1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİÇEK VE SİBER İRAN'DA SERGİ AÇILIŞI YAPTI
ÇİÇEK VE SİBER İRAN'DA SERGİ AÇILIŞI YAPTI

ÇİÇEK VE SİBER İRAN'DA SERGİ AÇILIŞI YAPTI

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı kapsamında İran’da;

A+A-

ÇİÇEK: "İNSANLIK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ VE YÖN VERİCİ HAREKETLERİNİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİĞİ TÜRKİYE VE İRAN, ADETA DOĞU İLE BATIYI BİRLEŞTİREN VE BULUŞTURAN BİR KÖPRÜNÜN İKİ UCUNDA YER ALMAKTADIR"

SİBER: "KKTC OLARAK İRAN'LA OLAN KÜLTÜREL İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK VE KARŞILIKLI ZİYARETLERİMİZİ ARTIRMAK İSTİYORUZ"

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı kapsamında İran’da bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber Eski Meşrutiyet Meclisi Binası'nda devrime kadar kullanılan İran Meclisi Kütüphane, Müze ve Arşiv Merkezi'ni ziyaret ederek, "Arşiv Belgelerinde Osmanlı-İran İlişkileri" isimli serginin açılışını yaptılar.

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK

Burada düzenlenen törende konuşan Çiçek, sözlerine, "Hem bizler hem de İran'lı dostlarımız, köklü ve derin bir tarihin mirasçılarıyız. Dahası, adete devralmış olduğumuz bu ortak mirasın hissedarlarıyız" diyerek başladı.
Cemil Çiçek, sahip olunan bu mirasın yüzyıllardır içerisinde var olunup yeşertilen bu kültür havzasındaki yüksek medeniyet olduğunu kaydetti.
Çiçek, şöyle konuştu:

"Mevlana'nın engin hoşgörüsünde ve insanı olgunlaştıran öğretisinde, Fuzuli'nin coşkun hislerinde, Sadi, Hafız ve Molla Cami'nin ölümsüz mısralarında dile getirilen hakikatler bugün de ufkumuzu aydınlatmaya ve gönüllerimizi yakınlaştırmaya devam etmektedir. Uzun tarihi münasebetlere ve aynı medeniyet havzasında yer almamıza rağmen günümüzde halklarımızın birbirlerini kafi derecede tanıdığını ve bildiğini söylemek güçtür. Halklar nezdinde de sağlıklı münasebetlerin tesisi ve geliştirilmesinde halkın temsilcilerine ve dolayısıyla Meclislere önemli görev düşmektedir. Bu minvalde, her iki ülke meclisinde kurulan parlamentolararası dostluk gruplarının, halklar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca edebiyattan tarihe, sanattan kültüre ve eğitimden bilime bir çok alanda müşterek projeler geliştirilebilir ve yürütülebilir. Halkların birbirini daha iyi tanımasına yönelik faaliyetler iki ülke ilişkilerinin daha sağlam ve sağlıklı temel üzerinde yürütülmesini sağlayacaktır.

İnsanlık tarihinin en önemli ve yön verici hareketlerinin üzerinde gerçekleştiği Türkiye ve İran, adeta doğu ile batıyı birleştiren ve buluşturan bir köprünün iki ucunda yer almaktadır. İşte Türk ve İran medeniyetleri böyle bir derinliğe sahiptir ve bu derinlik ile birbirlerine bağlanmaktadır."

TBMM Başkanı Çiçek, bu medeniyet köprüsünün iki ucundaki Türkiye ve İran arasındaki ilişkinin, tarihsel olarak bazen rekabeti fakat her daim, kadim dostluğu bir arada barındırmaya yetecek kadar geniş bir zemine oturduğunu söyledi.

Bunun gerçekten farkında olabilmek için tarihi kaynaklara başvurmak gerektiğini belirten Çiçek, "Bugün burada açılışında yer almaktan büyük memnuniyet duyduğum 'Arşiv Belgelerinde Osmanlı-İran İlişkileri Sergisi' de tam anlamıyla bunu yapmayı amaçlamaktadır" dedi.

Çiçek, sergide, Türkiye'de 2010 yılında yayınlanan 'Arşiv Belgelerinde Osmanlı-İran İlişkileri' adlı kitaptan alınan, özellikle Osmanlı Devleti'nin son dönemine ait 33 adet belge yer aldığını kaydetti.

Çiçek, "İnanıyorum ki bu sergi, Türk ve İran halklarının birbirlerini daha iyi anlamasına ve aralarındaki sevginin artmasına katkı sağlayacaktır.

Ülkelerimizin bulunduğu bölgede huzur ve istikrar, ancak aramızdaki işbirliğinin daha da ilerilere taşınması ile mümkün olabilecektir. Bu amaca ulaşmak adına böylesine değerli bir çalışmanın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese ve bu çalışmaya böylesine müstesna bir mekanda ev sahipliği yapan İran'lı dostlarımıza teşekkürlerimi sunarım" diyerek sözlerini tamamladı.

Çiçek, konuşmasının sonunda, "Teşekkur mikonam" diyerek Farsça teşekkür etti.

KKTC MECLİSİ BAŞKANI SİBER

Yarın gerçekleştirilecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı'na "Kıbrıs Türk Devleti" sıfatıyla gözlemci statüde KKTC adına katılacak olan Meclis Başkanı Sibel Siber de törende konuşarak, KKTC'den gelen milletvekilleri olarak İran'da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ülkeler arasındaki kültürel faaliyetlerin her zaman çok önemli olduğunu vurgulayan Siber, "Bizim İran'la geçmişe dayalı kültürlerimizdeki ortak özelliklerimiz çok fazla. KKTC olarak İran'la olan kültürel ilişkilerimizi geliştirmek ve karşılıklı ziyaretlerimizi artırmak istiyoruz. Böylece, ülkemizin İranlılar tarafından tanınmasını sağlamış oluruz, biz de İran'ı tanırız" dedi.

KKTC'de okuyan çok sayıda İranlı öğrenci olduğunu anımsatan Siber, mezun olup İran'a dönen bu öğrencileri fahri elçileri olarak gördüklerini söyledi. Siber, KKTC'nin çok sayıda tarihi ve kültürel güzelliklere sahip olduğunu ve daha çok İranlı’nın KKTC'yi ziyaret etmesini beklediklerini bildirdi.

SADR

İran-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Moayyed Hosseini Sadr da iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini ancak kültürel ilişkilerin o kadar gelişmediğini söyledi.

Müslüman bir ülke olarak Türkiye ile komşu olmaktan çok memnun olduklarını belirten Sadr, "Bizim çıkarlarımız, saadetimiz iki ülkenin işbirliğinin daha geliştirilmesindedir. Bizim düşmanlarımız ortak olmuştur.

Emperyalist güçler bizim her zaman ortak düşmanlarımız olmuştur. Güçlerimizi birlikte ortak kullanarak bu düşmanları yeneceğiz. Bu da iki ülke halkının her zaman isteği olmuştur" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek ve KKTC Meclis Başkanı Siber, konuşmaların ardından, İran Meclisi Kütüphane, Müze ve Arşiv Merkezi'ndeki "arşiv belgelerinde Osmanlı-İran ilişkileri" isimli serginin açılışını yaptı ve sergiyi gezdi.

Çiçek ve Siber, müzenin anı defterini de imzaladı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.