1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEHENNEMDEN FARKSIZ!
CEHENNEMDEN FARKSIZ!

CEHENNEMDEN FARKSIZ!

Mağusa Serbest Liman Bölgesi’nde dün aynı anda;

A+A-

Mağusa Serbest Liman Bölgesi’nde dün aynı anda 4 gemi boşaltma yaptı. Liman adeta cehenneme döndü. İki arpa, bir balya, bir de darı gemisi limanı darmadağın etti.

Mağusa Serbest Liman Bölgesi’ne gelen dört gemi aynı anda boşaltma yapmaya kalkınca liman toz ve dumandan cehenneme döndü. Bir tarafta kepçelerle boşaltılan arpa ve mısırın çıkarttığı toz duman, diğer tarafta ise balyalardan etrafa saçılan samanlar liman çalışanlarını etkiledi. Limana gemilerle gelen ve “dökme yük” diye tabir edilen hayvan yemleri, arpa, buğday, mısır, tamamen ilkel yöntemlerle, kepçelerle kamyonlara yüklendi. Gümrük Çalışanları Sendikası, bu durumdan etkilenen personelini boşaltma yerlerinden geri çekerek olayı protesto etti.


Çalışanlar, Mağusa Serbest Liman’ın yıllardır altyapı, teknik donanım ve teknoloji eksikliği nedeniyle sağlıklarının bozulduğundan şikâyet ederek, bu durumun da insan sağlığına verilen önemi ortaya koyduğundan yakındı. Liman çalışanları, yapılan yanlış uygulamalar sonucunda limanda çalışan birçok görevlinin sağlık sorunları nedeniyle sağlık merkezlerine başvurduğunu, hatta kansere dahi yakalanarak hayatını kaybedenler olduğunu belirtti. Tüm bunlara rağmen limanda hiçbir önlem alınmaması, liman çalışanlarının sert tepki vermesine neden oldu. 

Liman toz duman oldu
 
Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı Erol Emin yaşananlarla ilgili şöyle dedi:
“Limana dört gemi geldi ve bunlardan ikisi arpa, biri mısır, diğeri de balya gemisidir. 5 bin 30 ton mısır yüklü bir gemi, biri 5 bin diğeri 3 bin ton iki arpa gemisi, bir de 850 ton balya yüklü gemi. Tüm gemilerden aynı anda kepçeler vasıtasıyla boşaltma yapılmaya başlanınca liman toz duman içerisinde kaldı. Bu sorun Serbest Liman Bölgesi’nde bir çevre sorunu olmaktan çok, yaşam kavgası sorunu oldu. Geçirdiğimiz kış sezonu içerisinde arkadaşlarımız hastalıklardan kurtulamadı.”
 
Bakanlar Kurulu kararını unuttular
 
Emin, bir önceki geçici hükümet ve Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın Mağusa Serbest Liman Bölgesi’nde “çevre felaketi” diye nitelenen bu sorun ile ilgili Bakanlar Kurulu’ndan bir önerge geçirdiğini söyledi. Bu önergenin 24 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Emin, taraflara 60 gün süre verilmesine rağmen, kirlilik nedenlerinin hala ortadan kaldırılmadığına işaret etti. 
 
Emin, verilen sürenin dolduğu tarihin ise yeni CTP-BG ve DP-UG hükümetinin göreve başlama tarihine rastladığını ifade ederek, “Yeni hükümet de bugüne kadar, ne geçici hükümetin aldığı Bakanlar Kurulu kararına sadık kaldı ne, de bu konuda bir adım attı. Üstelik Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı bölgede yaptığı inceleme sonrasında iyileştirmeye yönelik müeyyideleri hayata geçirme sözü vermesine rağmen bu sözünü tutamadı” dedi.
 
Gelişecek olayların sorumlusu biz olmayacağız
 
Erol Emin, GÜÇ-SEN olarak Bayındırlık ve Ulaştırma bakanı Ahmet Kâşif’e yaptıkları ziyarette bakanın, Serbest Liman Bölgesi’ni iyileştirmekte çok geç kaldıkları yönündeki itirafına şahit olduklarını söyledi. Ve ardından bakanın “Biz bu işi kısa sürede çözeceğiz” sözünü aldıklarını ifade etti. Erol Emin hükümet yetkililerinin kuraklık sorunu nedeniyle ülkeye yem ithali kararını aldıklarını, ancak bu yemlerin boşaltılacağı liman bölgesinde herhangi bir tedbir almadıklarını belirtti. Erol Emin limanda çalışmanın artık dayanılmaz bir hal aldığını, şirketlerin gerekli önlemleri almadıklarını, ilgili bakanlıkların da bu duruma duyarsız kaldıklarını ifade ederek bundan sonra gelişecek olayların sorumlusunun kendilerinin olmayacağını söyledi.
 
Yakında denetimlere başlayacak
 
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan konu hakkında elde edinilen bilgide, limanda faaliyet gösteren şirketlere verilen süre içinde yeterli tedbirleri almadıkları için yakında cezai işlemlerin başlayacağı ve sürekli denetimlerin yapılacağı öğrenildi. 
 
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.