1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CHECK-UP NEDEN GEREKLİ
CHECK-UP NEDEN GEREKLİ

CHECK-UP NEDEN GEREKLİ

Anne olma yaşı ertelendikçe sağlıksız bebek riski artıyor

A+A-

Yüksek riskli hamilelikler birçok kadını yakından ilgilendiriyor. Modern çağın önceliklerinin değişmesiyle birlikte, evlilik ve anne olma yaşı erteleniyor. Buna bağlı olarak yüksek tansiyon, diyabet, astım, tiroit işlev bozuklukları, yumuşak doku romatizması gibi kronik hastalıklara sahip kadınların hamileliklerine daha sık rastlanıyor.

İleri anne yaşı ayrıca genetik olarak bebekte Down sendromu olasılığını arttırıyor. Hamilelik öncesi tamamen sağlıklı olan kadında gebelik süresince ortaya çıkabilecek sorunlar da riskli gebeliğe yol açabiliyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Füsun Donat, gebeliğe bağlı diyabet ve tansiyon ile plasentanın yerleşim anomalilerinin bu sorunlardan bazıları olduğuna dikkat çekiyor.

Dr. Donat, bebeğin sağlık dünyaya gelmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor: “Genel check-up yaptırmakta fayda var. Hamilelik öncesi jinekolojik muayenenin yanı sıra genel bir dahiliye check-up’ından geçmekte fayda var.

Bu şekilde hamilelik öncesi risk faktörlerini tespit ederek önlem alma ihtimali söz konusu oluyor. En basitinden sigara kullanan bir anne adayına sigara bırakılması önerilerek erken doğum riski azaltılıyor. Ayrıca planlı gebeliklerde korunmanın bırakılmasıyla beraber folik asit kullanımına başlanması oluşacak bebekte doğumsal nöral tüp defekti riskini anlamlı oranda azaltıyor."

Kronik hastalıkların kontrol altına alınması gerektiğin ifade eden Dr. Donat, şöyle devam ediyor: "Kronik hastalıkların hamilelik öncesi kontrol altına alınması hamilelik süresince ortaya çıkabilecek sorunları azaltıyor. Örneğin şeker seviyeleri iyi kontrol edilmeyen diyabetik anne adaylarında düşük yapma riski ve bebekte doğumsal kalp hastalıkları riski artıyor. Bu nedenden dolayı hamilelik öncesi diyabet hastalığı olan gebelerin bebeğine 24. hamilelik haftasında fetal eko yapılmalı. Hamile kadında tiroit bezinin az veya çok çalışması düşüklere yol açabileceği gibi bebekte büyüme ve gelişme geriliğine de neden olabiliyor. Doğum öncesinde tespit edilen sorunlar hamilelik boyunca yakından takip ediliyor.

Bu süreçte uygun diyet ve fiziksel aktivite düzenleniyor. Bazı durumlarda yaşam tarzında yapılan değişikliklerin yanı sıra diyabetik hastalarda insülin tedavisi, hipertansif hastalarda tansiyon düşürücü ilaçlar, tiroid işlev bozukluğu olanlarda tiroit hormonları kullanılıyor. Ancak hamilelikte ilaç kullanımının kesinlikle doktor kontrolünde olması gerekiyor. Önemli olan gebelikte kullanımı uygun olan ilacın gerçekten gerekli durumlarda kullanılmasıdır."

Doğumun mutlaka tam teşekküllü bir hastanede yapılmasını tavsiye eden Donat, "Riskli hamileliklerde riski en aza indirmek için hekimle iletişim içersinde olmak, düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek gerekiyor. Bu şekilde ortaya çıkabilecek sorunların erken dönemde farkına varılması ve profesyonel bir şekilde yönetilmesine imkân sağlanmış oluyor." şeklinde konuşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.