1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEZAEVİ DEĞİL KORKU TÜNELİ!
CEZAEVİ DEĞİL KORKU TÜNELİ!

CEZAEVİ DEĞİL KORKU TÜNELİ!

İntihara teşebbüs vakaları arttı!

A+A-

Ülkenin tek ceza infaz kurumu olan Merkezi Cezaevi’nde 175 kişilik kapasiteye rağmen 500’e yakın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu sayıya oranla 23 gardiyan görev yapıyor

Suna ERDEN

Ülkenin tek ceza infaz kurumu olan Merkezi Cezaevi’nde 175 kişilik kapasiteye rağmen 500’e yakın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu sayıya oranla 23 gardiyan görev yapıyor

Ülkenin tek ceza infaz kurumu olan ve 175 kişilik kapasitesi bulunan Merkezi Cezaevi’nde şu anda 500’e yakın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Kapasitenin çok üstündeki doluluk oranı cezaevinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Kış aylarına girilmesiyle gribal enfeksiyon risklerinin de arttığı belirtilirken, doluluk oranına rağmen sadece 23 kişilik gardiyan ekibi güvenliği sağlamak zorunda kalıyor. Ayrıca son zamanlarda özellikle genç mahkumlar arasında intihara teşebbüs vakalarının da arttığı belirtilirken, Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, sorunlarının çözümü için Salı gününe kadar yetkililere süre tanıdıklarını aksi takdirde süresiz grevin kapıda olduğunu ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Kayalı, 470 tutuklu ve hükümlüden 23 gardiyanın sorumlu tutulduğunu, bu orantısız durumun birçok soruna neden olduğunu söyledi.

YÜZLERCE KİŞİYE 23 GARDİYAN BAKIYOR

Birlik başkanı Kayalı, cezaevindeki sorunların her geçen gün arttığını ifade ederek, yıllardır boş olan gardiyanlık kadrolarının doldurulmadığını söyledi. Kayalı, 175 kişilik cezaevinde şu anda 470 kişi bulunduğunu, buna karşın gardiyanlardan oluşan 23 kişilik vardiya ekibi olduğunu belirtti. Bu sayının oldukça yetersiz olduğunu, gardiyanların zorluklarla mücadele ettiğini kaydeden Kayalı şunları söyledi: “Cezaevi tıklım tıklım. Kapasitenin çok üstünde tutuklu ve hükümlü var. Önümüz kış ve gribal hastalıklar kapıda. Salgın hastalıkların baş göstermesi an meselesi. Bu doluluğa rağmen 23 kişilik vardiya bulunuyor. Gardiyanlardan oluşan 23 kişilik vardiya ekibinde mutfakçı, şoför olarak çalışan var. Kısacası bunları da çıkarırsak gardiyan sayısı 16’ya düşüyor. Bu sayı oldukça yetersizdir. Yıllardır personel alınması için mücadele ediyoruz ancak sesimizi duyan yok.”

YILLARDIR PERSONEL ATANMASINI BEKLİYORUZ

Kayalı,3 yıl önce 30 erkek 3 kadın gardiyan münhali verildiğini ancak tasarruf tedbirleri gerekçesiyle kadro atanmadığını söyledi. Kayalı, “Birçok kuruma personel alınıyor ancak ülkenin ceza infaz kurumu personel eksikliğinden dolayı sorunlar yaşıyor. Devletin en önemli mekanizmalarından bir olan cezaevi batmış durumdayken halen kadro atanmıyor” dedi. Kayalı, önümüzdeki Salı gününe kadar sorunlarının çözümüne yönelik adım atılmaması halinde süresiz greve gidebilecekleri uyarısında da bulundu.

İNTİHARA TEŞEBBÜS VAKALARI ARTTI

Mahkumların ıslah edilmesi yönünde ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Kayalı, insanların cezalarını çekerken aynı zamanda ıslah olması gerektiğini ve topluma yeniden kazandırılmasının kamu yararı için önemli olduğunu ancak bunu yapabilecek bir sisteme sahip olunmadığını söyledi. Son bir ayda cezaevinde intihara teşebbüs edenlerin sayısında da artış olduğunu ifade eden Kayalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Cezaevinin şu anda bir psikoloğu var. Aslında bu sayının en azından 3 olması gerekiyordu. Çünkü burada bulunanların ruhsal durumu her an değişmeye müsait olabiliyor. Son bir ay içerisinde birçok intihara teşebbüs vakası yaşandı. Özellikle genç mahkumlar intihara kalkıştı. Kimisi ailesiyle bağı koptuğu için kimisi de dışardaki arkadaş, eş veya sevgilisiyle bağı zayıfladığı için intihar girişiminde bulundu. Bu nedenle hem mahkumlara hem de mahkum ailelerine yönelik projeler geliştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Kayalı, ilerleyen zamanlarda cezaevi ile ilgili sorunların yeni cezaevinin tamamlanmasıyla biteceğini umduklarını belirterek, Kasım ayında çalışmaların başlayacağını, bu gelişmenin umut verici olduğunu dile getirdi.

Örgütler harekete geçti

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN), Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği, 6 Kasım Pazartesi gününe kadar Merkezi Cezaevi’nde yaşanan sorunların çözümüne yönelik somut bir adım atılamaması durumunda, süresiz grev dahil olmak üzere her türlü eylemlilik sürecini başlatacakları uyarısında bulundu. Üç örgüt adına yazılı açıklama yapan KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, 1982 yılında kapasitesi 175 mahkum ve tutuklu olarak inşa edilen Merkezi Cezaevi’nde bugün 500 kişi bulunduğunu, bulaşıcı hastalıklar ve salgınların kol gezdiğini, personel eksikliği yaşandığını belirtti. Bengihan, “Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alındığında Merkezi Cezaevi’ne ivedi bir şekilde personel alımı yapılması ertelenemez ve kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum