1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. CENAZEDE DAVET KRİZİ
CENAZEDE DAVET KRİZİ

CENAZEDE DAVET KRİZİ

Cenazede davet krizi

A+A-

Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’nın bugünkü defin töreni öncesi Desmond Tutu’nun davetli listesinde olmaması tartışmalara neden oldu. Tutu’nun ANC hükümetini eleştirdiği için dışlandığı iddia edildi.

Güney Afrika’nın eski devlet başkanı Nelson Mandela’nın bugün yapılacak cenaze töreni öncesi ‘davet’ skandalı patlak verdi. Güney Afrikalı siyahların özgürlük mücadelesinde Mandela’nın dava arkadaşı emekli Başpiskopos Desmond Tutu, sözcüsü aracılığıyla cenazeye katılmayacağını açıkladı. Tutu, sebep olarak davet edilmemesini gösterdi. Bu gelişmenin ardından Tutu’nun, iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisine yönelik sert eleştirileri nedeniyle hükümetin boykotuyla karşılaştığı yorumları geldi. Tutu, Güney Afrika’da ayrımcı apartheid yönetiminin sona ermesinin ardından ANC’yi ideallerini kaybetmekle ve ülkenin zenginliğini adil şekilde paylaştırmamakla suçluyordu. Hükümet sözcüleri ise konuyla ilgili görüş bildirmekten kaçındı. 

AİLE Mİ İSTEMEDİ? 

Gazetecilerin soruları üzerine açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Dipuo Peters ise “Afrika kültüründe insanlar cenazeye davet edilmez. Onlar katılmak istediklerini söyler. Başpiskopos Tutu ile ilgili durumu bilmiyorum. Haberi sizden duydum” dedi. Mandela ailesinin sözcüsü ise “Şu anda onlar yas tutuyor. Davet konusuyla devlet ilgileniyor” diye konuştu. Tutu, Mandela’nın ailesine de birbirlerine açtıkları davalar nedeniyle kınamıştı. 

DAVETLİ SAYISI 5 BİN 

Mandela’nın doğduğu Doğu Kap vilayetindeki Kunu köyünde bugün düzenlenecek cenaze törenine 5 bin kişi davet edildi. Bunlar arasında Prens Charles, Amerikalı sivil hak aktivisti Jesse Jackson ve İrlanda’da IRA’nın siyasi kolu Sinn Fein’in lideri Gerry Adams gibi isimler var. Öte yandan, cenazeye Mandela’nın yeğenlerinin ve yakın akrabalarının da davetli olmadığı ortaya çıktı. Mandela’nın kardeşinin torunu 13 yaşındaki Mzwandile, “Orada olamayacağım için çok üzgünüm” dedi.  

AKŞAM

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.