1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİFTÇİYE VİGO DARBESİ
ÇİFTÇİYE VİGO DARBESİ

ÇİFTÇİYE VİGO DARBESİ

Hasat zamanı geçmesine rağmen hiçbir yetkili ürünün akıbeti konusunda açıklama yapmadı.

A+A-

Çiftçiler, hasat zamanı geçmesine rağmen hiçbir yetkilinin vigo (fiğ) ürününün ne olacağıyla ilgili açıklama yapmamasından şikayetçi. Vigo ürünü elinde kalan çiftçiler, “devlet yetkililerinin nerede olduğunu” merak ediyor.

Şikayetlerini aktaran üreticiler, kimsenin kendilerine bilgi vermediğini iddia ederek, yetkililerden olumlu ya da olumsuz bir açıklama beklediklerini söyledi.

“Devlet bizi vigo ekmemiz için teşvik etti. Şu anda çıkan ürünümüzü alacağına dair bir açıklama yapmıyor. Ne yapacağımız bilemiyoruz. Borçlarımız var. Benzin istasyonları mazot parasını bekliyor, makinistler de aynı şekilde. Mağdur durumdayız” diyen bir üretici, bu belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılmasını istedi.

4 bin 400 ton ürün

KKTC Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı, üreticinin elinde kalan vigo ürünüyle ilgili açıklamasında, ülke genelinde yaklaşık 7 bin 600 dönüm vigo (fiğ) ekildiğini, yıllık ortalama 4 bin 400 ton ürün alındığını ve üretimin yüzde 42’sinin Gazimağusa bölgesinde, yüzde 34’ünün Girne bölgesinde, geri kalanın da diğer bölgelerde yapıldığını söyledi.

Kabakçı, “Son 10 yıldır tarım politikalarında, üreticilere vigo ve diğer yem bitkilerinin ekilmesi tavsiye edilmektedir. 18 Aralık 2012’de Tarım Bakanlığı’nın yaptığı bitkisel üretim çalıştayının sonuç bildirgesinde, tahıl alanları içerisinde fiğ alanlarının geliştirilmesi önerilmekteydi. Tarıma yön veren bu uzmanlar şimdi ülke çiftçisinin elinde kalan 300, 500 ton vigonun satımıyla ilgili ne fikirler üretmektedir soruyorum” diyerek, üreticinin zor durumda ve yardıma ihtiyacı olduğunu savundu.

“Ağustos ayına geldiğimiz bu günde elindeki tohumluk vigoyu ne yapacağını bilmeyen üreticiler, satarsa kaça satacak, alacak olan çiftçiler kaça alacak bunları birilerinin cevaplaması gerekli” diyen Kabakçı, kendilerini daha kötü günlerin beklediğini iddia etti.

Yeni kurulacak olan hükümetten en büyük beklentilerinin, kırsal kesimde yaşayan insanların sürdürülebilir bir tarımsal yapıya kavuşmasını sağlamaları olduğunu kaydeden Kabakçı, son yıllarda tarım sektörünün çok gerilediğini bu duruma bir çözüm bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.