce 14 Haziran 2013 Cuma günü motoru ile seyrederken hatalı sürüş yapan kamyonetin çarpması sonucu hayatını kaybeden Tahsin Akıner’in ailesi üzücü olayın olduğu yerde dün sabah bir eylem gerçekleştirdi.
Eyleme, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Turizm bakanlığı Kültür Dairesi Müdürü Nurcan Namsoy, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda milletvekilinin yanında, yine trafik kazalarında yaralanan aileler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tahsin Akıner’in kaza yaptığı yerde saat 10:00 da başlayan eylem Tahsin Akıner’in ailesinin konuşmalarıyla başladı. Ardından sivil toplum örgütleri temsilcileri düşüncelerini ifade ettiler.


GÜLİZ AKINER BAŞARANER (TAHSİN AKINER’İN ABLASI): Bugün buraya ortak bir amaç için toplandık. Bundan sonra başka canlar yanmasın, daha düzenli denetlemeler olsun ve yasalarımızda değişiklikler yapılsın. Çünkü verilen cezalar yeterli olmadığı için umursanmıyor. Cezaların caydırıcı gücüne inanıyorum ve bundan sonra olacak değişikliklerle ölümlü kazaların önüne geçeceğimize eminim. Bundan sonra çocuklar yetim kalmasın anne ve babalar ağlamasın.

PEMBE AKINER (TAHSİN AKINER’İN EŞİ): Eyleme katılıp destek veren herkese teşekkür ediyorum, sadece bizim içimiz çok yanıyor, çok acı çekiyoruz kimse bizim gibi acılara maruz kalmasın, böyle olaylar yaşanmasın. Adaletli bir ceza istiyoruz.

FUAT NAMSOY (LAPTA BEL. BŞK.): Aslında bugünkü hareket bana göre duyarlı bir davranış, bir haykırış, dikkat çekme adına yapılan önemli bir etkinliktir. Kısa bir süre önce burada Tahsin kardeşimizi kaybettik. Yine bizim bölgemizde Mehmet Dereci vatandaşımızın kazada ayağını kaybedişini gördük. Daha iki gün önce Engin Kılıç gencimizi trafik kazasında toprağa verdik. Çok sık olarak vatandaşlarımızın bu tür kazalara maruz kaldığını gözlemlemekteyiz. Trafikte motosikletli, bisikletli gibi iki teker araçlara saygı gerekir. Bu insana değer vermekten gelir diye düşünüyorum. Bu tür cezalarda caydırıcılık çok önemlidir. Eğer caydırıcı cezalar verilmezse insana saygı ve değer verilmez. Düşüncemiz bu tür cezalarda verilecek cezaların yükseltilmesi arzusundayız. Trafikte eğitime ve ehliyet sistemine daha önemli yeni yasaların çıkarılarak düzenlenmesi gerekmektedir.

MEHMET AVCI /TKÖD BŞK.): Bu tür kazaların artık bu ülkenin değişmez kaderi olmaması gerekir diyorum. Aslında bu trafik kazalarından hepimiz sorumluyuz. Devletin en üst kademelerinden tutun, sokakta yürüyen çocuk ta sorumludur. Ama ülkeyi yönetme adına seçilen ve atanan idarecilerin sorumluluğu daha büyüktür. Eğer herkes, her birey ve makam görevi doğru yürütse ve yapsa idi bugün bu hallere düşmezdik. Bana bir şey olmaz, polis beni göremez gibi umursamaz tavırlar ve devletin sorumlularının da Dünyada olan uygulamaları göz ardı edip, istediğim gibi ehliyet verebilir, ağaç muayenesi yapabilir, istediğim saatlerde yolda devriye yaparım gibi düşüncelerde olursa maalesef bu tür olumsuz olay ve kazaları yaşamaya devam ederiz. Tüm bunların yanı sıra hala daha ehliyet sisteminde ortaçağ düzeyini aşamadık. Bu olaydan da Maliye Bakanlığı sorumludur. Polise yeni araçlar alınmasına rağmen o araçları kullanacak takviye polis yapılmamıştır. Acaba gizli bir el bu kazaların sona erdirmek ve yaşanmasını önlemek için bir adım geride mi duruyor diye sormak istiyoruz. Seçim sonrası yeni bir hükümet kuruluyor, yeni bir heyecan yaşadık, ancak siyasilerin görevi yoldaki vatandaşının can güvenliğini sağlamaktır. Bazılarının tatlı yaşam ve gelirlerini bozabilir ama dünyadaki uygulamaları artık bizde burada uygulamak zorundayız, araç muayenesi, araç alım ve satımı, sürücü kalitesi, yol kalite ve güvenliği sorgulanmalıdır. Bugüne kadar yollarımızın durumu hiçbir mahkemede sorgulanmadı. Bugüne kadar bir sürücünün, alkollü, ehliyetsiz, sürücü muayenesiz gidip yolda ölümlü bir kazaya sebep olduğunda bu cesareti nereden bulduğu sorgulanmadı.


