1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. CİLT LEKELERİNDEN KURTULMANIN YOLLARI
CİLT LEKELERİNDEN KURTULMANIN YOLLARI

CİLT LEKELERİNDEN KURTULMANIN YOLLARI

Cilt lekelerinden kurtulmanın yolları

A+A-

 Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, günümüzde pek çok kişinin cildinde görülen leke sorununun çözüme kavuşturulmasında seçilecek yöntemin büyük önemi olduğunu söyledi.  
  Sağlıklı bir cildin pembemsi bir parlaklığa sahip olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, leke sorunlarında cilde rengi veren melanin maddesinin olması gerekenden daha fazla miktarda biriktiğini ifade etti.
 
Cildin yüzeyel kısmında ya da derin tabakasında melanin birikmesi sonucu leke oluşabildiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, “Cilt lekelerinin sebepleri oldukça çeşitlidir: Güneş ışığına fazla maruz kalma, gebelik gibi hormonal değişimler, doğum kontrol ve kortizon gibi ilaç tedavisi kullanımı, doğuştan veya çocukluk döneminde oluşan nedeni bilinmeyen lekeler, ailesel (genetik) nedenlerle oluşanlar gibi sebepleri bulunabilir. Bu cilt lekerinin bazıları önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği için uzman dermatoloji doktorları tarafından takip edilmeleri gerekir. Bazı lekeler ise herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz fakat kişiyi mutsuz eden önemli bir kozmetik rahatsızlık yaratır. Bu tür durumlarda cilt mat, donuk, pürüzlü bir görünümde olur ve kişinin kapatıcı veya makyaj yapmadan dışarı çıkamamasına neden olur” dedi.
 
Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, ciltteki lekelerin yüz bölgesinde gelişebileceği gibi el sırtında, boyun ve dekolte bölgesinde de görülebileceğini kaydederek, lekelerin bayanlarda görülen bir cilt sorunu olarak bilinmesine karşın erkeklerde de gözlendiğine değindi.
 
 CİLTTEKİ LEKELERİN ÇEŞİTLERİ

 
  Dermatolog Dr.Jale Yüksek, cilt lekelerinin çeşitlerine ilişkin olarak şunları söyledi:
  “Melazma sadece kadınlarda görülen bir leke çeşididir. Nedeni sıklıkla gebelik döneminde kadındaki hormon değişimlerinden kaynaklanır. Ayrıca doğum kontrol ilaçlarının kullanımı hormonlar üzerine etki ederek lekeye neden olabilir. Melazma bu nedenle halk arasında gebelik lekesi olarak adlandırılır. Melazma bazı kişilerde iyi seyirlidir ve hamilelik süreci bitiminde veya doğum kontrol ilacının kesilmesi ile tamamen kaybolabilir. Bazı kişilerde ise oldukça dirençli bir seyir gösterir, zaman geçtikçe kahverenginin tonu giderek koyulaşır. Tıp dilinde efelid olarak adlandırılan çiller, genelikle aileden gelen bir mirastır. Erken yaşta, çocukluk döneminde görülür. Tipik özelliği yazın güneş ışığına maruz kalınca renkleri koyulaşır ve sayıları artar. Kış mevsiminde renkleri solar ve sayıları azalır. Sıklıkla yanak ve burun üzerinde görülen noktasal açık kahverengi lekelerdir.”
 
  Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, yaşlılık lekeleri olarak adlandırılan güneş çillerinin el üzerinde, boyun ve dekolte ve yüz bölgesinde sayıları herkeste farklı olarak görüldüğünü kaydetti.
  Et benlerinin orta ve ileri yaşlarda cildin elastikiyetinin azalması sonucu sarkma olarak geliştiğini vurgulayan Dr.Yüksek, bunların tamamen zararsız ve iyi huylu cilt sarkmaları olduğunu belirtti.
  Benlerin ise doğuştan olabileceği gibi çocukluk döneminde veya 20’li yaşlarda gelişebileceğini hatırlatan Yüksel, “Benlerin bazıları zamanla kötü huylu yapılar olabileceği için uzman dermatologlar tarafından takip edilmelidir. Bazıları tamamen iyi huyludur fakat koyu renkli olmaları yüzde lekeli, benekli görünüme neden olduğu için kozmetik rahatsızlığa neden olabilir. Sivilce yağlı cilttlerde görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle ergenlik döneminde izlenir. Tedavisi uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Sivilcelerde koparma ve travmaya neden olma sivilce bölgesinde koyu kahverengi halka şeklinde lekeler oluşturur. Bu kişilerde sivilce tedavisi ile birlikte leke tedavisi de yapmak gerekmektedir.”
 
