1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİFÇİLER BİRLİĞİ, TAZMİNATLAR ÖDENMEZSE EYLEM YAPACAK
ÇİFÇİLER BİRLİĞİ, TAZMİNATLAR ÖDENMEZSE EYLEM YAPACAK

ÇİFÇİLER BİRLİĞİ, TAZMİNATLAR ÖDENMEZSE EYLEM YAPACAK

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, ülkede yaşanan kuraklığın doğal afet olduğunu, çiftçilerin ve hayvancıların üretim yapamaz duruma geldiğini belirterek,

A+A-

KELLE: “KIBRIS TÜRK ÇİFTÇİSİ İÇİN BATMA ÇANLARI ÇALIYOR”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, ülkede yaşanan kuraklığın doğal afet olduğunu, çiftçilerin ve hayvancıların üretim yapamaz duruma geldiğini belirterek, üretimin devamı ve üreticinin ayakta durabilmesini sağlayacak tazminatların talep ettikleri şekilde ödenmemesi durumunda, 16 Haziran Pazartesi günü, Lefkoşa’da araçlı eylem yapacağını açıkladı.

Çiftçiler Birliği, kuraklık tazminatlarının dönüm başına 110 TL olmasını talep ettiklerini, bunun tek kuruş altına düşmeyeceklerini, 40 TL doğrudan gelir desteği talep ettiklerini, vergisiz mazotun da tam olarak vergisiz verilmesini istediklerini belirterek, yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısından taleplerine yönelik olumlu karar çıkmaması halinde çiftçinin ciddiyetini göstereceğini belirtti.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bugün düzenlediği basın toplantısında, çiftçinin ve hayvancının kuraklıktan dolayı yaşadığı sıkıntılara işaret ederek, hükümetin çözüm üretmemesini eleştirdi ve tazminat konusunda hiç bir türlü hükümetle ortak paydada buluşamadıklarından şikayet etti.

Kelle, bu yıl yetersiz ve dengesiz yağışlar nedeniyle ülkede kuraklık yaşandığını ancak bu kuraklığın doğal afet boyutunda olduğunu, üreticinin geçen yılda da yaşanan kuraklıktan dolayı sıkıntılı olduğunu belirterek, kuraklıkların sadece çiftçiyi değil hayvancıları da vurduğunu belirtti.

C ile yaptıkları görüşmelerde, küçükbaşa hibe arpa, üreticiye sıfır faiz ve büyükbaşa kaba yem karşılanması konularından sonuç alamadıklarını, kuraklık tazminatı olarak önerilen dönüm başına 50 TL’nin yanıltıcı olduğunu ancak bu fiyatta anlaşmanın mümkün olmadığını anlatan Kelle, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği olarak kuraklık tazminat taleplerinin dönüm başına 110 TL olduğunu söyledi.

Bu tazminatta ısrarlı olduklarını ve tek kuruş geri gitmeyeceklerini, Genel Tarım Sigortası Fonu’nda bulunan 18 milyon TL’nin tohumluk arpa için kullanılmasına karşı olmadıklarını ancak üreticiye verilecek arpa sonrası üzerine kalan tazminatın 110 TL’ye tamamlanmasını istediklerini ifade eden Kelle, kuraklık derecesine göre telaffuz edilen 17 TL, 25 TL ve 35 TL rakamlarının üreticiyi ayakta tutamayacağını vurguladı.

Kelle, bu yıl üretilen arpanın alım fiyatının 65 kuruşta tutulduğunu ancak 70 kuruş olması gerektiğini, 7 yıldır ellenmeyen Doğrudan Gelir Desteği’ne el atılmasını ve vergisiz denen mazotun gerçekten vergisiz verilmesini istediklerini belirterek, bu taleplerinin yarın Bakanlar Kurulu’nda dikkate alınıp alınmadığına bakacaklarını ve ona göre hareket edeceklerini söyledi.

Ülke tarımının tarım politikası ile yürütülmesi gerektiğini de belirten Kelle, bu taleplerinin ciddiye alınmaması durumunda çiftçinin ciddiyetini, 16 Haziran Pazartesi günü Lefkoşa’da yapacağı ve Lefkoşa’yı “3 yerde kilitleyeceği” araçlı eylemde göstereceğini bildirdi.

Amaçlarının en iyi ve en sürdürülür şekilde üretim yapmak olduğunu söyleyen Kelle, Kıbrıs türk çiftçisi için batma çanlarının artık çaldığını savundu ve hükümetin bunu bilinçli şekilde yaptığını iddia etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.