1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ATIK YAKMA PROJESİ KONUSUNDA ENDİŞELİ
ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ATIK YAKMA PROJESİ KONUSUNDA ENDİŞELİ

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ATIK YAKMA PROJESİ KONUSUNDA ENDİŞELİ

Çevre Mühendisleri odası atık yakma projesi konusunda endişeli

A+A-

Çevre Mühendisleri Odası  “Atık Yakma Tesisi Projesi”nin atık ithaline yol açacağını savundu.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, projeyle ilgili endişeler dile getirildi.

Açıklamada, yakma tesislerinin, çöpleri stabil  hale getiren ve hacimlerini %70-80 azaltan bir katı atık bertaraf yöntemi  olduğuna dikkat çekilerek,  işlemin  baca gazı ürettiği bu nedenle   hava kirlenmesinin kontrol teçhizatının maliyetinin çok yüksek olduğu savunuldu.

Açıklamada, KKTC’de büyük kısmı organik karakterde ve fazla nemli  olan atıkların yakılmasının ekonomik ve etkili bir çare olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, “Ülke koşulları göz önünde bulundurulmadan, en önemlisi çöp miktarı ve içeriği net olarak bilinmeden, yani detaylı bir atık fizibilite çalışması yapılmadan ve  çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanmadan böylesi yakma tesisinin konuşulması ve ilgili kurumlarca olumlu karşılanması asla kabul edilemez bir yaklaşımdır” denildi.

Projeyle ilgili bir çok sorunun yöneltildiği ve cevap istenilen açıklamada tesisle ilgili ciddi bir hazırlık yapılmadığı iddia edilerek, Güngör Katı Atık Depolama Sahası’ndaki olumsuzluklara dikkat çekildi.

Atık Yakma Tesisi projesi ile ilgili en büyük tehlikenin çöp miktarı yetersiz olacağı için, yurt dışından atık ithaline yol açacağı ileri sürülen açıklamada, “Ülkemiz atık ülkesi değildir. Ayrıca yeterli denetimin ve yaptırımın hiçbir zaman yapılmadığı/yapılamadığı ülkemize gelecek olan tehlikeli toksik kimyasal atıkların akıbetinin ne olacağı son derece kaygı vericidir” ifadelerine yer verildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.