1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEZAEVLERİNDE UYUŞTURUCU...
CEZAEVLERİNDE UYUŞTURUCU...

CEZAEVLERİNDE UYUŞTURUCU...

CEZAEVLERİNDE UYUŞTURUCU...

A+A-

Her yolu deneyip cezaevine uyuşturucu sokmayı başaranlar, bundan böyle karşılarında narkotik detektör köpeği Diego’yu bulacak

Merkezi Cezaevi’nde görevli gardiyanlar ile Narkotik ve KaçakçılığıÖnleme Ekipleri tarafından iki gün önce gerçekleştirilen aramada, farklı koğuşlarda kalan dört tutuklu arasında uyuşturucu alış verişi yapıldığı ortaya çıktı. Aramalarda uyuşturucu madde bulunurken, dört tutukluya dava okundu. Uyuşturucu maddenin cezaevine ne şekilde sokulduğu soru işaretlerine neden olurken, Ekim ayı itibari ile Narkotik ve KaçakçılığıÖnleme Ekibi tarafından eğitilen uyuşturucu arama detektör köpeğinin cezaevinde konuşlandırılacağı belirtildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Gardiyanlar Birliği Başkan Yardımcısıİzzet Türkmen, cezaevine birçok kanaldan uyuşturucu madde sokulduğunu, teknik olanakların yetersizliğinden dolayı gardiyanların sadece elle arama yaptığını, bu yönetimin de uyuşturucu maddeyi tespit etmede yetersiz kaldığını söyledi. Kamu- Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ise cezaevinin mahkûmlar ve gardiyanlar için yeterli donanıma sahip olmadığını, bu nedenle yeni bir cezaevinin şart olduğunu ifade etti.

UYUŞTURUCU SOKMAK İÇİN HER YOLU DENİYORLAR


Cezaevinde teknik koşulların yetersizliğinden dolayı içeriye birçok kanaldan uyuşturucu madde, cep telefonu, kesici aletler sokulabiliyor. Gardiyanlar tarafından el ve göz yordamı ile yapılan kontroller yetersiz kalırken, Ekim ayı itibari ile devreye girecek olan X-Ray cihazı ve 24 saat cezaevinde kalacak olan uyuşturucu arama detektör köpeği ile bu sorunların aşılması hedefleniyor. Gardiyanlar Birliği Başkan YardımcısıTürkmen, elmanın içine uyuşturucu şırınga edilerek mahkûm yakını tarafından cezaevine sokulduğunu, mahkemeye yargılanmaya giden kişilere yakınları tarafından uyuşturucu iletildiğini açıklayarak, teknik olanaklar olmadığı için gardiyanların içeri sokulan uyuşturucu maddeleri bulmakta yetersiz kaldığını ifade etti.

BUNDAN BÖYLE DİEGO UYUŞTURUCUYU ENGELLEYECEK
Türkmen, bu nedenle Narkotik ve KaçakçılığıÖnleme Amirliği ile yapılan anlaşma gereği 3 aydır bir köpek eğitildiğini ve detektör köpeğin Ekim ayı itibari ile cezaevine konuşlandırılacağını söyledi. Türkmen, detektör köpeğin 24 saat cezaevine olacağını belirterek, ayrıca köpeğin kullanımı için ise bir gardiyanın polis tarafından eğitildiğini açıkladı. Ay sonu itibari ile X-Ray cihazının da cezaevine getirileceğini kaydeden Türkmen, bu iki adımın cezaevine sokulmaya çalışılan yasa dışı madde ve aletleri bir nebze olsun önleyeceğini ancak güvenlik önlemlerini tam anlamıyla alınabilmesi için yeni bir cezaevinin şart olduğunu dile getirdi.

KARŞI ÇIKTILAR AMA GERİ ADIM YOK
Kamu- Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ise uygulamaya konan disiplin tüzüğünde cezaevine yiyecek içecek sokulmasının yasaklandığını, bunun mahkûmlar arasında tepki ile karşılandığını ifade etti. Cezaevine birçok yemek hazırlandığını, dışardan getirilecek yiyeceklere ihtiyaç olmadığını kaydeden Özkardaş, böylelikle yiyeceklerin içinde yasa dışı maddenin de içeriye sokulamadığını söyledi. Mahkûmların bu uygulama nedeni ile isyan ettiğin, açlık grevi yaptığını dile getiren Özkardaş, bu uygulamadan geri adım atmayı düşünmediklerini açıkladı.

YENİ BİR CEZAEVİ ŞART
Kısa bir süre sonra cezaevinde uyuşturucu arama köpeği ve X-Ray cihazı bulundurulacağını kaydeden Özkardaş ancak bunların sadece küçük bir adım olduğunu hem mahkûmların hem de gardiyanların güvenliğinin sağlanabilmesi için yeni bir cezaevinin şart olduğunu dile getirdi. Merkezi Cezaevi’nin gardiyanlar, tutuklu ve hükümlülerin can güvenliği açısından yetersiz olduğunu, binanın yapısı itibarı ile güvenlik zafiyeti oluşturduğunu ve yeni cezaevi yapımının 6 yıldır sürüncemede olduğunu açıklayan Özkardaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti 25 tane Cezaevi yapmak için proje hazırlamıştı. KKTC’nin talebi üzerine projeye bir Cezaevi daha eklendi. KKTC’de yapılması planlanan Cezaevi için TC kaynak da ayırdı. Ancak ihalenin Ankara’da açılmasını şart koştu. Müteahhitlerimiz bunu şiddetle reddetti. Kaynak ve proje hazır olmasına rağmen, müteahhitler ihalenin Ankara’da açılmasına karşıçıktığı için yeni Cezaevi yapılamadı ve bu sorun halen devam etmektedir.”Özkardaş, çağdaş ülkelerde olduğu gibi günün şartlarına uyan bir cezaevi için adım atılması gerektiğini, çocuk yaşta olanlar için ıslah evinin şart olduğunu ifade ederek, “Yetkililer bu konuda artık bir adım atmalıdır” dedi.

StarKıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.