1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇEVREYİ KİRLETEN ARTIK CEZA ÖDEYECEK!
ÇEVREYİ KİRLETEN ARTIK CEZA ÖDEYECEK!

ÇEVREYİ KİRLETEN ARTIK CEZA ÖDEYECEK!

Çevreyi kirletmenin cezası ise;

A+A-

SİBER: “SAĞLIKLI YAŞAM, SAĞLIKLI ÇEVRE”

AKÇA: “ADA ÇÖPE BOĞULMAMALI”

BAKIRCI: “ÇEVREYİ KİRLETENLER CEZALANDIRILACAK”

KUSETOĞLU: “ÇEVREYİ KİRLETMEMELİYİZ”

SIDAV: “TEMİZ ÇEVRE İÇİN KATKI YAPMALIYIZ"

Çevre Platformu öncülüğünde, devlet, örgüt ve kurumların paydaşlığıyla “5 Haziran Dünya Çevre Günü” dolayısıyla düzenlenen “Let’s Do It” (Hade Temizleyelim) isimli temizlik kampanyası çerçevesinde, bugün, ülke genelinde yaklaşık 10 bin kişi temizlik çalışmalarına katılıyor.

Kampanya ile beş 5 saatte tüm KKTC’nin temizlenmesini hedefleniyor.

Temizlik kampanyasında çöpler dört ayrı kategoride toplanarak poşetleniyor. Toplanan çöpler, farklı renklerdeki kurdelelerle bağlanarak, ayrıştırma yapılıyor. Mavi kurdele “teneke ve metallerin”; yeşil kurdele “kağıt ve benzeri çöplerin”; kırmızı kurdele “cam ve diğerlerinin”; turuncu kurdele ise “plastik (naylon-pet şişe) gibi çöplerin” konulduğu torbaların bağlanmasında kullanılıyor.

Kampanya çerçevesinde Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğlu ve Lefkoşa Türk Belediyesi Müdür Muavini Gülev Sıdav bugün Cumhuriyet Parkı’ndaki temizlik çalışmalarına katıldı.

SİBER: “SAĞLIKLI YAŞAM, SAĞLIKLI ÇEVRE”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “Ülkeyi kirletmemek, ülkeyi sevmekle doğru orantılıdır” dedi. Temizlik kampanyasına katılacak kişilerin, temizledikleri yerle bağlarının güçleneceğini belirten Siber, bunun kirletmeyi önlemede etkili olacağını kaydetti.

Ülkenin temiz olmadığını söyleyen Siber, “Bu bize yakışmaz” diye konuştu. Sağlıklı yaşam için sağlıklı bir çevreye ihtiyaç duyulduğunu belirten Siber, bireylerin, devletin, sivil toplum örgütlerinin birlikte sağlıklı bir çevre için mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

AKÇA: “ADA ÇÖPE BOĞULMAMALI”

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, kampanyayı başlatanlara teşekkür etti.

KKTC’nin bu tarz bir kampanyaya ihtiyaç duyduğunu belirten Akça, yol kenarlarının, ormanlıkların, plajların kirli olduğunu söyledi.

“Özellikle dıştan gelen bir kişi için fevkalade dikkat çeken, rahatsız eden bir durum” diyen Akça, bir günde her şeyin çözümlenmesinin mümkün olmadığını ama çöp atılmaması, çevrenin kirletilmemesi konusunda bir bilinç oluşturulacağını ifade etti.

Kıbrıs’ın güzel bir ada olduğuna işaret eden Akça, “Ada çöpe boğulmamalı” diye konuştu.

Ülke genelinde çok derin bir kirlenme yaşandığını söyleyen Akça, bu kirlenmenin uzun süredir devam ettiğini kaydetti.

Akça, kendisinin ve büyükelçilik personelinin, manen ve fiili olarak “Let’s Do It Kuzey Kıbrıs-Hade Temizleyelim” kampanyasına destek verdiklerini ifade etti.

BAKIRCI: “ÇEVREYİ KİRLETENLER CEZALANDIRILACAK”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, kampanya ile KKTC’de bir ilk yaşandığını ifade etti.

Sivil toplumun çevre temizliğine katkı koyarak, bu kampanyayı sahiplenmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Bakırcı, kampanyaya her anlamda destek verdiklerini belirtti.

Bakırcı, temizlik kampanyasının farkındalık oluşturacağını, mümkün olan her yerin temizleneceğini söyledi.

Bu kampanyanın çevreyi kirletmemenin de başlangıcı olacağını belirten Bakırcı, kirletenlere ceza uygulamasının başlatılacağını açıkladı. Bakırcı, “9 Haziran Pazartesi günden itibaren çöp atan kişilere asgari ücretin dörtte biri kadar ceza kesilecek veya bu kişiler kamu görevine katkıda bulunacak” diye konuştu.

Şahıs bazında cezalandırma uygulamasının bugüne kadar yapılmadığını söyleyen Bakırcı, pazartesinden itibaren uygulanacağını kaydetti.

Bakırcı, çevreyi kirletmenin önlenmesi konusunda eğitim ve cezanın iki önemli unsur olduğunu vurguladı.

KUSETOĞLU: “ÇEVREYİ KİRLETMEMELİYİZ”

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğlu, çevrenin kirli olduğunu söyledi. Temizlik kampanyasından sonra çevreyi yeniden kirletmemek gerektiğini belirten Kusetoğlu, bunu sağlamada kirletenlere ceza kesmenin etkili bir yöntem olduğunu ifade etti.

SIDAV: “TEMİZ ÇEVRE İÇİN KATKI YAPMALIYIZ

Lefkoşa Türk Belediyesi Müdür Muavini Gülev Sıdav da geniş çaplı bir temizlik kampanyasının ilk kez yapıldığını söyledi. Sıdav, gün boyunca yürütecekleri çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Sıdav, “Geleceğe temiz bir çevre bırakmak için katkı yapmalıyız” dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.