1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEZA İÇİN MAHKEME SÜRECİ BEKLENMEYECEK
CEZA İÇİN MAHKEME SÜRECİ BEKLENMEYECEK

CEZA İÇİN MAHKEME SÜRECİ BEKLENMEYECEK

Polis;artık ceza yazabilecek!

A+A-

 

Polis; otomobil, otobüs, kamyonet ve kamyon sınıfı araçlarda emniyet kemeri kullanmama, çocukları koruma sisteminde bulundurmama ve kasksız motosiklet kullanma gibi suçlara artık ceza yazabilecek.

Emniyet Kemeri Yasası’nda detaylandırılan suçlar, eskiden Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik No:3) Yasası kapsamında olmadığından sürücü mahkemeye sevk edilmek zorunda kalınıyordu. Ancak söz konusu suçların trafikle ilgili yasaya eklenmesiyle, mahkeme süreci beklenmeden polis sürücüye, direk puan ve para cezası kesebilecek.

Trafik kazalarını azaltmak ve sürüş esnasında can güvenliğini artırmak amacıyla yasal hale getirilen bu durumun, sürücüleri bazı konularda daha tedbirli olmaya zorlayacak.

Söz konusu karar, 16 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yer alarak yürürlüğe girdi.

Cezasız kalmayacak

Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik No:3) Yasası kapsamına alınan suçlardan biri, “otomobil, otobüs, kamyonet ve kamyon sınıfı araçlarda emniyet kemeri kullanmama” olarak geçiyor.

Bu suçu işleyen sürücüye Emniyet Kemeri Yasası uyarınca asgari ücretin yüzde 10’u ve 5 puan kesilmesi öngörülüyor.

“Çocuk emniyet kemeri ve koruma sistemi bulundurmama ve kullanmama” suçu için de asgari ücretin yüzde 10’u oranında ceza ve 10 puan kesilmesi öngörülüyor.

Kask takmayana af yok

“Herhangi bir yolda, motosiklet, motorlu traktör sınıfında kaydedilen ATV adıyla anılan dört veya daha fazla tekerlekli motosiklet, yan arabası olsun veya olmasın motobisiklet, motorlu üç tekerlekli araç süren ile böyle bir araçta yolcu olarak bulunan şahısların koruyucu kask (başlık) giymemesi” suçu da Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik No:3) Yasası kapsamına girdi.

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü kapsamında bu suçu işleyenlere, asgari ücretin yüzde 15’i kadar para cezası ayrıca 30 puan kesilmesi öngörülüyor.

“Evde unuttum, yanımda yok” bahanesi kabul edilmeyecek

Otobüslerde emniyet kemeri bağlanması konusunda uyarı yapılmaması, sembol yapıştırılmamasına” asgari ücretin yüzde 10’u kadar para cezası ve 5 puan kesilmesi öngörülüyor.
Öte yandan, “emniyet kemeri muafiyetini bulundurmama ve ibraz etmeme” de artık trafik suçlarına dahil edildi.

“Evde unuttum, yanımda yok” bahanesinin artık kabul edilmeyeceği suçla ilgili asgari ücretin yüzde 5’i oranında para cezası ve 5 puan kesilmesi öngörülüyor.

Avcı: Düzen değişti

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, kararların yerinde olduğuna vurgu yaparak, eskiden polisin ceza yazamayacağı suçların yasal değişiklikle yeniden düzenlendiğini belirtti.

Avcı, polisin artık trafikte kamyon ve otobüs gibi araçlarda emniyet kemeri takmayanları, çocuk koltuğunun arkada olması ve emniyetinin sağlanması konusunda yasaya uymayanları cezalandırabileceğini söyledi.

Eskiden polisin bu suçlara ceza kesemediğini, direk mahkemeye sevk ettiğini ifade eden Avcı, artık durumun değiştiğini para ve puan cezası kesilebileceğini belirtti.

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.