1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ÇİN'DE SİNCAN EYALETİ YİNE KARIŞTI
ÇİN'DE SİNCAN EYALETİ YİNE KARIŞTI

ÇİN'DE SİNCAN EYALETİ YİNE KARIŞTI

Uygur Türklerinin yoğun olduğu Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çıkan çatışmalarda 16 kişinin öldüğü belirtildi.

A+A-

Uygur Türklerinin yoğun olduğu Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çıkan çatışmalarda 16 kişinin öldüğü belirtildi. Çatışmada polisin ateş açması sonucu 14 kişi öldü, 2 polis de hayatını kaybetti.

Çin’de huzursuzluğun bir türlü sona ermediği Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çıkan çatışmada 16 kişi hayatını kaybetti.

Bölgesel yönetime ait Tianşan sitesinde verilen bilgiye göre, dün yerel saatle 23 sularında Sufu kasabasında 'elinde patlayıcılar ve bıçaklar olan' bir grupla, polis arasında çatışma çıktı. Site, saldırganların bir karakolu hedef aldığını belirtti.

Antik İpek Yolu üzerinde kalan Kaşgar kentinin yakınındaki kasaba yaşanan olayda, polisin suçluları yakalamak istediği, bu esnada çatışma çıktığı öne sürüldü.

South China Morning Post sitesi, polisin silahlı çete tarafından 'pusuya düşürüldüğünü' belirtti ancak bu bilgi başka kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Bölgeden gelen bilgilerin yetersizliği nedeniyle, olayın tam olarak nasıl yaşandığını halen bilinmiyor.

GERİLİM DEVAM EDİYOR

Çin hükümeti, Sincan'da yaşanan şiddetten İslamcı radikalleri sorumlu tutarken, Uygurlar Çin tarafından baskı gördüklerini belirtiyor.

En son çatışmanın yaşandığı Kaşgar'da, geçtiğimiz ay bir polis karakolunda yaşanan çatışmada 11 kişinin öldüğü açıklanmıştı.
     
Bölgenin Turfan vilayetine bağlı Lukçün kasabasında Haziran ayında çıkan olayda ise 35 kişi hayatını kaybetmişti.

Uygur Özerk Bölgesi'nde 2009'da Urumçi'de yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti. Olayların ardından bölgede gerilimin artması üzerine, eyaletin birçok noktasında Çin'in silahlı polisleri görev yapmaya başlamış, özellikle Uygur nüfusunun yoğun yaşadığı Kaşgar, Hotan, İli gibi bölgelerde üst düzey güvenlik önlemleri alınmıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.