HÜSEYİN SEVAY (TRKAYAD BŞK.): Keşke bugün burada toplanmak zorunda kalmasaydık. Umarım kayıplarımızın ailesiyle birlikte hepimizin burada bulunma nedeni ölüme ve ebedi sakatlığa isyandır. Bu kazaların nedeni sistemsizliktir. Trafik canavarı bizim içinde bulunduğumuz bu sistemsizlikten başka bir şey değildir. Bunu öncelikle fark etmemiz gerekir. Bu sorunlarımızın çözümü mümkündür, bu ülkede yetişmiş bu çözümlerin üstesinden gelecek insanlar mevcuttur. Ama devlet yapımız ne yazık ki bu insanların işbaşına gelecek ortamı yaratmaktan uzaktır. Dolayısıyla bizlere, halka çok büyük görevler düşmektedir. Bu memlekette demokrasi var deniliyor ama demokrasinin olması için halkın devrede olması gerekiyor. Halk devre dışıdır devre dışı olduğu sürece bu sorunların üstesinden gelinemez.
***

BACAĞINI KAYBEDEN DERECİ’NİN YAZDIĞINI KIZI OKUDU
Trafik kazasında bir bacağını kaybeden Karşıyaka sakini Mehmet Dereci’nin yazdığı şu yazıyı da kızı okudu: “Yaşamak iyi bir şeydir ancak beni kabahatsiz, suçsuz bu hale sokanlar, bazı arkadaşlarımızı kara toprağa sokanlara dur demeliyiz. Bugün onun için buradayız, maalesef bu iş sadece bizlerin toplanmasıyla olmuyor. Devletimizin bu tür konulara çok sıcak ve yakından bakmasını istiyoruz. Adam canını alıyor gibi kasıtlı davranır üç beş gün sonra da hiçbir şey olmamış gibi dolanır. Biz de yeni doğmuş bebek günlerdir yataklarda, koltuklarda sürünerek yaşam mücadelesi veririz. Devletimiz bu tür olayların sona ermesini istiyorsa yüzde yüz suçlu olan karşı tarafı suçu işlediği günden itibaren içerden çıkmamak şartı ile polis memurlarının taraf tutmadan topladıkları delil ve ifadelerle karar verecek hakimin toplum vicdanını sızlatmayacak bir ceza ile bu tür kişileri cezaevine göndermeliler. İşte ülkede adalet varsa böyle olur.”

ULUN İRTEM (MOTOSİKLET KAZALARINI ÖNLEME PLATFORMU ÜYESİ):
Tahsin arkadaşımızı motosiklet sürerken kaybettik, artık başka ölümlerin olmasını istemiyoruz. Biz basın yoluyla canlı yayınlarda sürekli olarak Girne-Sadrazamköy arasındaki karayolunun sürücüler için çok tehlikeli olduğu vurgusunu yapmamıza rağmen önlem alındığını görmedik. Yeni hükümetten beklentimiz, yol güvenliğinin sağlanması yönünde adımların atılmasını sağlamaktır. Bir önemli konuda trafikte bu tür kazalarda verilen cezaların artırılarak caydırıcı olmasının sağlanmasıdır.

ERGÜN SERDAROĞLU (MİLLETVEKİLİ): Bölge milletvekili olarak sorunun ne olduğu konusunda bilgi edindik ve bundan sonra mecliste bu konu hakkındaki yasaların geçirilmesi konusunda söz veririz.

starkıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.