1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEZAEVİ Mİ OKUL MU?
CEZAEVİ Mİ OKUL MU?

CEZAEVİ Mİ OKUL MU?

Lefkoşa Türk Lisesi ’nde alınan güvenlik önlemleri hapishaneyi andırıyor.

A+A-

Lefkoşa Türk Lisesi ’nde alınan güvenlik önlemleri hapishaneyi andırıyor. Yüksek duvarlar üzerine yerleştirilmiş sivri uçlu demirler, yine duvarlar üzerine beton içerisine çakılmış kırık camlar, okulun her metre karesini gözetlemeye yetecek yaklaşık 60 adet güvenlik kamerası, okula dışarıdan bakıldığında hapishane görünümü veriyor.


Bu güvenlik önlemlerinin öğrencilerin okuldan kaçmaması için mi, yoksa okul içine gelecek tehlikeler nedeniyle mi alındığı tartışma konusu oldu.

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, çocukların korku kültürüyle yarınlara hazırlanmaya çalışıldığını söyleyerek, bu tür güvenlik önlemlerinin öğrenciler üzerinde “sıkıştırılmış hissi” yarattığını dile getirdi. 

Uzman Psikolog Gözde Pehlivan: “Okul içindeki her metre kareyi gözlemleyecek kameraların yerleştirilmesi, lise çağındaki bir öğrenciye ‘size güvenmiyorum’ mesajı veriyor. Böyle bir mesaj, gençler için pek de hoş bir mesaj değil.”
 
Lefkoşa Türk Lisesi (LTL), son dönemde alınan güvenlik önlemleri nedeniyle bir hapishaneyi andırıyor. Yüksek duvarlar üzerine yerleştirilmiş sivri uçlu demirler, yine duvarlar üzerinde beton içerisine çakılmış kırık camlar, okulun her metre karesini gözetlemeye yetecek yaklaşık 60 adet güvenlik kamerası, okula dışarıdan bakıldığında hapishane görünümü verirken, öğrencilerin ise kendilerini “Biri bizi gözetliyor evinde” hissetmesine neden oluyor.
 
Lefkoşa Türk Lisesi Okul Müdürü Meryem Öksüzoğlu, güvenlik önlemlerinin kendi müdürlük döneminden önce alınmaya başlandığı belirtirken, son dönemde okul çevresine ve içine yerleştirilen yaklaşık 60 adet kameranın okula dıştan gelecek tehlikeleri önlemek maksadıyla takıldığını kaydetti. 
 
Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, çocukların korku kültürüyle yarınlara hazırlanmaya çalışıldığını söyleyerek, bu tür güvenlik önlemlerinin öğrencilerde “sıkıştırılmış hissi” yarattığını söyledi.
 
Uzman Psikolog Gözde Pehlivan ise genel olarak bu gibi önlemlerin daha huzursuz bir duygu hissettireceğini ve “sürekli olarak gözetleniyoruz” duygusunun da gelişme çağında bir genç için zararlı etkilere neden olabileceğini anlattı.
 
Barış Başel: “İç güvenlik sorunu yaşanıyor”
Lefkoşa Türk Lisesi’nde alınan bu tür güvenlik önlemlerinin öğrenciler üzerinde yarattığı etkiyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, okulların yüksek duvarlarla çevrilmesinden yana olmadığını ifade ederken, ülkede bir “iç güvenlik sorunu” yaşandığını ve bunun önüne “güven” davranışı öğretilerek geçilebileceğini kaydetti. 
 
Şu an söz konusu okulda alınan güvenlik önlemlerinin çocuklar üzerinde hapsedilmiş etkisi yaratacağına dikkat çeken Başel, iç güvenlik sorunu yaşayan bir kurumun etrafına yüksek duvarlar örülmesinin de kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
 
Ülkede meydana gelen suçların etkileri...
Ülkede meydana gelen suç olaylarının anne ve babalar üzerinde “Her an benim de çocuğum zarar görebilir” düşüncesini; bunun da çocuklar üzerinde “dış dünyada beni tehdit eden çok şey var ve her an zarar görebilirim” psikolojisi yarattığını ifade eden Barış Başel, durum böyle iken herkesin zan altında kaldığına ve alınan güvenlik önlemlerinin de bu olayların bir yansıması olarak gözlemlendiğine dikkat çekti.
 
