1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ÇİN'DE YENİ KUŞ GRİBİ TEHLİKESİ
ÇİN'DE YENİ KUŞ GRİBİ TEHLİKESİ

ÇİN'DE YENİ KUŞ GRİBİ TEHLİKESİ

Çin'de son günlerde gündeme gelen "H7N9" türü kuş gribi vakaları, ülke genelinde yeni önlemler alınmasına yol açtı. Halka, kanatlı hayvan kesilmemesi uyarısı yapılırken, virüsün kaynağının Huangpu nehrinden çıkan binlerce domuz leşiyle bağlantılı olabilec

A+A-

Çin'de son günlerde gündeme gelen "H7N9" türü kuş gribi vakaları, ülke genelinde yeni önlemler alınmasına yol açtı. Halka, kanatlı hayvan kesilmemesi uyarısı yapılırken, virüsün kaynağının Huangpu nehrinden çıkan binlerce domuz leşiyle bağlantılı olabileceği ihtimali akıllara geliyor. Çinli yetkililer ise bu tür bir bulguya rastlanmadığını bildiriyor.

Çin genelinde, H7N9 türü kuş gribinin yayılmasını engellemek için ülkede kanatlı hayvanların kesilmemesi uyarısında bulunuluyor. Ülkede "ölüler bayramı" olarak da adlandırılan "Çin Ming Cie" tatilinde halk genellikle ölülerini anmak adına kanatlı hayvanlar kesiyor. Ancak yetkililer yeni tespit edilen H7N9 virüsü, insanlar arasında yayılmamasına rağmen halka kanatlı hayvan kesmemesi çağrısı yapıyor. 

Ülkede bugünden itibaren başlayan bayram boyunca tüm bölgelerde uyarılar artarken, doğu eyaletindeki Cıciang'da iki yeni H7N9 vakası daha tespit edildi ve virüsün görüldüğü bir vatandaş hayatını kaybetti. Son olayla birlikte H7N9 virüsü tespit edilen vaka sayısı 9'a yükseldi.

Çinli yetkililer H7N9 virüsünün Çin, Hong Kong ve Tayvan'da 10 yıl önce görülen SARS kadar tehlikeli olmadığını savunurken, SARS'ın insandan insana geçtiğini ancak yeni virüste bu tür bir özelliğe rastlanmadığını kaydediyor.

“SARS’TAN FARKLI”

Çin Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Acil Sağlık Bölümü Başkanı Fıng Zıcien, "H7N9'un SARS'tan tamamen farklı olduğunu, mevcut 9 vaka ile temas eden kişilerde hiçbir belirti olmadığını" bildiriyor. Fıng, buna ek olarak genişletilmiş bir izleme sistemiyle daha fazla H7N9 vakasının bulunacağı konusunda da uyarıda bulunuyor.

Yetkililer geçtiğimiz haftalarda Şanghay'da bir nehirde bulunan binlerce domuz ölüsüyle virüsün alakası olmadığını savunuyor ancak bu konuda da araştırmaların sürdüğü kaydediliyor.

Daha önce büyük salgın hastalıklarla mücadele eden, SARS ve kuş gribinin dünya genelinde bilinen türüne yüzlerce kurban veren Çin, H7N9 virüsünün tespit edilmesinin ardından tüm eyalet ve bölgelerde hastalıkları izleme sistemi kurdu. Yeni bir tür olan virüsün insandan insana geçtiği yönünde bir bulguya rastlanmasa da, Çinli yetkililer her ihtimali değerlendiriyor. H7N9 için şu an ne Çin'de ne de yurt dışında herhangi bir aşı bulunmuyor.

Çinli yetkililer, yeni tespit edilen virüslerin aşılarının araştırma-geliştirme evresinin genellikle altı ila sekiz ay olduğunu, yeni virüsün için bu sürenin daha uzun olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca ülkede ulusal sağlık otoritelerinin aşı üzerinde araştırma yaptığı da kaydediliyor.

GENELGE YAYIMLANDI

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun sağlık merkezlerine ulaşan talimat ve planlarında, enfeksiyonun kaynağının şu ana kadar netleşmediği, tecrübelere ve son epidemiyolojik çalışmalara göre kaynağın kümes hayvanları, bunların salgıları ya da dışkıları olabileceği değerlendirmesi yer alıyor. Virüsün, solunum sistemleri yoluyla ya da kümes hayvanlarıyla yakın temas suretiyle bulaşabileceği de ifade ediliyor.

Komisyon, kümes hayvanı yetiştiricilerinin, satıcıların, kasapların ve et üreticilerinin yüksek risk altında olduğunu bildirirken, şüpheli ya da durumu kesinleşen her vakanın iki saat içinde kendisine rapor edilmesini istiyor.

Bu arada Şanghay'da canlı kümes hayvanı ve av kuşları satışı yasaklanırken, büyük kümes hayvanı pazarlarının daha yakından izlenmesi için önlem alındı.

Pekin'de ise tüm hastanelere H7N9 kuş gribi testlerinin rutin olarak yapılması, hastane personelinin "bilinmeyen faktörlerle" meydana gelen zatürre vakalarının tedavisi konusunda eğitilmesi talimatı verildi.

Ayrıca Hong Kong ve Makau özel yönetim bölgelerinde, hastalığın ve şüpheli vakaların izlenmesi süreci genişletildi.

Tüm vakaların Şanghay kenti ve civarında yaşanması, virüsün kaynağının, kısa süre önce Şanghay'daki Huangpu nehrinin Songciang bölgesinden çıkarılan 13 bini aşkın domuz leşiyle bağlantılı olabileceği ihtimalini akıllara getirmişti.

Şanghay Valiliği, domuz leşlerinden alınan örneklerin test edildiğini ve H7N9 virüsüne rastlanmadığını, kentte domuz ve tavuk etlerinin tüketilmesinde sakınca olmadığını savunmuştu. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün de aralarında bulunduğu birçok kuruluş ve uzman, Çin halkına domuz, tavuk ve ördek gibi hayvanlarla temas etmemeleri ve etlerini tüketmemeleri mesajını verdi. 

Çin'de, 2003'te kuş gribinin bir diğer türü olan H5N1 virüsü nedeniyle 360'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

(AA/GÖZ/HA) 

 

Kaynak: TAK Haber Ajansı

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.