1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÇEKİLEN ACILARIN KARŞILIĞI BÖYLE BİR YÖNETİM OLMAMALI”
“ÇEKİLEN ACILARIN KARŞILIĞI BÖYLE BİR YÖNETİM OLMAMALI”

“ÇEKİLEN ACILARIN KARŞILIĞI BÖYLE BİR YÖNETİM OLMAMALI”

“ÇEKİLEN ACILARIN KARŞILIĞI BÖYLE BİR YÖNETİM OLMAMALI”

A+A-

ÖZERSAY: “ÜLKENİN İHTİYACI, GERÇEK DEĞİŞİM”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay bölgelerde yürüttüğü çalışmaları çerçevesinde Gazimağusa suriçini, Güvercinlik ve Çayönü köylerini ziyaret ederek, vatandaşlarla buluştu.

Kudret Özersay’ın basın bürosundan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı konusundaki düşüncelerini ve hedeflerini anlatan Özersay soruları da yanıtladı.

Özersay ziyareti esnasında ülkenin ihtiyacının sadece bir isim ve yüz değişikliği değil, gerçek bir değişim olduğuna dikkat çekti.

“DEVLETİN GÜVEN VERMESİ, KURUMLARININ HİZMET ÜRETMESİYLE MÜMKÜN”

Kudret Özersay, konuşmalarında, en az müzakereler kadar önemli başka şeyler olduğuna dikkat çekerek, yıllarca Cumhurbaşkanlarının ülkenin iç sorunlarıyla ilgili görev ve sorumluluklarının müzakereler gerekçe gösterilerek göz ardı edildiğini ileri sürerek, “Bir yandan sakız çiğnerken, diğer yandan da merdiven çıkabilmek gerektiğini” söyledi.

Özersay, Cumhurbaşkanı olması durumunda sadece müzakerelerde aktif bir diplomasi izlemekle kalmayacağını, aynı zamanda devlet kurumlarının giderek içinin boşalmasına neden olan adam kayırmacılık ve partizanlığın da önüne geçmek için adımlar atacağını vurguladı.

Özersay geçmişte yapılan müzakerelerle ilgili örnek vererek, Cumhurbaşkanlarının tek görevlerinin müzakerelermiş gibi davrandıkları için diğer görevlerini olması gerektiği gibi yapmadığını ve ihmal ettiğini savundu.

“İNGİLİZCE BİLEN POLİSLERİMİZ, MASADA ALDIĞIMIZ HAKKIN İÇİNİ DOLDURMAYA YETMAZ”

Kudret Özersay konuşmasına şöyle devam etti:
 “Ara bölgeye gittiğimiz zaman tüm konuları müzakere etmem için bana görev verilmişti. Heyetlerimizle birlikte bir araya gelerek, federal ortaklık kurulduğu zaman federal poliste eşitliği kabul ettirme konusunda çok kavga verdik.  Rumlar, eşit sayıda Türk ve Rum polis olmasını kabul etmediler. Herkesi araya koyarak, yoğun bir diplomasi ile en sonunda kabul etmelerini sağladık. Bu eşitliği aldık ve polisimizin durumunun ne olduğunu öğrenmek için yetkililerle görüşerek, bilgi aldık. Sonuçta baktığımızda İngilizce bilip, federal poliste polislik yapacak polis sayısı, bizim masada aldığımız hakkın içini doldurmaya yeterli olmadığını gördük. Ben bunu öğrendiğimde kahroldum.  Biz, müzakereleri o kadar hayatımızın merkezine koyduk ki devletin içi boşaldı. Yapmamız gerekenleri yapmadık. Artık bu devletin kurumlarına samimiyetle sahip çıkacaksak, kurumlarını hizmet üretir duruma getirmemiz şarttır”
 
“ÇEKİLEN ACILARIN KARŞILIĞI BÖYLE BİR YÖNETİM OLMAMALI”

Kudret Özersay, toplumun yıllardır mücadele ettiğini, göçmen olduğunu, yakınlarını ve mallarını kaybettiğini, acı çektiğini ve savaş yaşadığını fakat bu kadar çekilen acının karşılığında ise bugün sahip olduğumuz devletin olması gerektiği gibi olmadığını vurguladı.

Özersay “İçinde bulunduğumuz durum bize yakışmıyor. Devletin kurumlarının geldiği nokta, Kıbrıs Türklerinin iradesinin de erozyona uğramasına, dikkate alınmamasına neden oluyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı makamının iki temel görevi olduğunu söyleyen Özersay, bunlardan birisinin Rum tarafı ile yapılacak müzakerelerde ve dışarıda yürütülecek diğer diplomatik faaliyetlerde Kıbrıs Türkünü en iyi şekilde temsil edilmesi olduğunu vurguladı.

Göreve gelmesi durumunda Kıbrıs Türkünü müzakerelerde en iyi şekilde temsil edeceğine inandığı için aday olduğunda da dikkat çeken Özersay, bunun müzakerelerle sınırlı kalmayacağını uluslararası alanda da Türkiye ile olan ilişkilerde de, yabancı ülkelere yapılacak ziyaretlerde Kıbrıs Türkü’nü en iyi şekilde temsil edebileceğine inandığını söyledi.

“CUMHURBAŞKANI OLARAK SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YARDIMCI OLABİLİRİM”

Özersay, Cumhurbaşkanın yetki ve görevleri ile ilgili vatandaşı bilgilendirerek, anayasaya göre Cumhurbaşkanının bakanlar kuruluna başkanlık edebileceğini, meclisi olağanüstü toplantıya çağırabileceğini, kamu hizmeti komisyonunun başkanının ve tüm üyelerini atayabileceğini ve bazı hallerde de görevden alabileceğini anlattı, göreve gelmesi durumunda bu yetkileri kullanarak nelerin değişmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun önemine dikkati çeken Özersay, bunca yıl hak eden ve işinin ehli olan insanların belli görevlere gelemediğini, gelenlerin de tayin terfi alamadığını anlattı. Özersay, Kamu Hizmeti komisyonunun başkanını ve üyelerini atayan, tayin eden cumhurbaşkanlarının kendilerine yakın isimleri atadıklarını savunarak, bu nedenle de yapılan sınavlarda zaman zaman sınav sorularının dışarıya çıkarılmasına varan haksızlıkların ve anomalilerin yaşandığına dikkat çekti.

Özersay, Cumhurbaşkanlarının suyun nasıl dağıtılıp, nasıl kullanılacağı konusunda Meclisi toplantıya çağırıp tüm bunları içerecek kapsamlı bir devlet politikasının belirlenmesine liderlik etmesi gerektiğini, göreve gelmesi durumunda bunu mutlaka hayata geçireceğini ve bu konuda Türkiye ile müzakere edilmesi gerekirse de müzakere edeceğini söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.