Son yıllarda okullarda alınan güvenlik önlemlerinin, öğrencilerde “sıkıştırılmış” hissi yarattığını kaydeden Başel, ülkede yaratılan paranoya etkisinin insanlar üzerinde korku ve kaygı kültürü oluşmasına neden olduğunu söyledi. Barış Başel, çocukların büyüdüğünün, geliştiğinin ve serpildiğinin farkına bile varmadan, zarar görmemeleri için yüksek duvarlar örmek durumunda kalındığını aktardı.
 
“Çocuklar, korku kültürüyle yarınlara hazırlanmaya çalışılıyor”
Gençlerin geleceği yaratacak itici güç olarak görülmesi gerektiğine de değinen Başel, ebeveynlerin, çocuklarına her an sorun çıkarabilecek gözüyle baktığını, gerekli eğitim müfredatlarını koymadan, korku kültürüyle çocukların yarınlara hazırlanmaya çalışıldığını söyledi. Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, okul içinde çocukların can güvenliğini tehdit eden (açık elektrik kabloları, sivri uçlu metaller, beton oyun zeminleri gibi) birçok unsur varken, dıştan gelecek tehlikeler için bu şekilde güvenlik önlemlerinin alınmasının da pek de bir anlam ifade etmediğini kaydetti.
 
Uzman Psikolog Gözde Pehlivan: “Tersten giden bir sistem”
Uzman Psikolog Gözde Pehlivan, Lefkoşa Türk Lisesi’nde alınan güvenlik önlemlerinin “öğrencilerin okuldan kaçmasını önlemek amacıyla alınan güvenlik önlemleri ise” bunun tersten giden bir sistem olduğunu söyledi. Pehlivan, öncelikle okulun içerisinin güzelleştirilmesi ve çocuklara okulun sevdirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Psikologların sorunlara değil çözümlerine yönelik bakış açısında olduklarını kaydeden Pehlivan, bir ortam güzel kılınırsa, üretmeye yönelik faaliyetler yapılırsa, keşfetmeye açık kılınırsa ve öğrencilere değerli oldukları hissettirilirse, okuldan kaçma gibi bir durumun söz konusu bile olmayacağını aktardı.
 
“’Size güvenmiyorum’ mesajı var”
Pehlivan, “Okul içindeki her metre kareyi gözlemleyecek kameraların yerleştirilmesi, lise çağındaki bir öğrenciye ‘Size güvenmiyorum’ mesajı veriyor. Böyle bir mesaj gençler için pek de hoş bir mesaj değil. Bu çağdaki gençlerin kendilerine güvenilmesine ihtiyaçları vardır” dedi. 
 
Eğer dıştan gelen tehditler için yaklaşık 60 kadar kameranın yerleştirilmesi söz konusu ise çocuklar üzerinde “Dış dünya çok tehlikeli. Ben daima tehlike altındayım. Başıma her an bir şey gelebilir” mesajı verileceğine işaret eden Pehlivan, bunun çok hoş bir etki olmadığına vurgu yaptı. 
 
“Sürekli olarak gözetleniyoruz” duygusu...
Bu gibi güvensizlik verici önlemlerin çocuklar üzerinde bırakacağı etkilerle ilgili kesin bir şey söylemenin mümkün olmayacağına da dikkat çeken Uzman Psikolog Gözde Pehlivan, genel olarak bu gibi önlemlerin daha huzursuz bir duygu hissettireceğini ve “Sürekli olarak gözetleniyoruz” duygusunun da gelişme çağında bir genç için zararlı etkilere neden olabileceğini kaydetti. 
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum