1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ GÖRÜŞÜLÜYOR
CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ GÖRÜŞÜLÜYOR

CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ GÖRÜŞÜLÜYOR

Öneri madde madde görüşülürken Başbakan Yorgancıoğlu'nun önerisiyle oturuma yarım saat ara verildi.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın “kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmasını”  öngören Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi'ni görüşmeye başladı.

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nden oy birliğiyle geçen yasa önerisi “Fasıl 154 Ceza Yasası’ndan ölüm cezasının çıkarılmasını; cinsel suçlar alanındaki hükümlerin kaldırılmasını veya değiştirilmesini; dördüncü kısmının üçüncü bölüm başlığının “cinsel nitelikli suçlar” olarak değiştirilmesini; “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçunun kaldırılmasını; kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler; çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezaların artırılmasını; kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerin değiştirilmesini” öngörüyor.

ÇAKICI: “BİR İNSAN HAKLARI SORUNU”

Komitenin öneriye ilişkin raporu sunuşunun ardından ilk sözü TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı aldı. Çakıcı, uzun yıllardır muhafazakar ve ideolojik bir görüşün hakim olduğu farklı cinsel eğilimi olan insanların psikiyatride 40 yıldır “hastalık” olarak dahi tanımlanmadığına işaret etti.

Sorunun, bir insan hakları sorunu olduğunu kaydeden Çakıcı, bu kişilerin hâlâ “sapık” olarak nitelenmesinin yobazlık olduğunu ve kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çakıcı, farklı cinsiyet eğiliminin bir tercih olmadığını kaydetti.

Çakıcı, geç kalmış da olsa bu yasa önerisini yapanlara ve katkıda bulunan sivil toplum örgütlerine teşekkür ederek, kendilerinin de bir öneride bulundukları bu konuyla ilgili bir yasa önerisi hazırlanmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Mehmet Çakıcı, Ceza Yasası’nın olduğu gibi değiştirilmesi, hatta yeni bir yasa gerektiğini belirtti. Çakıcı, yasaya oylarının olumlu olacağını kaydetti.

TÖRE: “KOMPLİKASYONLARI OLACAK”

DP-UG Milletvekili Zorlu Töre de konuşmasında, toplumda çok tartışılacak bir yasanın görüşülmekte olduğunu söyledi.

Töre, cinsiyet eşitliğine inandıklarını, daha zayıf olan kadın ve çocukların korunması gerektiğine inandıklarından bu yöndeki değişiklikleri desteklediklerini belirtti.

Cinsiyet eğilimiyle ilgili düzenlemelerin değiştirilmesinin ve yasak olmaktan çıkarılmasının komplikasyonları olacağını ve Kıbrıs Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine aykırı olduğunu savunan Töre, toplumun bu değişikliğe hazır olmadığını iddia etti. Töre, konunun daha ayrıntılı ele alınması için bugün sonuçlandırılmamasını istedi.

DERYA: “BİREYİN BEDENİYLE İLGİLİ KARARI DEVLET VEREMEZ”

CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, bu yasa değişikliğinin, partiler üstü bir şey olduğu ve öyle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplumun gelenek ve göreneklerinin sabit, değişmeyen şeyler olmadığına işaret eden Derya, Antik Yunan, Osmanlı ve Avrupa’da 18. Yüzyıl’a kadar yasak olmayan eşcinselliğin ulus devlet döneminde yasaklandığını kaydetti.

Yasaklandığı halde insanın doğasında bugünlere kadar geldiğine işaret eden Derya, bir bireyin bedeniyle ilgili kararı verecek olanın devlet olmadığını söyledi.

Doğuş Derya, ifade özgürlüğüyle nefret söylemini de birbiriyle karıştırmamak, birini ötekileştiren ifadelerden uzak durmak gerektiğini belirtti.

ERHÜRMAN: “CİNSEL DOKUNULMAZLIK DA BİR İNSAN HAKKI”

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman da konuşmasında yasa önerisinin 1.5 aydan beri gündemde olduğunu belirterek, erteleme önerisinde bulunulmasını mantıklı bulmadığını söyledi.

Erhürman, 44 maddelik değişikliğin sadece 3 maddesinin bazı kişilerin kafasına takıldığını, bunun da “ahlaka aykırı” başlığının “cinsel nitelikli suçlar” şeklinde düzenlenmesi olduğunu belirtti.

Ahlakı, kadının apış arası olarak kabul eden bir yasayı değiştirmeye çalıştıklarını kaydeden Erhürman, konunun, eşcinsellikten çok cinsel dokunulmazlık olduğuna işaret ederek, cinsel dokunulmazlığın da bir insan hakkı olduğunu söyledi.

Erhürman, eşcinselliğin ne Türkiye’de, ne de burada yasak olduğunu; burada sadece iki erkek arasındaki ilişkinin yasak olduğunu belirtti. Erhürman, Türkiye’nin, buradaki bu maddeden dolayı uluslararası mahkemelerde yargılandığına işaret etti.

DERYA SALONU TERK ETTİ

Konuşmaların ardından yasa önerisinin madde madde görüşülüp, oylanmasına geçildi. Oylama sırasında söz alan DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, ölüm cezasının da kaldırılmasının öngörüldüğü yasa önerisinin halk ağzıyla “ipnelik yasası”ymış gibi yansıtılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Bu sözlerine milletvekili ve izleyiciler bölümünden tepki gelmesi üzerine Dinçyürek “Bunlar benim lafım değil. Bazı çevreler yasayı böyle niteliyor. Bundan duyduğum rahatsızlığı dile getirmek için bu ifadeyi kullandım” dedi.

Bu açıklamaya rağmen CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya genel kurul salonunu terk etti. Derya, Dinçyürek’in konuşmasının ardından salona döndü.

Genel kurul daha sonra Başbakan Özkan Yorgncıoğlu’nun “bazı maddeler üzerinde değerlendirme yapma” önerisi üzerine saat 14.20’de çalışmalarına yarım saat ara verdi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.