1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CİDDİ BİR UYARI
CİDDİ BİR UYARI

CİDDİ BİR UYARI

CİDDİ BİR UYARI

A+A-

KKTC’nin eski Başbakanlarından, CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, doğal gaz konusundaki gelişmeleri değerlendirirken, “her türlü gerginlik olasıdır” dedi.

  Soyer,  Yunanistan ve Rusya’ya ait  savaş gemileri ile denizaltıların Kıbrıs’a gönderildiğini anımsatarak, bunun ciddi bir uyarı olduğunu söyledi.
   Soyer, Rum tarafının Mısır ve Rusya ile ilişkilerini değerlendirirken, Türkiye’nin tepkisizliğine dikkat çekerek “Rumlar, bir yıl önce Mısır ile enerji toplantıları yaparken Türkiye neredeydi?” sorusunu yöneltti.
   Soyer, soruları şöyle yanıtladı:
 
   Soru: Rusya ile Güney Kıbrıs’ın yakınlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ? Bu yakınlaşma Doğalgaz konusunda yeni bir flört mü sizce ? 
   Soyer: Bence Rusya ve Güney Kıbrıs’ın ilişkileri olduğu gibidir. Yani yeni bir şey değil. Bu iki ülke her zaman yakındı. Aksine; ABD Başkan Yardımcısı Joe  Biden’ın Kıbrıs’a gelmesinden sonra, Rusya ile ilişkileri daha da yakınlaştı. Bence doğalgaz konusunda bir flört olarak algılanmamalı.” 
   Soru: Rum tarafı Mısısr ve Yunanistanla doğalgaz konusunda stratejik bir işbirliği başlattı ve bunu kendinde bir hak olarak görüyor. Ama öte yandan da Türkiye’yi bölgeden uzaklaştırma girişimi yapıyor. Sizce Türkiye’nin en az Yunanistan kadar hakkı yok mu? 
   Soyer: Türkiye’nin,  Doğu Akdeniz’de stratejik çıkarları vardır. Ekonomik Münhasır Bölge’de esas olarak Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı hak sahibidir. Geri kalan ülkelerin sadece işbirliği ve antlaşmalar yapmaları doğal olandır. Asıl doğal olmayan Türkiye’nin Mısır ve Rusya ile uzak olmasıdır. Doğu Akdeniz’de stratejik çıkarların ilerlemesi için yakın ilişkiler içinde olunması gerekmektedir. Nasıl ki bir yıl önce enerji nakil hatları için Rum kesimi, Yunanistan ve Mısır arasında enerji toplantıları yapıldığı zaman Türkiye neredeydi bu diplomasi yaşanırken neredeydi?” 
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.