1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇEVRE DAİRESİ: DIŞARIYA ÇIKMAYIN!
ÇEVRE DAİRESİ: DIŞARIYA ÇIKMAYIN!

ÇEVRE DAİRESİ: DIŞARIYA ÇIKMAYIN!

Ülke genelini etkisi altına alan toz fırtınası, bazı bölgelerde normal değerlerin 27 kat üzerine çıktı.

A+A-

Geçtiğimiz hafta olduğu gibi, bu haftanın ilk gününde ülke geneli yeniden Afrika’dan gelen toz fırtınasının etkisi altında kaldı. Vatandaşlar nefes almada zorlanırken, havadaki toz oranı özellikle Lefkoşa’da gökyüzünü sarıya çevirdi.
KKTC’nin dünden itibaren toz fırtınasının etkisi altına girdiğini açıklayan yetkililer, mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmaması uyarısında bulundu.
Partiküller madde konsantrasyonu için tespit edilen günlük ortalama sınır değeri 50 mikrogram metreküp iken, Lefkoşa’da dün saat 13.00 itibariyle yapılan ölçümde bu oranın 27 kat arttığı ve bin 365 mikrogram metreküpe ulaştığı bildirildi.
Rüzgarlı havanın etkisiyle yol ve sokaklardaki toprak ve kumun da havaya karıştığı dünkü günde, özellikle kronik solunum rahatsızlığı olanlar zor anlar yaşadı.

Normal değerin çok üzerinde

Çevre Koruma Dairesi’nden alınan bilgiye göre, dün saat 13.00’te yapılan ölçümlerde, Lefkoşa’daki toz oranı bin 365 mikrogram metreküpe ulaştı. Normal değerin 27 katı olan rakam, gökyüzünün mavi renginin kaybolmasına dahi neden oldu.
Lefkoşa’dan sonra tozun en yoğun olduğu bölgeler arasına Girne ve Kalecik girdi. Girne’de 374 mikrogram metreküp, Kalecik’te ise 349 mikrogram metreküpe ulaşan toz oranı normal değerin yedi katına çıktı.
Mağusa’da 198 mikrogram metreküp olarak ölçülen tozlu hava, Alevkayası’nda 285 mikrogram metreküp, Güzelyurt’ta 273 mikrogram metreküp, Teknecik’te de 190 mikrogram metreküpe yükseldi.

Çevre Dairesi: Dışarıya çıkmayın

Çevre Koruma Dairesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) genelinde çapı 10 mikrometreden daha küçük olan solunabilir partiküller madde konsantrasyonunun günlük 50 µg/m ³ değerini, günün sonunda büyük oranda geçileceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Bu durumun sağlığı olumsuz etkilediğine işaret edilerek, özellikle toza karşı hassasiyeti olanlar, yaşlı ve çocukların bu günlerde zorunlu olmadığı hallerde dışarı çıkmaması önerildi.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı uyarıda, KKTC’nin dünden itibaren toz fırtınasının etkisi altında kaldığına işaret etti.
Ünlüsoyer, Çevre Koruma Dairesi Hava Kalitesi Ölçüm Ağından elde edilen sonuçlara göre son 24 saatte çapı 10 mikrometreden küçük olan partiküller madde konsantrasyonunun saatlik ortalaması; Lefkoşa’da 511 µg/m ³ ( mikrogram / metreküp), Gazimağusa’da 57 µg/m ³, Girne’de 212 µg/m ³ , Güzelyurt’ta 92 µg/m ³, Kalecik’te 98 µg/m ³, Teknecik’te 133 µg/m ³ ve Alevkayası’nda 285 µg/m ³ değerine ulaştığını belirtti.
Ünlüsoyer, şöyle dedi:
“Solunabilen küçük boyuttaki partiküller maddelerin sağlığa olan olumsuz etkilerinden dolayı özellikle toza karşı hassasiyeti olan kişiler ile yaşlı ve çocukların bugünlerde zorunlu olmadan dışarıya çıkmamaları ve açık havada çalışmak zorunda olan kişilerin kendilerini koruyucu önlemleri almaları tavsiye edilmektedir.”

Öğrenciler sokakta, veliler tedirgin

Yetkililer, tozlu hava nedeniyle gerekmedikçe kimsenin dışarıya çıkmaması uyarısında bulunuyor.
Ancak öğrenciler teneffüs saatlerinde ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yaptıkları hazırlık çalışmaları için dışarıya çıkartılıyor.
Nefes almakta dahi zorluk çekildiği halde, küçük yaştaki çocukların rüzgarlı ve tozlu hava şartları mevcutken, sahada veya okul bahçesinde 23 Nisan çalışması yaptırılmasına veliler tepki gösterdi.
Birçok veli, hava nedeniyle çocuklarını çalışmalara göndermek istemediğini belirtti.

Hava düzelmezse, Eğitim
Bakanlığı tedbir alacak

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Ali Yönel, meteorolojik durumla ilgili İlköğretim Daire Müdürü’nün her gün bilgi aldığını söyledi.
Meteoroloji Dairesi’nden aldığı bilgi doğrultusunda eğitim kurumlarının bilgilendirildiğini belirten Yönel, 23 Nisan çalışmaları dolayısıyla dışarıda olmak zorunda kalan çocukların korunması için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
Yönel, beklenen yağış doğrultusunda havadaki toz miktarının dağılmaması ve insana etkisinin sürmesi halinde 23 Nisan çalışmalarının kapalı solanlara taşınabileceğini veya gerekli başka tedbirlerin alınabileceğini vurguladı.
Yönel, bugünkü hava durumuna bağlı olarak alınacak bilginin, eğitim kurumlarına bildirileceğini ifade etti. 

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.