1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇIKAN HABER İLE DÜN YER YERİNDEN OYNADI!
ÇIKAN HABER İLE DÜN YER YERİNDEN OYNADI!

ÇIKAN HABER İLE DÜN YER YERİNDEN OYNADI!

Halk şimdi neye inansın? Bugün yayınlanan açıklama;

A+A-

Sağlık Bakanlığı, bir testin değerlerinin normalden yüksek olmasının, kişinin kanser olduğu anlamına gelmediği gibi, test sonucunun normal çıkmasının da kişinin kanser olmadığı anlamını taşımadığını söyledi

“Korkutan rapor” başlığı ile yayımlanan haber üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanesi’nde ve özel laboratuvarda yapılan iki test arasında farklı yöntemlerin kullanıldığı görüldüğünü belirtti. Açıklamada, “değerlerin normalden hafif yüksek olması, kişinin kanser olduğu anlamına gelmediği gibi, bu test sonucunun normal çıkması da kişinin kanser olmadığı anlamanı taşımamaktadır” ifadesi kullanıldı. Açıklamada hastalara iki kez test yapma gereği hissettiren nedenlere dair bir ifade bulunmazken, hastaların çıkan farkı sonuçlar karşısında ne yapmaları gerektiğine dair bir yol haritası sunulmadı.

HASTA HANGİSİNE İNANSIN?

Açıklamada, Devlet Hastanesi’nde görevli doktorun, ‘Kanser oranı yüksek değerler çıktı’ özel laboratuvarın ise “değerleriniz normal” şeklindeki iki farklı açıklama karşısında habere konu olan hasta veya aynı durumla karşılaşacak hastaların travma yaşamaması için alınması gereken önlemlere dair bir bilgi de sunulmazken, “Devlet Hastanesi Laboratuvarı’ndan yanlış sonuçların verildiğine dair yaratılan algının son derece üzücü olduğunu söyleyebiliriz” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Haberde adı geçen yurttaşımıza, en kısa sürede Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine müracaat edip, gerekli doğrulama testleriyle birlikte ileri tetkiklerini gerçekleştirmesi çağrısını da yapmak istiyoruz” denildi.

“DEĞERLER FARKLI ÇIKABİLİR”

Açıklamanın geri kalan kısmında şu ifadelere yer verildi: Gazetenizin, 4 Haziran 2014 tarihli “Korkutan Rapor” başlığıyla manşetten yayımladığı haberine, Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu aracılığıyla bir açıklama yapma ihtiyacı hissettik. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimliğinden Bakanlığımıza gelen bilgi ışığında, söz konusu haberde, Devlet Hastanesi Laboratuvarı’ndan yanlış sonuçların verildiğine dair yaratılan algının son derece üzücü olduğunu söyleyebiliriz.

Bu algı, hem halkımız yanlış bilgilendirilmesine, hem de Devlet Hastanelerine yönelik güvensizlik aşılamaktadır. Oysa sözü edilen test, ‘Alfafeto protein’ bir tarama testi değildir. Bu testin değerlerinin normalden hafif yüksek olması, kişinin kanser olduğu anlamına gelmediği gibi, bu test sonucunun normal çıkması da kişinin kanser olmadığı anlamanı taşımamaktadır.

Bu testin sonucunda, değerleri normal görünen bir kişi kanser olabildiği gibi, testin sonucu haberde adı geçen hastada olduğu gibi hafif yüksek olduğu zaman da kanser olmayabilir. Ayrıca söz konusu test, kanser dışındaki bazı durumlarda da yüksek çıkabilir. Bu test değişik durumlarda farklı sonuçlar verebilir. Örneğin, enfeksiyon geçiren bir hastada değerler yüksek çıkabilir.

“İKİ TEST SONUCU FARKLI OLABİLİR”

Haberde, 2 test arasındaki zaman aralığı bilinmediğinden de çeşitli soru işaretleri yaratılmıştır. Özel Laboratuvarda yapıldığı iddia edilen ikinci testin, hangi laboratuvarda yapıldığı, haberde belirtilmemiştir ancak, Devlet Hastanesi’nde ve özel laboratuvarda yapılan iki test arasında farklı yöntemlerin kullanıldığı görülmektedir.

Dolayısıyla tüm bu nedenlerden dolayı her iki testin sonuçları farklı olabilir.
Kanser teşhisi için hastalar sadece bu testle değil hastanın klinik bulguları ve gerekli diğer tetkikleri ile birlikte değerlendirilmelidir.

“HABER KONUSU VATANDAŞ EN KISA SÜREDE DOKTORA GÖRÜNSÜN”

Bu vesileyle, haberde adı geçen yurttaşımız en kısa sürede Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine müracaat edip, gerekli doğrulama testleriyle birlikte ileri tetkiklerini gerçekleştirmesi çağrısını da yapmak istiyoruz.”

DEVLET HASTANESİNDE KANSERSİN DEDİLER, PERİŞAN ETTİLER! DÜN ÇIKAN HABER İÇİN TIKLAYINIZ!

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.