1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇEVRE YASASI KAPSAMINDA 89 KİŞİYE CEZA
ÇEVRE YASASI KAPSAMINDA 89 KİŞİYE CEZA

ÇEVRE YASASI KAPSAMINDA 89 KİŞİYE CEZA

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi, Çevre Yasası kapsamında 89 kişiyi rapor ederek gerekli cezai yaptırımı uyguladı.

A+A-

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ, ÇEVRE YASASI KAPSAMINDA 89 KİŞİYİ RAPOR EDEREK GEREKLİ CEZAİ YAPTIRIMI UYGULADI

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı çevre bilincinin gelişmesi adına yapmış olduğu temizlik çalışmalarının tüm vatandaşlar tarafından benimsenmesi ve duyarlılık gösterilmesi adına Çevre Koruma Dairesi tarafından kesilen para cezalarını halkla paylaştı.

ÜSTEL

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, bir yılı aşkın süredir Çevre Yasası’nı yürürlüğe koyduklarını ve bu yasanın geçmesinin ardından denetimleri de hızlandırdıklarını ve yasa çerçevesinde çöp döken ve her türlü çevre kirliliği yaratanlara cezai yaptırımlar uyguladıklarını belirtti.

Çöp döken ve çevre kirliliği yaratan vatandaşları Alo 123 ihbar hattına bildiren “duyarlı vatandaşlar” sayesinde bu güne kadar bir çok para cezası kesildiğini anımsatan Üstek, “Bu bağlamda bakanlığımızın hazırladığı ‘çöp atmak yasaktır cezası 354 TL’dir’ tabelaları Lefkoşa-Girne, Lefkoşa-Mağusa ve Lefkoşa -Güzelyurt güzargahlarına konulmuştur. Bu tabelaların çoğaltılması ve her bölgede yer alması yakın zamanda tamamlanacaktır” dedi.

Üstel, turizm ülkesi bir adada yaşayan kişiler olarak bu davranışlardan kaçınması gerektiğini ifade ederek, ülkeye gelen turistlerin bu manzaraları görmesinin hoş bir durum olmadığını bu nedenle herkesin çevreye duyarlı olmasını istedi.

ÜNLÜSOYER

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer de konu hakkında detaylı bilgi vererek;, Çevre Yasası’nda “kirleten öder” prensibi doğrultusunda hareket edildiğini vurguladı.

Ünlüsoyer, 2009 yılı ile 2013 yılının nisan ayı arasında yürürlükteki Çevre Yasaları kapsamında 89 kişinin rapor edildiğini belirterek “ Bu kapsamda 2009 yılında 1, 2010 yılında 5, 2011 yılında 5, 2012 yılında 72 ve 2013 yılının ilk üç ayında 6 olmak üzere toplam 89 özel ve tüzel kişiye Çevre Yasası’nın ilgili maddelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle süre ihbarnamesi  verilmiş veya sabit para cezası kesilmiştir. Yıllara göre ceza alan kişi sayısına baktığımız zaman Çevre Yasası’nın geçtiği 2012 yılında cezalar artmıştır. Bazı vatandaşların bu yasalardan haberleri olmayacak ki bu davranışları rahatça sergileyebilmektedirler” dedi.

Süre ihbarnamesi verilen veya sabit para cezası kesilen toplam 89 ihlalin 48 tanesi alıcı ortama atık atma, 23 tanesi izin koşullarına aykırı olacak şekilde müzik yayını yapma, 6 tanesi alıcı ortama atık su deşarj etme, 11 tanesi ise çevre estetiği, doğal hayatın korunması ile ilgili kurallara aykırılık, atık yakma, lastik yakma ve ÇED koşullarına uymama konularını kapsadığını açıklayan Ünlüsoyer, ayrıca sabit para cezalarını ödemeyen 38 özel ve tüzel kişi hakkında Hukuk Dairesi’ne dava dosyalandığını da söyledi.

“Çöp dökenleri ve her türlü çevre kirliliği yaratanları, arabadan dışarı çöp atanları lütfen Alo 123 hattına bildiriniz” çağrısı yapan Ünlüsoyer, bu hattın 24 saat hizmet verdiğini ve ihbar edenlerin kimliklerinin gizli tutulduğunu belirtti.

Ünlüsoyer, bir metreküpten az çöp atanlara asgari ücretin dörtte biri, bir ile on metre küp çöp dökenlerin bir asgari ücret, onmetre küpten fazla çöp dökenler için ise iki asgari ücret para cezası uygulandığını kaydederek, bu cezaların 15 gün içinde ödenmemesi durumunda ise kişilerin savcılık tarafından mahkemeye sevk edildiğini söyledi.

Ünlüsoyer  “Çevre Koruma Dairesi’nin amacı ceza kesmek değil;  işletmelerin ve kişilerin yasal mevzuata uymalarını sağlayıp insan ve çevre sağlığını korumaktır.” dedi.

1-001.jpg

 

2-007.jpg

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.