1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEP BİRLEŞMESİNDE TOP SİYASİLERDE
CEP BİRLEŞMESİNDE TOP SİYASİLERDE

CEP BİRLEŞMESİNDE TOP SİYASİLERDE

Adanın kuzeyi ve güneyi arasında Roaming anlaşmasının olmaması nedeni ile sınırın diğer yanında kapsama alanı dışında kalan cep telefonlarına çözüm arayışı son dönemece girdi;

A+A-

 

Kıbrıslı bir Türk, cep telefonu ile Güney Kıbrıs dışında, Yunanistan’ın da dahil olduğu tüm GSM bölgelerinde cep telefonu ile konuşabilirken, Kıbrıs’ın güneyinde Kuzey Kıbrıs cep telefon hattı çalışmıyor. Ayni şekilde Kıbrıslı Rumlar, Türkiye’de bile cep telefonlarını kullanabilirken Kıbrıs’ın kuzeyinde kapsama alanı dışında kalıyor.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Güney Kıbrıs Sanayi ve Ticaret Odası öncülüğünde, adadaki 5 GSM şirketi ile yapılan ortak toplantılar sonrasında, siyasi otoritelerin onaylaması halinde bu sorunun bir haftadan bile kısa sürede çözülebileceğine işaret edilirken gözler Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasilerin alacağı tutuma çevrildi.

Adanın iki kesiminde de cep telefonları ile ilgili trajikomik bir süreç yaşanıyor. Kıbrıslı bir Türk, cep telefonu ile Güney Kıbrıs’a geçtiği zaman kapsama alanı dışında kalıyor. Uluslararası dolaşım anlamına gelen “Roaming Anlaşması”nın adadaki GSM şirketleri arasında bulunmaması, iletişim konusunda ciddi bir sorunu da yaşatmış oluyor. Kıbrıslı Türklerin kullandığı telefon hattının Yunanistan ile birlikte tüm dünyada sorunsuz çalıştığı göze çarpıyor. Öte yandan sorun Kıbrıslı Rumlar için de geçerli. İki ülke arasında GSM alanında Roaming Anlaşması’nın olmaması nedeni ile Kıbrıslı Rumlar, Türkiye’de bile cep telefonlarını kullanabilirken Kıbrıs’ın kuzeyinde cep telefonlarını kullanamıyor.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs’ın güneyinde bulunan Sanayi ve Ticaret Odası ile yaptıkları temaslar çerçevesinde, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum GSM şirketleri arasındaki Roaming ağının olmayışını ve GSM şirketleri ile yaptıkları temasları Detay’a değerlendirdi. Toros, istenmesi durumunda, Roaming çalışmalarının çok kısa bir sürede tamamlanabileceğini vurguladı.

GÖRÜŞMELER SONA ERDİ

Toros, iki oda olarak ürettikleri işbirliği projelerinin en başında, mobil operatörler arasındaki dolaşım anlaşmasının olduğunu açıkladı. Bu yönde, adada faal olan iki Kıbrıslı Türk ve 3 Kıbrıslı Rum operatörler ile ara bölgede bir süreden beri toplantılar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Toros, böyle bir dolaşım anlaşmasının yapılabilmesini gerektiren teknik altyapı istişarelerinin yapıldığını söyledi. Toros, bu gerçekleşen    toplantılarda,

uzlaşıldığını, bu nedenle görüşmelerin sona erdiğini ve herkesin ne yapacağını tespit ettiğini kaydetti.

ÇOK KISA SÜREDE ÇÖZÜLÜR

GSM şirketlerinin Roaming anlaşmasına hazır olduğunu vurgulayan Toros, GSM şirketlerinin, adanın iki kesiminde de siyasi otoritelerin vereceği kararlar ile yeni süreci başlatabileceğini kaydetti. Toros, böyle bir siyasi karar alındığı gün, GSM şirketlerinin bunu yapmaya hazır olduğunu belirtti ve, uluslararası dolaşımın tüm dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde karar verildiği andan itibaren çok kısa bir sürede devreye girebileceğinin de altını çizdi.

ŞİRKETLERDE SORUN YOK

Toros, GSM şirketleri açısından hiçbir sorun olmadığını da ifade ettiği açıklamasında, tüm şebekelerin, teknik olarak neredeyse tüm çalışmalarının tamam olduğunu, yani Kıbrıs adasında bulunan KKTCELL, Telsim, CYTANET, MTN, Primetel’in, buna hazır olduğunu kaydeden Toros, bazı teknik sorunların bulunduğunu bunun da aşılamayacak sorunlar olmadığını, aşması gerekenin siyasi otoritenin kararları olduğunu sözlerine ekledi.

KOD KRİZİ VAR

Toros, adanın kuzeyinin, uluslararası Türkiye kodu olan “+90”ı kullandığını, Güney Kıbrıs’ın ise uluslararası Kıbrıs kodu olan

“+0357” şeklinde çalıştığını, dolayısıyla burasının küçük bir ada olmasına karşın, telekomünikasyon perspektifinden bakıldığında, iki ayrı ülke gibi göründüğünü söyledi. Fikri Toros, Güney Kıbrıs otoritelerinin, adanın kuzeyindeki operatörlerle uluslararası roaming anlaşması imzalanmasını siyasi olarak sakıncalı gördüğünü ve kendilerinin buna bir çıkış yolu arayışı içerisinde olduğunu kaydetti.

İKİ TARAF İSTEKLİ AMA

Kıbrıs Rum hükümeti ve Kıbrıs Türk taraflarının istekli olduğunun altını çizen eden Toros, mevcut siyasi iklimde bazı sıkıntılar bulunduğuna da işaret etti. Toros, “Bu aslında çok kısa bir zamanda da çözülebilir, çok uzun bir zamanda da. Kıbrıs Türk tarafı hazırdır, Rum siyasi liderliğinin bir karar üretmesi gerekir. 0357 koduna geçmeyi asla kabul etmiyoruz. Bizim tek görevimiz, şuan ki siyasi iklimde halkların hayatının nasıl kolaylaştırılabileceği bir işbirliği projeleri tartışıyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.