1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CESURER, “DEVLET VE KAMUSAL ALAN BORÇLARININ ÖDENMESİNİ” TALEP ETTİ
CESURER, “DEVLET VE KAMUSAL ALAN BORÇLARININ ÖDENMESİNİ” TALEP ETTİ

CESURER, “DEVLET VE KAMUSAL ALAN BORÇLARININ ÖDENMESİNİ” TALEP ETTİ

Cesurer, Maliye Bakanlığı’nın “borcunu inkâr ettiğini” iddia ederek,

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, Maliye Bakanlığı’nın “borcunu inkâr ettiğini” iddia ederek, devlet ve kamusal alan borçlarının ödenmesini talep etti.

Cesurer yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın KIB-TEK’e olan borçları nedeni ile elektrikleri kesilince “borcunu inkâr etme yolunu” seçtiğini savundu.

Çağlayan Cesurer ellerinde belgeler olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“1 Ocak 2011 tarihine kadar olan karşılıklı borç ve alacaklar için 31.8.2012 tarihinde; Maliye Baş Müfettişi, Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu Başkanı ve KIB-TEK yetkilileri arasında yazılı bir mutabakata varıldı. Buna göre; karşılıklı borç ve alacakların yasal zeminde mahsuplaşmayla çözümlenmesi halinde KIB-TEK, 59 milyon 89 bin 476 TL 16 Kuruş alacaklı idi. Bu mutabakat metni daha sonra 23 Ocak 2013 tarihinde (Bakanlar Kurulu karar numarası K(II)91-2013) Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandı.

Dönemin Maliye Bakanı bu karardan önce borcumuz yok diyordu. Şimdiki Bakan ise bu karardan sonra borcumuz yok demeye devam ediyor.

Bakanlar kurulu kararının ertesinde AKSA’ ya birikmiş borcu ödemek şartı ile KIB- TEK’e olan 59 Milyon TL’lik borcun 30 Milyon TL’si ödendi. Yani şu anda KIB-TEK Bakanlar Kurulu kararı ile de tescillenmiş devletten 29 milyon TL anapara ve bunun bugüne kadar birikmiş faizi olan 11 milyon TL alacaklıdır. Buna ilave; 1 Ocak 2011 tarihinden bugüne kadar devlet dairelerinde gerçekleşen aktif tüketimin ödenmemiş karşılığı 11 milyon 700 bin TL’dir.

Bakanlar Kurulu kararınca bazı reel sektör kesimlerinin indirimli faturalarının karşılığı olarak Maliye Bakanlığı tarafından üstlenilip en geç 1 ay içinde KIB-TEK’e ödenmesi gereken ancak yaklaşık 5 aydır ödemesi yapılmayan 9 milyon 600 bin TL’yi de Sayın Bakan unutmuşa benziyor. Maliye Bakanlığı’nın KIB-TEK’e borcu 61 milyon 300 bin TL’yi bulmuştur.”

EL-SEN olarak devlet ve kamusal alan borçlarının ödenmesini talep eden Cesurer, açıklamasını “KIB-TEK gerekli yatırımları yaparak halkımızın enerji ihtiyacını karşılayabilecek konuma gelebilir. Ne özel şirkete ne de TC’den elektrik getirilmesine gerek yoktur. Başlangıç noktası ise siyasilerin KIB-TEK’ten ellerini çekmeleri ve kurumu süratle özerkleştirmeleridir” diyerek bitirdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.