  ETKİLİ LEKE TEDAVİLERİ NEDİR?

 
  Dermokozmetik Kliniği Direktörü Dermatolog Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, tüm leke tiplerinde güneş ışığının lekeyi artıran en önemli faktör olduğuna vurgu yaparak, her mevsim 30 faktör ve üzerindeki bir güneş koruyucu kremin kullanımının leke tedavisinin ilk basamağını teşkil ettiğini bildirdi.
  Cilt lekelerinin bazılarının tedavi ile tamamen kaybolabildiğini kaydeden Yüksek, bazı lekelerin uzun bir tedavi sürecine rağmen yüzde 60- 70 açılabileceğini belirtti.
  Dermatoloji Uzmanı Dr.Jale Yüksek, “Günümüzde en etkili leke tedavisi lazerler ile yapılmaktadır. Lekede en sık tercih ettiğimiz lazerler Q switch NdYAG lazerler ve fraksiyonel karbondioksit lazerlerdir. Leke tedavisinde kullandığımız özel lazerler lekeye neden olan melanin maddesi üzerine etki eder. Lazerlerin en önemli özelliği hem derin hem yüzeyel lekede etkili sonuç verebilmesidir. Q switch NdYag lazer sistemleri ile karbon peeling olarak adlandırılan özel leke tedavi uygulamaları başarılıdır. Yüze karbon losyon sürülerek çeşitli dalga boylarında farklı lazer ışığı uygulamaları ile derin lekede bile melanin maddesi parçalanabilmektedir. Bu lazer sisteminde KTP olarak adlandırılan bir uygulama modu vardır ve yüzeyel lekede hızlı ve başarılı sonuç alınır. Özellikle çiller ve güneş çillerinde etkili solma sağlanabilir” dedi.
 
  20 DAKİKADA LEKE TEDAVİSİ
 
  Q switch NdYag lazer seanslarının haftada bir veya 10 günde bir olmak üzere 6-8 seans olarak gerçekleştirildiği bilgisini veren Dr. Yüksek, uygulamanın sadece 20 dakika sürdüğünü söyledi.
  Dermatoloji Uzmanı Jale Yüksek, bu tedavi yönteminde cildin üst tabakasında herhangi bir hasar oluşmadığı için kişinin işlemden hemen sonra günlük yaşamına dönebildiğini ifade etti.
  İşlemin en önemli avantajının diğer leke tedavileri gibi sadece kışın değil yazın da başarıyla yapılabildiğini kaydeden Dr. Yüksek, acısız bir uygulama olan karbon peeling işleminden sonra yüz bölgesinde 1 saat içinde iyileşen hafif bir kızarık dışında herhangi bir yan etkinin görülmediğini belirtti.
 
LEKE TEDAVİSİNDE KIŞ MEVSİMİNDE FRAKSİYONEL KARBONDİOKSİT LAZER ETKİLİ
 
Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, kış mevsiminde etkili leke tedavisinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin olarak da şu bilgileri paylaştı:
 
“Fraksiyonel karbondioksit lazer sistemleri lekenin üzerinde etki gösterir. Cilde mikron çapında küçük kanalcıklar üzerinden lazer ışığı göndererek lekeyi parçalar. 20 günde bir veya ayda bir seanslar uygulanır. Sadece kış döneminde uygulanabilen bir lazerdir. İşlem ağrısızdır, uygulamadan sonra birkaç gün süren kızarıklık ve sonrasında ciltte pullanma olur. Lekenin koyuluğuna göre kaç seanslık tedavi olacağına karar verilir. Bu lazer sistemleri sadece lekeyi açmakla kalmaz aynı zamanda ciltte yoğun kolajen ürettikleri için kırışıkları azaltıp cildin sıkı ve parlak görünüme kavuşmasına da neden olur.”

Gazetevatan

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.