1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''ÇEK GİTSİN'' OLUR MU
''ÇEK GİTSİN'' OLUR MU

''ÇEK GİTSİN'' OLUR MU

Nasıl olsa ödenecek, peki siz biliyor musunuz? Kuzey Kıbrıs’ta kredi kartı kullanımı...

A+A-

 

Kuzey Kıbrıs’ta kredi kartı kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bu konuda herhangi bir sınırlama olmadığı için vatandaşların büyük bir kısmı birden fazla kart kullanıyor. Bazı kişilerde 10’un üzerinde kart olduğu görülüyor.

Özellikle nakit sıkışıklığında, market alış-verişine giden vatandaşlar, sırasında 10 TL için, kasiyere kart uzatıyor... Biri çekmiyorsa, ikincisini, o da çekmiyorsa üçüncüsünü uzatıyor...Sonuçta kartlardan biri çekiyor ve işlem tamamlanıyor.

Günümüzde birçok insanın cebinde birden fazla kredi kartı bulunmakla birlikte, bu kartları kullanan tüketicilerin bilinçsiz olduğu belirtiliyor. Birçok ülkede tüm diğer banka işlemlerinde olduğu gibi kredi kartlarında da hangi işlemler için ne kadar ücret alacağı belliyken, bizim ülkemizde herhangi bir sınırlama yok. Şu anda bankalar hem yaptıkları banka işlemlerinde, hem kredi kartlarında hem de faiz oranlarında istedikleri ayarlamayı yapabiliyor.

Kredi kartı kullanan vatandaşlara, bu kartların kullanımı için hangi kalemlere ne kadar para ödediklerini sordu, işte alınan cevaplar:

Ahmet Karadeniz
Bir tane kredi kartım var ama bilinçli kullandığımı düşünmüyorum. Bankaların hangi işlem için ne kadar ücret aldığını da bilmiyorum. Açıkçası hiç araştırmadım da. Geçenlerde 50 Lira banka aidatı ödedim, her yıl da ödüyorum. Ekstrem geldiği zaman sadece borcuma bakıyorum o kadar. Ne ise gidip ödüyorum. Detaylı bir inceleme için vaktim olmuyor. Borçlarımı da gün geliyor ödeyemiyorum zaten. Genellikle borcumu borç ile kapatıyorum. Kredi kartım var ama kimi zaman işimi görüyor, kimi zaman ise görmüyor.

Ali Oğuz
Kredi kartı kullanıyorum, iki tane kart sahibiyim. Bazen bankalar kimi işlemler için ücret alıyor. Sanırım kredi kartı kullanım ücreti adı altında kesinti yaparlar. Araştırmadım ama kılıfına uydurup bir şekilde kesmek istedikleri ücreti kesiyorlar. Devlet yasa çıkarıyor, yasaktır diye ama onlar başka şeyler adı altında kesinti yapmaya devam ediyor. Kredi kartı aidatını 35 Lira olarak biliyorum, pek araştırmadım. Kısacası bugüne kadar ne yazdılarsa ödedim. Kredi kartı borcum vardı, yeni kapattım. Borcumu borçla kapattım. Aslında hepimizin bankalar hangi işlemler için ücret alıyor bilmemiz gerekiyor. Ama biz itiraz etsek de bankalar hep haklı çıkıyor.

Bülent Can
Kredi kartı kullanıyorum, şu anda 6 tane var. Sağlıklı ve bilinçli kullandığımı düşünmüyorum. Borcumu da karttan karta ödüyorum. Bu devirde ancak bu şekilde ödemelerimi yapabiliyorum. Bankaların hangi işlem için ne kadar para aldıklarını ise hiç bilmem. Ekstremi yalnızca borcumu öğrenmek için kullanıyorum. Haberim olmadan boş yere çok para ödüyorum sanırım.

Kredi kartında çok küçük hesaplar döndüğü için sanırım hissetmiyoruz. Kredi kartımı çok yönlü kullanıyorum. Markette de kullanıyorum, alışverişte de, araç sigortamı öderken de. Kredi kartı kullanımının artmasını da sıcak para bulamamıza bağlıyorum. Ben yakın bir zamanda kartlarımın borcunu ödemeyi ve iptal etmeyi düşünüyorum.

 

Küfi Birinci
Bir tane kredi kartı kullanıyorum o da Güney Kıbrıs’taki bir bankaya ait. Ben kredi kartını güvenlik için yanımda tutuyorum. Parasız kalırsam o zaman devreye sokarım. Cebimde nakit varsa asla kullanmam.  Kredi kartlarını kimsenin sağlıklı kullandığını düşünmüyorum.

Çünkü herkes cebinde olmayan parayı var zannedip harcıyor. Kendimle ilgili ne ücret ödeyeceğimi biliyorum, ama başka işlemler için bilmiyorum. Ben hesaplarımı her gün günlük kontrol ediyorum, çok şükür şimdilik başıma bir şey gelmedi. Güney Kıbrıs’ın kredi kartını kullandığım için kart aidatı ödüyorum.

