1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEZASI 3 YILA KADAR HAPİSLİK
CEZASI 3 YILA KADAR HAPİSLİK

CEZASI 3 YILA KADAR HAPİSLİK

Cezası 3 yıla kadar hapislik

A+A-

İsmail VOLKAN

Ülkemizde geçtiğimiz haftadan beri ülke gündeminin ilk sırasına yerleşen kürtaj skandalıyla ilgili esrar perdesinin aralanması yönünde polisin yaptığı araştırma ve soruşturma derinleştirilerek sürdürülürken, hukuk çevreleri de bu konuda merak edilen bazı hususlara açıklık getirdi.

Avukat Hasan Sözmener, Ceza Yasası'nda kürtajla ilgili düzenlemeleri değerlendirdi.

Sözmener, kürtajın 1989 yılına kadar ülkemizde suç olduğunu, ancak bu yılda ilgili yasada yapılan bir değişiklikle, bazı koşullarda kürtaja izin verildiğini söyledi. Avukat Hasan Sözmener, sağlıklı bir hamilelikte 10 haftadan sonra yapılan kürtajın yasal olarak bir suç olduğunu vurguladı ve 3 yıla kadar hapislik cezası olduğunu kaydetti. Kürtajın hamileliğin ilk 10 haftasında yasal olduğunu yineleyen Sözmener, 10 haftadan sonra da yasal olabilecek bazı istisnai durumlar bulunduğunu hatırlattı. Ceza Yasası'na göre, kurallara uymadan kürtaj yapan, yapılmasına izin veren veya göz yuman kişilerin doktor tarafından yapılmış olacak. Kürtaj, kanunun aradığı izinlerin tedarikinden sonra yapılmış olacak'.

Kanunun aradığı izinler; "Kadın evli ise, hem kadının, hem de kocasının yazılı izni. Kadın evli değilse ve 18 yaşından büyükse, kendisinin yazılı izni. Kadın evli değilse ve 18 yaşından küçükse, ana-baba (her ikisinin de) veya bunların olmaması halinde vasisinin yazılı izni. Kadın aklen malul ise, ana-baba (her ikisinin de) veya vasisinin yazılı izni. Bunların olmaması halinde, iki dal uzmanın, akli maluliyeti belgeleyen raporlarına dayanılarak izin istenmeksizin."

10 haftadan sonra kürtaj suçtur

Yasaya göre, hamileliğin ilk on haftası dolduktan sonra genel ilke olarak kürtajın suç olduğu belirtiliyor ve üç yıla kadar hapse mahkûm edilebiliyor. Ancak istisnai durumlar da var. Kürtajın 10 haftadan sonra da yasal olabildiği istisnai durumlar da bulunmaktadır. Annenin sağlık durumu veya doğacak çocuğun sağlık durumu göz önünde bulundurularak kürtaj yapılabilir.

Bir doğum ve kadın hastalıkları uzmanı ve ilgili dal uzmanının raporlan ile hamileliğin, annenin hayatım tehdit ettiğinin veya doğacak olan çocukta, akli ve fiziki sakatlık tehlikesinin varlığının veya hayat boyu sürecek tedavisi olanaksız kalıtsal veya bulaşıcı bir hastalığın sağlandığı belirlenmesi gibi durumlarda hazırlanacak rapor doğrultusunda kürtaj kararı verilebilir".

Kürtajın 10 haftadan sonra da yasal olduğu bazı durumlar vardır

Hasan Sözmener, 10 haftadan sonra kürtajın yasal olabilmesi için hazırlanan raporların kürtajdan önce sağlık müdürlüğüne ibrazı şartının olduğunu söyledi. Bazı acil durumlarda da kürtajın söz konusu olabileceğini belirten Sözmener, derhal müdahale edilmediği takdirde hayati veya hayati organlardan birisini tehdit eden acil durumlarda, bu durumu saptayan doğum ve kadın hastalıkları uzmanının kürtaj yapabileceğini anlattı. Sözmener, böyle bir durumda, hastanın kimliğinin en geç 24 saat içerisinde yapılan müdahalenin ve müdahalenin nedenlerinin, sağlık müdürlüğüne bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.