1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİN DEVLET ŞİRKETİ “AFRODİT” PARSELİYLE İLGİLENİYOR
ÇİN DEVLET ŞİRKETİ “AFRODİT” PARSELİYLE İLGİLENİYOR

ÇİN DEVLET ŞİRKETİ “AFRODİT” PARSELİYLE İLGİLENİYOR

Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’de

A+A-

 

DENİZE GÖMÜLEN MÜHİMMATLAR İÇİN ÖNLEM ALINIYOR

Çin Halk Cumhuriyeti’nin devlet doğal gaz şirketi CNOOC’un, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) bulunan “Afrodit” parseline (12. Parsel)  ortak olmak istediği bildirildi.

Simerini ve diğer gazeteler, CNOOC’nin 12. parselde doğal gaz arama faaliyetlerine katılan Noble Energy ve Delek şirketleriyle görüşme yaptığını yazdılar.

Gazete, İsrail basınında yer alan haberlere dayanarak verdiği haberinde, Çin şirketinin,  12. Parselde yüzde 70 hakka sahip Noble Energy’nin haklarına yüzde 30-40 oranında ortak olmak istediğini yazdı.

Habere göre Çin şirketi, Afrodit parselindeki mevcut 4,1 trilyon ayak küplük doğal gazın, şirketin doğal gazı diğer Çin şirketlerine satması için yüzer sıvılaştırma terminali kurmasına yeterli miktarda olduğuna inanıyor.

MÜHİMMATLAR İÇİN ÖNLEMLER

Öte yandan Fileleftheros, Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) ait olan ve 1980-91 ile 1991-93 yılları arasında Limasol Körfezi açıklarına gömülen mühimmat konusunda rapor hazırlandığını ve bu rapor doğrultusunda bazı önlemlerin alınacağını yazdı.

Gazete, Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulan uzman ekibin, Limasol körfezi açıklarında gömülü büyük miktarda mühimmat konusunda hazırladığı önerilerin Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını, bu rapor çerçevesinde Vasiliko bölgesine yönelik enerji konusunda altyapı faaliyetlerinin bu mühimmatların yakınından geçirilmemesi konusunda ilgili birimlere kesin talimatlar verildiğini yazdı.

Gazete, söz konusu raporda, suda gömülü vaziyette bulunan mühimmatların doğrudan bir tehdit oluşturmadıkları ancak yakınlarından enerjiyle alakalı hiçbir boru hattı ya da altyapı geçirilmemesinin tavsiye edildiğini belirtti.

Raporda, mühimmatların 500 ila 900 metre derinde olduğu, sadece bir noktada 250-300 metre derinlikte bulundukları belirtilerek, mühimmatların bulundukları noktaların çevresinden 200 metrelik uzaklığa kadarki alanların “sınırlı faaliyet alanı” ilan edilmesine karar verildiği vurgulandı.

Mühimmatların gömüldükleri noktaların Birleşmiş Milletlere  de bildirilmesi ve tüm haritalarda işaretlenmelerine de karar verilirken, liman vs. gibi yapılan kazılardan çıkan atıkların mühimmatların üzerinin örtülmesi amacıyla buralara dökülmesi de karara bağlandı.

Gazete, Limasol körfezinde RMMO’ya ait el bombaları, mayınlar, füzeler gibi 167 çeşit eski mühimmatın gömülü vaziyette olduğunu belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.