Orada daha birçok hizmetlere acayip ek ücretler koyuyorlar. Ekonomik kriz yaşıyorlar onun için ne çıkaracaklarını şaşırdılar.  İnsanların çoğu kredi kartı borç faiz oranlarını dahi bilmiyor. Bilmediği gibi borçlarını da ödeyemiyor. Kredi kartı alırken bir anlaşmaya imza atıyorlar ama neye imza attıklarını dahi bilmiyorlar.

Tamer Işıl
Benden uzak, Allaha yakın olsun. Kredi kartı kullanıyordum ama iptal ettim. Bir başka bankadan kredi çekerek borcumu kapattım. Kullanırken kolay geliyordu ancak ödeme yaparken çok sıkıntı çekiyordum.

Bankamın hangi işlem için ne kadar ücret aldığını bilmiyordum, sonradan öğrendim. Televizyonlardan gördüğüm kadarıyla kart aidat parası ödemeyin diyorlar, o konuda bilgi sahibi oldum.

Yakup Yılmaz
Sağlıklı kullanmadığımı bilmeme rağmen 3 tane kredi kartım var. Daha fazlaydı ancak iptal ettire ettire 3 taneye düşürdüm. Üzerimde durdukça dayanamayıp harcıyorum. Ödeme günü geldiğinde ise zorlanıyorum. Bugüne kadar ekstremde fazladan ücret aldıklarını sadece kart aidatımda gördüm.

Gürdal Çuvalcıoğlu
2 tane kredi kartım var. Kartlarımı kullanırken, bilinçliyim. Neredeyse tüm bankalar bana kredi kartı gönderdi ama ben iptal ettim. Sadece kullanabileceklerimi kullanıyorum. Taksitli alışveriş yapmamayı tercih ediyorum, yaptığımda ise ekstrem geldiğinde hepsini ödüyorum. Bankaların ne için ne kadar ücret aldığını da biliyorum, çünkü kartı kullanıyorsam takipçisi olurum. Yanlış bir şey olursa hakkımı ararım. Bir kez başıma geldi. Fazla kart parası aldıklarını fark ettim, itiraz ettim geri çektiler.

Türkiye’de kart aidatı kalkmasına rağmen bizim ülkemizde devam eder, herkesin gözünü açması lazım. Hiç borçlu kalmadım ama ülkemizdeki kredi kartı borç faiz oranları tefeci faizi gibidir, bu sebeple herkesin çok dikkatli olması lazım.

Nihat Tonguç
2 tane kredi kartım var, işimi kolaylaştırdığına inanıyorum, memnunum. Gerektiği yerler kullandığım için borçlarımı da rahatlıkla ödüyorum. Bugün yolda kaldığımda kimse bana para vermez, imdadıma da kredi kartım koşar. Ancak, bankaların fazladan para aldıklarını hissettiğimde itiraz ediyorum ve paramı geri alıyorum. Geçenlerde ekstremde kart aidatı aldıklarını gördüm, hemen bankaya gidip söyledim. Bir sonraki ay kestikleri parayı kartıma geri iade ettiler. İnsanlara uyarım; bedava diye düşünerek çekip çekip harcamasınlar. Sürekli kontrol etsinler.

 

Salih Özdağ
Cebimde iki kredi kartım var. Ben seyahat için kredi kartı aldım. Ama asla taksitli değil, nakit kullandım. Mesela 500 liralık bir Türkiye bileti aldıysam, bir sonraki ay hepsini öderim. Asla faize bırakmam. Kimi zaman ekstrem de farklı işlemler adı altında para aldıklarını fark ettim ancak bankaya gidip bir itirazda bulunmadım. Türkiye’de kart aidat parasının kaldırıldığını biliyorum ama bizim ülkemizde almaya devam ediyorlar. Ben bilinçliyim ancak birçok insanın kredi kartını bilinçli kullandığını düşünmüyorum.  Bugün bir çok aile borç yüzünden dağıldı. Mesela benim eşim de bilinçsizce kullandı. 50 – 55 bin TL Kredi kartı borcu vardı. İhtiyat sandığı birikimi ona gitti ama halen daha ödemeye devam ediyor. Benim tavsiyem, kredi kartını bir lütuf olarak görmesinler. Bunun bilincini idrak eden kredi kartını kullanabilir.

Tansel Nizam
3 tane kredi kartım var, gerektiği yerlerde kullanıyorum, bana yardımcı olduğunu düşünüyorum. Bankaların ne için ne kadar ücret aldığını biliyorum, şayet o kartı kullanıyorsam bilmek zorundayım. Bugüne kadar olumsuz hiçbir şeyle karşılaşmadım, borcumu hep zamanında ödedim.

Benim ne ise borcum, onu alıyorlar. Aksi bir şey görürsem o kredi kartını kullanmayı bırakırım. Şunu biliyorum ki, gününde ödenmeyen borcun faiz oranı normalin çok üstündedir. Toplumun ise bilinçli olduğunu düşünmüyorum. Hesap yapan çok insan var. Parayı harcıyor ancak zannediyor ki günün sonunda hiç para ödemeyecek. O zaman da büyük sıkıntılar yaşayacak. Veresiye içen iki defa sarhoş olur derler ya işte tam da bunun için söylenmiş bir söz.

 

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.